Mart 28, 2026, 11:46:17 pre podne

Autor Tema: HALLOWEEN  (Pročitano 2872 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže riderlady

• Totalni Moto Manijak
  • Pol: Žena
  • Moto Klub VARJAK Srbija
HALLOWEEN
« poslato: Oktobar 31, 2008, 10:06:33 pre podne »

Verujem da malo ko zna istoriju Halloween-a tj. Noc vestica. >:D
Kod nas se ovaj pravznik naziva bela nedelja (bele poklade) i vise ga niko ne slavi, datum se stalno menja iz godine u godinu, ako vas intresuje obelezen je u pravoslavnom crkvenom kalendaru.
Da li znate da je Noć veštica uvedena u hrišćanski svet nekoliko vekova posle smrti Hristovih apostola, a da su je pagani proslavljali vekovima pre osnivanja Novozavetne Crkve? Istorija nam daje intrigantan odgovor: "Noć veštica (Helloween) bazira se na škotskim i irskim narodnim običajima koji direktno vuku korene iz prethrišćanskog doba" - to jest - iz paganizma!
Iako je Helloween postala noć razuzdanog ludovanja, sujevernih vračanja i stravičnih igara koje ljudi ne shvataju tako ozbiljno, u početku se ova svetkovina znatno razlikovala od svog današnjeg oblika. Noć veštica u najranijem periodu nije se proslavljala u "nadahnutoj izvornoj hrišćanskoj Crkvi", nego među Druidima, koji su to činili u čast velikog Boga mrtvih Šamhaina, čiji praznik pada 1. novembra.
Dve glavne osobenosti drevnog Halloween-a su paljenje logorske vatre i verovanje da te noći duhovi i veštice najverovatnije lutaju svuda unaokolo. U nekim delovima Irske 31. oktobar još uvek poznat kao OIDHCH SHAMHNA - 'bdenje Šamana'".
Zašto se slavi ovaj praznik? Sveštenici paganskih druida učili su o besmrtnosti duše, to jest da prilikom smrti duša prelazi iz jednog tela u drugo...

Naravno ko jos danas razmislja na ovaj nacin kao sto je gore objasnjeno i jednostvno ovaj praznik proslavljamo da bi se dobro zabavili.  *72 *109 *42 *565
« Poslednja izmena: Oktobar 31, 2008, 02:36:01 posle podne od strane riderlady »
Moto Klub VARJAK Srbija

Van mreže misa r1

• Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
Odg: HALLOWEEN
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 31, 2008, 10:09:01 pre podne »
 *71 *72 *72 *89 *86 *105 *538

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 31, 2008, 02:45:09 posle podne »
Da slavimo i da se maskiramo. Ja skupim sve klince iz komsiluka, spakujem ih u traktorsku prikolicu i onda ludujemo od kuce do kuce. Ceo dan. A uvece palimo vatru. ;D ;D ;D

Van mreže G I L E

• Profi Vozac
  • **
    • http://s3.ba.gladiatus.org/game/c.php?uid=35899
« Odgovor #3 poslato: Novembar 01, 2008, 03:55:49 pre podne »
to se u mom kraju zove " tucin dan" ili "stupcari" i noc je pred badnje vece i u tome ucestvujem vec 15 god. Mada nema veze sa Helloween-om. kod mene se recimo skupi ekipa od 5-6 ljuda onako kapaciteti i krene se u prvi mrak a smrkava se oko 5 ;D i ide se u kuce gde imaju devojke ili udavace, ponese se stupa-avan, klepetusa-zvono da bi se njavili sa kapije kad udjemo u kucu trazimo da vidimo sta je devojka "englala", strikala ili vezla u toku godine i normlno nikad nismo zadovolljni njenim ucinkom onda trazimo da joj "tucamo" prste u stupi! ::) e a da to nebi uradili onda tatica izvadi lovu i stavi u stupu da spasi lenstinu! ::) ;D >:D
e sad posto smo uigrana ekipa idemo tamo gde znamo da ima kvalitetan vinograd ;D >:D pa se desi i da ne izadjemo iz prve kuce pa i cak svadba da padne!

znaci sta? jedna velika zajebancija! napijemo se ko zverovi mazemo lovu i preteramo bozic na nivou ;D

inace susedno selo koje je 300m od mog... sela ima drugacije obicaje cak neki skupljaju i jaja ::)

Van mreže riderlady

• Totalni Moto Manijak
« Odgovor #4 poslato: Novembar 01, 2008, 11:21:28 pre podne »
Da slavimo i da se maskiramo. Ja skupim sve klince iz komsiluka, spakujem ih u traktorsku prikolicu i onda ludujemo od kuce do kuce. Ceo dan. A uvece palimo vatru. ;D ;D ;D

*72 *565
Moto Klub VARJAK Srbija

Van mreže riderlady

• Totalni Moto Manijak
« Odgovor #5 poslato: Novembar 01, 2008, 11:24:21 pre podne »
znaci sta? jedna velika zajebancija! napijemo se ko zverovi mazemo lovu i preteramo bozic na nivou ;D
inace susedno selo koje je 300m od mog... sela ima drugacije obicaje cak neki skupljaju i jaja ::)

O tome i pričam dobro zezanje.  >:D ;D
Moto Klub VARJAK Srbija

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #6 poslato: Novembar 01, 2008, 03:37:13 posle podne »
 Prosle godine sam bio u Parizu za vreme Helloween-a i moram reci da je bilo veoma zanimljivo i simpaticno.
 Svuda,po Sanzelizeu,su se mogle videti maskirane face,koje se dobro zabavljaju i u odlicnom raspolozenju.
 Ipak sam vise pristalica postovanja domacih obicaja,pa mi se zato,u Srbiji, vise dopada varijanta koju je GILE opisao.
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže riderlady

• Totalni Moto Manijak
« Odgovor #7 poslato: Novembar 03, 2008, 08:52:21 pre podne »
Prosle godine sam bio u Parizu za vreme Helloween-a i moram reci da je bilo veoma zanimljivo i simpaticno.
 Svuda,po Sanzelizeu,su se mogle videti maskirane face,koje se dobro zabavljaju i u odlicnom raspolozenju.
 Ipak sam vise pristalica postovanja domacih obicaja,pa mi se zato,u Srbiji, vise dopada varijanta koju je GILE opisao.

Naravno zato sam i pomenula da je nas praznik Bele Poklade (bela nedelja).
Moto Klub VARJAK Srbija

Van mreže riderlady

• Totalni Moto Manijak
« Odgovor #8 poslato: Novembar 04, 2008, 09:35:39 pre podne »
Evo nešto zanimljivo što je na netu pronašao Deki59 *565

Moto Klub VARJAK Srbija

olja

• Gost
« Odgovor #9 poslato: Novembar 04, 2008, 10:27:07 pre podne »
Ja u životu nisam slavila Noć veštica. Nemam ništa protiv tog praznika (koji by the way uopšte nije u duhu našeg naroda).
Imamo mi divnih praznika koje smo skroz zapostavili, zašto bi slavili nešto iz ''uvoza''. Daleko od toga da je to nešto loše, ali ne vidim svrhu...to bi bilo kao kad bi Amerikanci slavili Bele poklade ili naše Maškare (gde se svi maskiraju). Sasvim slučajno radim u Muzeju Vojvodine pa sam svedok tih Maškara koje pravimo svake godine. Negujmo ljudi malo svoje običaje a ne da ih tako lako zaboravljamo a prihvatamo tudje...

Van mreže WARU

• Bajker Bez Granica
  • SLOVENIJA
« Odgovor #10 poslato: Novembar 05, 2008, 02:08:10 posle podne »
Evo nešto zanimljivo što je na netu pronašao Deki59 *565

A KO BI JEO OVU BUČU
:police: come in peace or stay at home *3

Van mreže serginho

• Bajker Bez Granica
  • Uzivaj dok si jos ziv.
« Odgovor #11 poslato: Novembar 06, 2008, 03:17:05 pre podne »
meni bas i ne mirise dobro

Van mreže Vladan_BC

• Moto Manijak
  • Bela Crkva
« Odgovor #12 poslato: Novembar 07, 2008, 02:53:25 posle podne »
U nasem kraju se zovu "fashanke" od germanizma, "fasching" sto znaci maskenbal i u okviru su belih poklada, a nazivaju jos i pregradjivanje, jer je maska neka vrsta pregrade od ostalog nemaskiranog sveta. ;)

paperinos

• Gost
« Odgovor #13 poslato: Novembar 08, 2008, 02:49:11 posle podne »
Bundeva je zakon...... ;D trebala je ici na takmicenje...u Kikindi..... ;D "Dani ludaje"