S obzirom da se priblizava pocetak sezone skupova,bilo bi interesantno cuti od ljudi sa dugogodisnjim iskustvom u organizaciji skupova,sta sve i na koji nacin treba odraditi!
-kakve sve dozvole trebaju i kome sve treba prijaviti skup
-kako osigurati skup i ucesnike skupa i fizicki i materijalno
-kako nabaviti kompletnu binu i koji su uslovi najbolji
-kako pregovarati s bendovima i koje su okvirne cene "malih' i "velikih" bendova
-kako organizovati ishranu ucesnika, i onog sto se sprema u kazanu i rostilj,i kakvi su uslovi dogovora sa ljudima kojima je poverena prodaja rostilja
-kako se dogovoriti sa nekom pivarom i pod kojim uslovima
-kako izdavati prostor za prodaju moto-opreme i delova
-kako obezbediti vodu(za pice,umivanje)
-kako obezbediti hemijske WC-e, u kolikom broju,od koga i pod kojim uslovima
-kako obezbediti policijsku pratnju defilea ili izleta
-da li je potrebno obezbediti prisustvo hitne pomoci ako se organizuju trke ubrzanja,stunt...
-kako obezbediti ciscenje prostora nakon zavrsetka skupa
-kako...
Evo i mog predloga

-dozvola ti ne treba osim ako koristis zemljiste koje pripada opstini,samo prijava javnog skupa u policiji;
-obezbedjenje ti ne treba ako ima dovoljno clanova i prijatelja u moto klubu,a i kakvo obezbedjenje kad su svi u dobrim odnosima,valjda smo svi mi "braca" bajkeri?
-najbolji su uslovi ako se interno u gradu raspitate ko ima dobar razglas i binsku opremu (kod nas je za 2 puna dana oko 200 eura) i nadjes malo vecu prikolicu od kamiona,uglavnom daju gratis samo da ne buse gume;
-sto se tice bendova,opet se raspitas po gradu i kod klubslih prijatelja i poznanika koji sigurno znaju neki dobar bend koji ce za 2 dana svirati sa 300 eura (tako je kod nas,a mozda i manje),posetis koji rok kafe koji organizuje svirke,godjes,vidis,cujes,pitas,dogovoris se;
-za klopu pozoves coveka koji drzi neki dobar restoran u gradu,pitas jer moze da skuva rucak o svom trosku,a za uzvrat mu das mesto gde ce da prodaje rostilj da nadoknadi trosak,ali pre svega probas kako sprema,uglavnom svi imaju i osoblje i inventar da nahrane 100-tinak ljudi u servi...(tako smo mi uradili i svi bili zadovoljni,a uz to nam covek obezbedio i svadbarski sator za 300 ljudi sa stolovima i klupama);
-za pivare vise i ne treba dogovor,svaka uglavnom daje 20% gratis na utrosak robe,znaci kako god imas 20% rabata ili vrednost u robi,ako hoces da se reklamira na vasem skupu onda oni vama treba da plate (tako je bilo i bice kod nas);
-prodaja moto opreme i raznih dzidza-bidza na skupu u vecem broju slucajeva lici na vasar,ako ima interesenata,treba im dati ogranicen broj mesta i naravno ne uzimati lovu,nego neki poklon za klub,ili za bajkerske igre,npr...;
-u svakom gradu postoji JKP koji se bavi vodom,ciscenjem,wc-ima itd,lepo odes,kulturno i sazeto objasnis o cemu se radi,svako ce izaci u susret sa 3-4 wc (jer znam da imaju) i cisternom vode za pice i umivanje sto je dovoljno za 500 ljudi da piju i umivaju se za 2 dana;
-defile se prijavljuje u odseku saobracajne policije u vidu elaborata rute voznje po ulucama,po sluzbenoj duznosti moraju da izadju,naravno pre toga prijava javnog skupa;
-hitna pomoc,policija itd uopste nisu potrebni ako se pravi moto skup,za trke,stunt i ostale extremne dogadjaje moras da budes prijavljen kao sportsko udruzenje,a za takva desavanja je mnogo ozbiljnija organizacija....ovde pisemo o skupovima i vecim zurkama.
Toliko od mene,nadam se da je ovo ok,jer sve sto sam napisao je iz licnog iskustva,a i na kraju,necemo valjda vasare i posela.POZZ...