Evo po ko zna koji put se u praksi pokazalo sta znaci biti mali a uz to i neodgovoran.
Mislim na ovu nasu malu i neodgovornu drzavu koja je mala najvise zaslugom njenih gradjana.
U maloj drzavi zive mali gradjani, mali u svakom smislu.
Eto nam prakticne pouke po stohiljadu i prvi put koliko vredi vera u nekog drugog.
Sta znaci verovati i osloniti se na druge?
Ko veruje da ce neko voditi brigu ....glupji je i naivniji od bajkera koji staje policiji misleci da ga nece kazniti...

Dok sedim (i cvokocem) u hladnom stanu svasta mi pada na pamet.
Grejanje koje uredno placam...nemam.
Znam, znam da to sto se placa nije realna cena.
Znam da je tih pet hiljada dinara ili sezdeset evra koliko placam grejanje mesecno ..... malo i nerealno.
Ali s obzirom kako to grejanje funkcionise u praksi .......

dajem i previse.
Tu mislim na temperaturu koja je u danima kad ga ima mizerna i nikad ali bas nikad nije presla 18 stepeni...

.
I kad pogledam cinjenicu koliko cesto radijatori budu hladniji od frizidera, to sto im placam je i previse.
Mozda je to sto oni naplacuju zapravo usluga hladjenja...bio bih im zahvalan kad bi to postizali za vreme letnjih vrucinstina.
Gospodo meni sad treba grejanje...GREJANJE.
Platio sam vam.....dao sam lovu.
Da malo je to love... spram onoga koliko placaju ljudi koji se greju samostalno.
Previse je spram broja dana koji prodju a da je u stanu iole prijatno.
Stalno moram da dogrevam sa klimom u danima kad je temperatura ispod nule.
Kad se to sabere ispadne mi grejanje sigurno poput vrbovog klina.
Racun za utrosenu elektricnu energiju je duplo veci od racuna za grejanje.

Cena tog grejanja je samo na izgled povoljna.
Tu je cenu drzava odredila da bi nam dala lazni prikaz da se od one sugave prosecne plate moze ziveti.
Cenu te iluzije cemo kad tad morati da platimo....mada sam siguran da je mi ustvari oduvek i placamo u vidu drugih nameta i haraca sa kojima nas ista dere.
Placamo mi to a da nismo ni svesni.
Znam da ljudi koji kupuju drva, ugalj ili mazut daleko vise potrose novca za grejanje svojih kuca , plus moraju da investiraju u sopstveni kotao i da sami odrzavaju ceo sistem.
Mi smo liseni tih problema, imamo komfor i odlozeno placanje...ali eto koliko je to pouzdano i koliko je to grejanje zaista i grejanje.
Sistem je star stalno imamo neka havarijska iskljucenja.
Navikli smo se da trpimo kojekakve zajebancije.
S obzirom da znam u kakvoj drzavi zivim i koliko je ista odgovorna doneo sam konacnu i definitivnu odluku.
Paja (Ja) pod hitno prodaje ovaj pilicarnik (stan).
Svoja kucica svoja slobodica,...... pravim svoje gnezdo (kucu).
Kuca sa sopstvenim grejanjem, sopstveni bunar za vodu, septicka jama......dvoriste.
Obavezno cu da imam i svoju bastu....za proizvodnju zelenisa......

Znaci ne treba mi ni drzavna kanalizacija ni drzavni vodovod ni drzavno grejanje,grejacu se na drva, ugalj ili bio masu.
Klopacu svoju salatu, svoj krompir i luk.
A onda Paja kad zasedne pored sporeta i raspali vatru...pa zaboli me za Rusiju, Ukrajinu i Drzavu....neka se kolju , zavrcu plin, bombarduju...zaboli me sve..Paja ce da se baskari pored tople peci...a do tad cvokotanje......