Vracam se prema prodavnici, cizme i pantalone su ogroman teret....
vrucina jos veci, za pravo cudo tada sam jos cvrsce resio da ne odustanem...ako to sada uradim verovatno nikada vise necu....
....moj sin i onako nezna nista o Stevi, mozda se i on zainteresuje......... ako procita ovo jednoga dana...
....mlad je i u godinama kada se misli na druge stvari...ja eto dodjoh do tog stadijuma gde te koreni i pretci veoma privlace...
....tako je valda kada prodje mladost....
Opet sam ispred prodavnice....razmisljam da uzmem hladno pivo ali odustajem...treba mi bistra glava....dobar je i sok...
Merkam tako retke prolaznike, zastanu, lepo popricaju ali sve se svodi na isto.....
Dok....... u jednom momentu nedodje traktorcic Ferguson sa nekim priborom pozadi....
... vec mi dosadilo da zaustavljam ljude i razmisljam se hocu necu, kad on stade kod prodavnice....kakva sreca...
Pitam i njega isto i cekam odgovor kao i od svih ostalih.... medjutim starina rece....
"Ja sam jos kao mali cuvao crne svinje kojih vise nema sa starijima po celom ovom potezu....tada je jos uvek bilo puno miniranih mesta...do skoro se cistilo...a nebi me cudilo da ih jos ima po sumama.... da kaze mnogo je mladih ljudi tu poginulo, sto im se imena nezna ...mnogo je grobova zaboravljeno....obelezja zarasla u travu...."
Pitam ga za Stevu Acimovica...kaze"neznam....ko ce popamtiti a i godine su tu"... ispricam mu sta sam slusao kao mali a on zivnu.... "neznam kaze kako se taj momcic zvao ali zna gde se desilo i gde je sahranjen"
...upamtio po pricama starijih kako se razneo minoim.... ja zanemeo...kaze... "puno puta sam se odmarao ispod tog zasecenog cera, na drvetu ima urezan krst koji je do sada vec srastao sa korom:..... prica se podudara... nisam uzalud dolazio....
Pitam ga kako da nadjem taj grob....
....molim ga da mi pokaze...platicu...
.... nije njemu do para, krenuo je da zavrsi svoje paorske obaveze...zemlja trazi slugu ne trpi gospodara pa tako i on mora da joj se povinuje....
Ima li sta gore....gledam kako traktor odlazi....znam da sam na pravom mestu....
da,... rece mi usput da, sam, nikada necu naci... tu je nekada isao put koji je zarastao...grob je u sumi....uzalud da pokusavam ....
Sta sada da radim.... racunam ima jos starih ljudi...naci cu nekoga....uporan sam... pitam za najstarijeg u selu....kazu, malo nize niz ulicu....Grujica Nesic preko 80 god....
Spustam se opet peske do te kuce.... udjem u lepo uredjeno seosko dvoriste....tu mu je supruga, jako prijatna zena...kazem joj razlog moje posete i moje muke....ona kao i ostali nezna za to,
... ali zove deda Grujicu...deda u dobroj kondiciji bistre glave.... zna dosta, cuo je za dogadjaj koji ja opisujem ali nezna gde se to desilo.... objasnjavam da mi je covek na traktoru to ispricao....pita" kako se zove"....ja neznam,
.... ali trk do prodavnice, dobijam informaciju i kazem Grujici da je to bio Jovan Nesic...
Deda kaze " pa to mi je brat"....zamisli se a babi nebi tesko ode do njih kuci.....vraca se ubrzo i zove nas.... kaze ajde, odvesce te Jova gde treba... sa nama polazi i Grujica... ja razoruzan njihovom srdasnocu i predusretljivoscu, krenuh za njima...
Ulazimo kod Jovana u dvoriste a njemu neprijatno...pravda se da ima puno posla...da radi sam...da je omatorio ali eto ostavice sve to i povesti me do tog cera....
kaze mi da doteram motor u dvoriste u ladovinu....
Nude mi pice...ispijam tri case zove sa ledenom vodom na eks....tek sada osecam koliko sam zedan,,,,,
Jova ubacuje mene i deda Grujicu u stocnu prikolicu i po brdovitom i blatnjavom terenu ka izlasku iz sela....

Put dzombast...krivuda kroz atar prema sumi.... ovuda je tesko i peske a kamoli sa mojim motorom...za enduro....idealno...

Vidim sada da bih samo uzalud pokusavao da nadjem nesto sam ovde.....