Mart 28, 2026, 03:37:11 posle podne

Autor Tema: Veoma korisno .... AUTOR LALAJKO  (Pročitano 4340 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sale Japan

• Nedostizni Vozac
  • Pol: Muškarac
  • ARHANGEL ZAUVEK ! ! !
Veoma korisno .... AUTOR LALAJKO
« poslato: Maj 07, 2008, 02:44:12 posle podne »
« Poslednja izmena: Jun 06, 2008, 11:56:20 pre podne od strane vudu »

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
Odg: Veoma korisno ....AUTOR LALAJKO
« Odgovor #1 poslato: Maj 07, 2008, 06:44:41 posle podne »
Dolazi prolece, polako ali sigurno. Ove godine bice zaista mnogo prilika za zajednicke voznje i BJB okupljanja. Neke destinacije ce biti dosta udaljene pa nije lose da se dogovorimo oko nacina voznje i same pripreme za nju. Na nekoliko poslednjih grupnih voznji u kojima sam ucestvovao sam primetio da nam je vozacka kultura po tom pitanju na niskom nivou. Tužan Zato da pokusamo da razjasnimo neke stvari...

Prvi korak

Naravno, mora se prvo znati gde se putuje. Ako je cilj daleko van asfaltnih puteva a vozite R nemojte ni da pokusate da se prijavljujete. Najbolje je da je grupa slicnih sklonosti i slicnih motocikala. Neko voli cesto da fotografise, neko voli da ruca u restoranu a neko voli da secka cajnu kobasicu i paradajz na nekoj serpentini. Neko boli brzu voznju, a neko laganicu i poluotvoren vizir. Zato se pre puta dogovorite. Ako je grupa veca, grupisite brze i sporije vozace i podelite se u dve ili vise grupa, uz prethodni dogovor o mestima sastanka na putu. Velika grupa tesko pretice, i teska je za preticanje, sto unosi nervozu u ostale ucesnike u saobracaju. Sve sto je vise od cetiri motocikla, moze se smatrati vecom frupom.

Mesto i vreme okupljanja

Mesto moze biti neka benzinska pumpa ili jos bolje kafic ili restoran. Obicno po neko zakasni pa je cekanje na njega lakse uz kafu i sokic. Treba dogovoriti vreme za okupljanje i vreme za polazak. Vodite racuna da ne kasnite. Na sastanak dodjite spremni za voznju, sto znaci u punoj opremi i sa punim rezervoarom goriva. Zaista je nervirajuce da se par minuta po polasku ponovo staje radi sipanja goriva... Podrazumeva se da je motocikl prethodnog dana pregledan i da je u besprekornom stanju.

Razmenite telefonske brojeve za slucaj da dodje do potrebe za brzom komunikacijom. Dogovorite se oko tacne trase puta i mesta za stajanje. Stajanja neka budu na najvise sat vremena voznje. To su ujedno i mesta za nalazenje ako se nekim slucajem pogubite za vreme voznje. Obavezno vodite racuna koji motocikl moze najmanje preci sa rezervoarom goriva, da bi se odabrala odgovarajuca pumpa, i tu sipajte opet svi. Neko iskustvo kaze da se ne prelazi vise od 150 km bez tankovanja. Prilikom stajanja na pumpi obavite i ostale poslove koji se hmm.. redovno moraju raditi. Prva stvar koju ja radim na pauzama je da vlaznom mikrofiber krpicom koju uvek imam kod sebe na motoru, obrisem vizir kacige i far(ove) motora.

Pre voznje dogovorite se ko je vodja puta. Taj ce voziti na celu kolone i diktirati tempo. Vrlo vazno je da taj ima osecaj za brzinu, i da je podesi prema motorima i znanju vozaca u grupi. Podrazumeva se voznja bez naglih ubrzanja ili kocenja, unapred dogovorenom brzinom. Nije lose da se dogovorite oko nekih znakova, kao sto su Nemam goriva, Imam kvar, Stani, Gladan sam i sl. Iza vodje grupe vozice najsporiji clanovi grupe, na osnovu kojih ce vodja uz pomoc retrovizora podesavati ritam voznje. Na kraku kolone trebao bi da bude opet jedan iskusan motociklista.

Krenuli smo

Postoji par veoma vaznih pravila kod voznje u grupi i vrlo je vazno da ih se pridrzavate. Osnovna stvar je rastojanje od prethodnog motocikla. Iskustvo govori da je potrebno voziti na 2 sekunde iza, i da je to vreme dovoljno da se zakoci u slucaju potrebe.

Samo saznanje da je vozac iza vas na rastojanju vas smiruje i daje osecaj slobode na putu. Imao sam prilike da vozim sa vozacima koji su mi stalno bili u repu, cak toliko da ga ni retrovizorima nisam video. Par puta smo u toku voznje imali problematicne situacije u vezi sa zaustavljanjem ili skretanjem. Sve ovo smanjuje koncentraciju, brzo umara i smanjuje zadovoljstvo u voznji. Vrlo vazno je da imate poverenja u vozaca iza sebe.

Drugo vazno pravilo je u vezi preticanja. Preticanja u okviru grupe - nema! Kad se jednom krene, dobili ste svoju poziciju u grupi i zadrzite je do sledeceg stajanja, jer preticanje u grupi moze dovesti samo do problema. Skoro sam vozio u grupi u kojoj je bilo preticanja cak i sa desne strane, i to je jedan od razloga zasto pisem ovaj clanak.
Kada dodje do preticanja drugih vozila, preticite pojedinacno, nikako po dva ili vise motocikala!! Preticanje zapocnite tek kada je prethodni motocikl to potpuno zavrsio! Takodje, dajte mu vremena da se odmakne od vozila koje je pretekao da bi vi imali mesto da se smestite po preticanju. Ovo su kriticni manevri i obavljajte ih krajnje pazljivo!

Ukoliko vam voznja iza prethodnika ne odgovara, pokusajte pazljivo da ga obidjete na nekom pravcu uz prethodnu najavu sirenom, ali jos bolje posle sledece pauze promenite mesto u grupi. Ako vam voznja iza njega odgovara, zapamtite to iskustvo za sledecu voznju jer tako grupa postaje sve bezbednija.

Ukoliko vozite autoputem, a zelite da smanjite prostor koji grupa zauzima mozete voziti u cik-cak rapsoredu kao na slici.

I tada obavezno vodite racuna o 2 sekunde razmaka od prethodnog motora. Za vreme voznje ne izvodite nagle pokrete, Vozite sa upaljenjim svetlima. Sve manevre najavljujte migavcima i po potrebi sirenom.

Uz postovanje ovih pravila voznja u grupi je bezbednija od pojedinacne voznje. Tako ce i neiskusni vozaci koristiti znanje iskusnog kolege sa cela kolone. Bice na vreme upozoreni na razne prepreke na putu. U slucaju kvara, uvek cete imati pomoc.

Pogledajte i:
http://www.motori.hr/Vo_382_nja_u_skupini__254.html
http://www.motori.hr/Organizirani_izleti_i_vo_382_nja_u_skupini__699.html
http://www.motori.hr/Putovanja_motorom_8211_pripreme_785.html

Takodje:
http://www.msf-usa.org/downloads/Riding_Tips.pdf
http://www.msf-usa.org/downloads/SharingTheRoadway8.04revs.pdf

http://www.msgroup.org/tip.aspx?num=184
http://www.msgroup.org/tip.aspx?num=057
http://www.msgroup.org/tip.aspx?num=062
http://www.msgroup.org/tip.aspx?num=099

Srecno svima i vidimo se u koloni!

Doznake na putu u pokretu.

Tekst preuzet od Lalajka.

TEXT PREUZET SA BJB-a !!!
« Poslednja izmena: Jun 10, 2008, 02:10:58 posle podne od strane vudu »

Van mreže markoni

• Moto manijak u usponu
  • live to ride, ride to live BMW :)
    • www.www.mkcivija.com
Odg: Veoma korisno ....
« Odgovor #2 poslato: Jun 06, 2008, 09:38:31 pre podne »
ovo je jako korisno ali pod uslovom da onaj kome to pokazujete zna da "procita" inace ima ruka da otpadne mahajuci.ali lako je i  ono uspori podigni vizir i da pricamo ko ljudi dok jos imama goriva  hehehhe  :D :D :D :D

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
Odg: Veoma korisno .... AUTOR LALAJKO
« Odgovor #3 poslato: Jun 10, 2008, 02:06:59 posle podne »
 A jesi li se ti predstavio  ??? da znamo sa kim pricamo  >:(
 Lalajko je clan i ovog foruma!!! Cak sam ga pre 9-10 dana,dok smo pili pice zamolio da napise ovakav texst i na ovom forumu,sa cim se on u nacelu saglasio,jer je text izuzetno vazan za sve bajkere!!!
 Mogu da se saglasim sa tobom da je trebalo dobiti i potpunu saglasnost od njega i ako Lalajko bude imao nesto protiv obrisacemo post!!!
 A sto se izmena tice,jedina izmena je u naslovu,gde sam ja velikim slovima dodao ko je autor i sto su postavljene slike znakova za komunikaciju u toku voznje!!!

Da ne bi bilo spora dodao sam da je text preuzet sa BJB-a,sto je uobicajena praksa!!!
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
« Odgovor #4 poslato: Jun 10, 2008, 03:18:34 posle podne »
Pre bilo kakvog prebacivanja konsultovao sam se sa Lalajkom. I covek mi je lepo rekao da nije problem i da je potpuno ok sto ce takav tekst biti i ovde na forumu.
Tako da nema potrebe za panikom. Ima ovde ljudi koji su zaduzeni za tako nesto. ;)
Nema da se brines. Ovde nemoras da se duris i bunis, vec da se dopisujes i druzis. ;) :D :D

« Poslednja izmena: Septembar 24, 2008, 05:16:47 posle podne od strane Dexxter »

Van mreže WARU

• Bajker Bez Granica
  • SLOVENIJA
« Odgovor #5 poslato: Jun 10, 2008, 03:40:53 posle podne »
PA NAJPRIJE NEK SE PREDSTAVI PA ONDA NEK GRAJA. AKO MU NEŠTO NIJE U REDU SLOBODNO MOŽE OTIČI. SVAKA GRAJA JE DOBRA ALI BAREM DA ZNAMO OD KOGA! AKO GRIJEŠIM POPRAVITE ME
:police: come in peace or stay at home *3

Van mreže grunf014

• Bajker Bez Granica
  • Yamaha XJ 900s Diversion Streetfighter
    • M.K.Valjevo
« Odgovor #6 poslato: Jun 13, 2008, 06:20:09 posle podne »
PA NAJPRIJE NEK SE PREDSTAVI PA ONDA NEK GRAJA. AKO MU NEŠTO NIJE U REDU SLOBODNO MOŽE OTIČI. SVAKA GRAJA JE DOBRA ALI BAREM DA ZNAMO OD KOGA! AKO GRIJEŠIM POPRAVITE ME
  *34 Bravo majstore  *34 !!! Trebalo bi nekako resiti da bez obzira sto si registrovan korisnik, ne mozes pisati po forumu dok se ne predstavis.
Admini mislite o tome...
4 TOCKA SLUZE ZA PREVOZ TELA- 2 SU ZA DUSU!!!

Van mreže Rider girl

• Bajker Bez Granica
  • Pol: Žena
« Odgovor #7 poslato: Jun 13, 2008, 08:25:30 posle podne »
  *34 Bravo majstore  *34 !!! Trebalo bi nekako resiti da bez obzira sto si registrovan korisnik, ne mozes pisati po forumu dok se ne predstavis.
Admini mislite o tome...

Na tome se i radi, kao sto je Zodiac vec napisao u jednoj temi, svaki novi clan ima odredjeno vreme nakon registrovanja da se predstavi, ko to ne uradi, nalog mu se brise...

...I to takodje... prvo predstavljanje-pa onda pisanje u drugim temama...
Never ride faster than your angel can fly!

Van mreže top warriors

• Moto Manijak
« Odgovor #8 poslato: Jun 16, 2008, 11:25:13 pre podne »
SVAKA CAST OVO BI TREBALO SVI DA VIDE I NAUCI
MK WARRIORS SERBIA

paperinos

• Gost
« Odgovor #9 poslato: Jun 17, 2008, 11:42:07 posle podne »
Tesko ce ovo da  zazivi, signali su individualni bili i ostali....ja kad stisnem pesnicu i dignem je u vazduh
tesko onom kome sam signal dao.

A prst pokazujem samo onaj srednji.....takodje u znak "pozdrava" uglavnom policiji :police:

Van mreže BorisMotoMiric

• Dobar Vozac
  • **
  • CBR 600 F2
« Odgovor #10 poslato: Februar 17, 2009, 06:47:27 posle podne »
Tesko ce ovo da  zazivi, signali su individualni bili i ostali....ja kad stisnem pesnicu i dignem je u vazduh
tesko onom kome sam signal dao.

A prst pokazujem samo onaj srednji.....takodje u znak "pozdrava" uglavnom policiji :police:

:D Tako je care !!! ;)
BorisMotoMiric-MK Vrsac

Van mreže K_A_W_A

• Totalni Moto Manijak
  • SUZUKI *GSX-R **1000 K9** **ALSTARE Edition***
« Odgovor #11 poslato: Februar 18, 2009, 11:53:03 pre podne »
Zbog mog nacina voznje i vrstom motora koji posedujem, ne vozim se sa svakim (duze od 50 km). Imam par drugara sa kojima pravim duze ture, tako da se mi jako dobro razumemo i imamo slican nacin voznje. Mada mi u toku voznje i nemamo nikakvu komunikaciju, jer nema sanse da pri vecim brzinama dizem ruku/nogu. Pre puta se dogovorimo, gde su pauze i kuda se krecemo. Inace ovo je jako korisna stvar sto je Lalajko uradio. Cenim trud...