Slazem se u potpunosti !!
Kao i mnogi, poceo sam da pusim sa svojih 16 god. Srecom u 30-toj sam (konacno) ukaprao da ne postoji niti jedan pametan razlog da to i dalje radim. I tako sam prestao da trujem sebe, svoju porodicu, (niko u kuci ne pusi), prestao sam da trosim novac, da imam obavezu da svako jutro kupujem cigarete....
Ovde (u Italiji), taj zakon postoji i funkcionise vec godinama. U pocetku su svi bili skeptici po pitanju toga dali ce uspeti, dali ce se pridrzavati odluke o zabrani. Srecom, uspelo je, malo sbog same svesti ljudi i ubedjenja da je zakon ispravan, a malo i zbog rigoroznih sankcija protiv onih koji isti krse. Novcana kazna za prekrsioce je 50e, ukoliko se to radi u blizini dece ili trudnica, kazna se udvostrucuje!
Znam da se pusaci nece sloziti samnom ali budimo realni..dali je u redu da druge i trujemo samo zato sto smo odlucili da to sami sebi radimo? Naravno da nije. Ali sta oni drugi treba da rade dok se ne izglasa zakon koji ce da ih stiti; da sede kuci, da ne izlaze nigde? Nije li lepse da petkom i subotom izadjemo svi u iste lokale, da se druzimo, zabavljamo, i kad se vratimo kuci nikome ne smrdi odeca, kosa, ne peku nas oci, i sto je najvaznije, nepusaci nisu morali pasivno da se truju? Bilo bi lepo, a ja kazem da je i moguce, i to jednim malim gestom: hoces da zapalis? izadjes ispred lokala 5 minuta, ispusis cigaretu i vratis se!! Nista jednostavnije, zar ne?
A, umalo da zaboravim.. Kad se vratis ceka te pivo, ja castim, u ime svih nepusaca!!