Mart 30, 2026, 12:14:09 pre podne

Autor Tema: PRAVA ISTINA O NASTANKU MAS  (Pročitano 4842 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže UNUCHE

• Vozac
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Prvi predsednik MAS
    • Karburator Servis UNUCE
PRAVA ISTINA O NASTANKU MAS
« poslato: April 04, 2009, 08:16:23 posle podne »
Mnogo puta sam vec slao ovu istu sadrzinu kako bi se prikazala prava istina o nastanku moto skupova u Srbiji i nastanku MAS i osnivacima iste jer mnogo ljudi u Srbiji ne znaju pravu istinu a narod koji ne zna svoju istoriju ili je na neki nacin greskom upoznat drugacije zasluzuje da mu se kaze prava ISTINA

Istorija nastanka moto klubova, moto susreta i i pravi osnivaci MAS-a

Osamdesetih godina proslog veka zaljubljenici dvotockasa u Srbiji nisu imali organizovane moto klubove kako bi kroz aktivnosti istih sprovodili u delo razna grupna okupljanja i zajednicke voznje.
 To isto su cinili posecujuci u manjim grupama moto trke na kruznim stazama sirom bivse Yugoslavije i Srbije kao  i moto susrete koji su uglavnom u to vreme organozaovani po ostalim republikama bivse Yuge. Jedno od najvecih okupljanja i moto provoda je bila "Velika Nagrada Yugoslavije"  trka koja se vozila za prvenstvo sveta u Rijeci.

Pocetkom 90-tih godina i raspadom Yugoslavije Srpski motociklisti pocinju udruzivanje i osnivanje prvih moto klubova na teritoriji Srbije.
Najpre se osniva MK ARHANGEL a neposredno posle njega i MK ROLLING CHROME (Ljuba Bozovic izlazi iz ARHANGELA)
  U jesen 1993. godine na poziv Ljube Bozovica - MK ROLLING CHROME,
koga sam Ja (Ilic Dejan - Unuče)   upoznao sredinom 80-tih godina u Rijeci gde smo zajednicki mi Planjani ( tadasnji MC HELLS RIDERS - Great Plana city) putovali na tadasnji MOTO GP,sastajemo se u Beogradskom klubu St. James i pravimo dogovor oko okupljanja i organizovanja prvih MOTO SKUPOVA u modernoj Srpskoj drzavi.
Podelili smo na nekin nacin reone, Ja za jug - juzno od Beograda a on za ostali deo tadasnje Srbije kako bi obavestili tamosnje motocikliste o nasoj nameri i ujedno ih pokrenuli za zajednicku "stvar".
Na prvom takvom okupljanju koje se desava pocetkom proleca 1994. na Avali kraj Beograda, dolaze i okuplja se oko 50 motociklista iz Srbije,
iz Velike Plane, Novog Sada, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Sapca, Beograda.
 Nakon dve nedelje okpuljamo se na dvadesetak kilometra dalje ka Mladenovcu izletiste Tresnja gde cemo nakon toga odrediti i mesta kao i datume prvih organizovanih okupljanja pod organizacijama
novo osnovanih moto klubova. Osnivaju se i registruju ostali moto klubovi i to:
NS RIDERS , FREE WHEELS , MAMMUT dok ostali su u fazi osnivanja  i registrovanja.

Prvi skupovi 1994. po redosledu odzavanja su:

NOVI SAD - NS RIDERS
SABAC    - okupljanje na zamku organizator Kole i ekipa
VELIKA PLANA - FREE WHEELS
SREMSKA MITROVICA - organizatori Lule, Paravina i ekipa u centru grada "KING"
KRAGUJEVAC - MK MAMMUT  Grosnica
KRALJEVO - Beranovac u sklopu moto trka , organizator Paja Smrt MK Kraljevo
BEOGRAD  - ROLLING CHROME  Hajducka cesma

Ovim skupovima su prethodile tri voznje sa okupljanjima na
AVALA
TRESNJA
PANCEVO

Nakon odrzavanja ovih skupova i okpuljanja motociklista po privatnim zurkama koje su bile u Velikoj Plani, Rusnju, Krcedinu
doslo se do ideje da se  klubovi udruze i osnuju moto zajednicu svih moto klubova koja ce prevenstveno koordinirati
radom svih klubova, razmatrati razne predloge i sprovoditi donesene odluke na opste dobro svih motociklista Srbije.
Na predlog  clanova i predsednika svih moto klubova da  Velika Plana bude domacin takve jedne osnivacke skupstine
posto je te 1994. godine imala najbolje organizovani skup i najbolji domacin, 24. decembra 1994. u Velikoj Plani okupljaju se predstavnici svih tadasnjih moto klubova osim MC ROLLING CHROME ciji se predsednik
Ljuba Bozovic protivio osnivanju asocijacije iz njemu poznatih razloga.
Tog 24. decembra 1994. na osnivackoj skupstini prisustvuju:

MK FREE WHEELS
MK ARHANGEL
MK SHADOW
NS RIDERS
MK MAMMUT
MK SREM
MK KRALJEVO
MK CACAK
MK BELI ANDJELI
MK APATIN
MK FREE WHEELS Svilajnac
MK FREE WHEELS Petrovac na Mlavi
MK ZRENJANIN
MK SOMBOR
Pored prisutnih klubova, osnivackoj skupstini prisustvuju i novinari u to vreme MOTO REVIJE ciji su vlasnici iz Bijeljine kao i mnogi drugi gosti iz cele Srbije.
Nakon osnivacke skupstine odrzana je vecera za sve goste uz svirku Beer Drinkers & Hell Raisers.

I tada donose ODLUKU O OSNIVANJU
Dana 24. 12. 1994.god. odrzana je osnivacka Skupstina na kojoj je osnovan
 Sportsko Motociklisticki Savez Moto Klubova Srbije pod nazivom "MOTO ASOCIJACIJA SRBIJE"
Imena osnivaca su: MK FREE WHEELS , MK NS RIDERS, MK MAMMUT

Osnovni ciljevi MAS su:
Da podstice i koordinira aktivnost klubova na ostvarivannju licnih i zajednickih ciljeva u skladu sa ustavom, zakonom i statutom,
organizovanju moto manifestacija nacionalnog i medjunarodnog karaktera da unapredi vestinu sticanja moto iskustava i doprinese
vecoj sigurnosti prilikom bavljenja motociklizmom, da neguje i gaji tradiciju motociklizma.
Sediste MAS-a je u Velikoj Plani  u prostorijama MK FREE WHEELS u ulici Despota stefana 101 i jednoglasno je izabran prvi predsednik
MAS-a  Dejan Ilic - Unuce sa trajanjem mandata od dve godine.

Nakon prve skupstine u Velikoj PLani gde je dogovoreno da se i ostali klubovi zvanicno registruju kako bi se predao zahtev za registraciju MAS-a. Sledecu skupstinu odrzavamo na prolece 1995. u Sremskoj Mitrovici
pod organizacijom MK SREM koji se u medjuvremenu registrovao i gde odredjujemo datume za 1995 god.
Naredna skupstina se odrzava u zimu 1995. god. u Novom Sadu gde se po prvi put pojavljuje i MK ROLLING CHROME
sa Ljubom Bozovicem na celu i gde donosimo po prvi put odluke o minimumu postovanja pravila za odrzavanje moto skupa
kao i kalendar odrzavanja skupova za sledecu godinu. Naredne  godine meni Dejanu  Ilicu - Unučetu i Velikoj Plani kao sedistu MAS-a prestaje mandat i Ja se zbog svojih licnih obaveza kao i problema zdravstvene prirode povlacim.

Nadam se da nisam zaboravio neki podatak ili slucajno nesto pogresno napisao (bilo je dano) pa vas molim dodajte jos neke pojedinosti  ili me ispravite.

potpisi osnivaca MAS-a 24. decembra 1994. godine u Velikoj Plani

Draga braco, osnivaci ovog sajta od opsteg nacionalnog interesa, ispravite podatke na naslovnoj strani ovog sajta kako bi nasa a i svetska javnost a posebno novi srpski bajkeri znali pravu istinu za opste dobro svih srpskih bajkera. Imajte u vidu da jedan deo osnivaca koji su na gornjoj slici nije vise medju nama zivima i bio bi red bar prema njima da se zna ISTINA.

Dejan Ilic  Unuche

Van mreže NOCA

• Vozi da sve vidis i da te svi vide!
  • Bajker Bez Granica
Odg: PRAVA ISTINA O NASTANKU MAS
« Odgovor #1 poslato: April 06, 2009, 09:09:11 pre podne »
 Pozdravljam.

Postavicemo sto pre.

Informacije koje ja imam su od Baje iz Valjeva, a Resenje o registraciji u Ministarstvu je od 1999.

Ispravicemo.

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
« Odgovor #2 poslato: April 06, 2009, 01:16:09 posle podne »
Unuce je meni tekst poslao odavno ali sam ja zaboravio da ga postavim jer smo u to vreme imali guzvu oko prebacivanja foruma.
Javno se izvinjavam i obecavam da cu ispraviti tekst.

Van mreže Šeki

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #3 poslato: April 07, 2009, 09:54:33 pre podne »
 Lepo, treba ovo znati. Doduše, ja sam znao drugačiju priču u kojoj je Bajić osnovao MAS sa Ljubom Bajkerom. Tako ON bar priča. A primetio sam da se on, kao ni Slow Wheels nigde ne spominje u ovoj priči.

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
« Odgovor #4 poslato: April 07, 2009, 11:19:50 posle podne »
Od dva teksta napravljen jedan i postavljeno na web-u ;)

Van mreže UNUCHE

• Vozac
  • *
  • Prvi predsednik MAS
« Odgovor #5 poslato: April 08, 2009, 11:05:37 pre podne »

kao sto rekoh , ako se nisam setio svih pojedinosti  ili nesto pogresio, neka me isprave

Van mreže Baja

• Vozac
  • *
  • FOREVER 1%
« Odgovor #6 poslato: April 11, 2009, 08:26:39 posle podne »
Moto klubovi koji su osnovani do 1997 godine osnivali su se i registrovali u Opstinama i lokalnom MUPu.Godine 1997 donet je zakon da se sva udruzenja gradjana moraju registrovati u Ministarstvu za sport i omladinu, sto vazi i danas.Odluka o osnivanju MASa je doneta 1994 godine FORMALNO a PRAVNO je registrovan u Ministarstvu 19999 godine.Za drzavu i pravne zastupnike je bitan datum o registraciji u Ministarstvu a ne kada smo se dogovarali da osnujemo organizaciju motorciklista.Iz tog prvobitnog vremena mnogo je pojedinaca prijavilo svoje "klubove" , da bi se kasnije ispostavilo da nemaju papire od kluba ( te 1999 godine samo je 7 klubova imalo valjane papire - od tadasnjih 25 prijavljenih klubova).U prvo vreme se vecina stvari radila na o-ruk i dogovorom , dok je sada druga situacija jer postoje pravila igre.
Neka Noca objavi na sajtu zapisnik sa sednice MASa iz Muzlje iz 1998 godine kada je dogovorena registracija MASa,a Ljubisa Bajic je bio pravni zastupnik MASa od 1999 godine do 2007 godine kada je to postao Noca.Postoji verifikovana dokumentacija za sve ovo sto je gore navedeno.Pozdrav.
SERBIAN BAJKER FOREVER

Van mreže UNUCHE

• Vozac
  • *
  • Prvi predsednik MAS
« Odgovor #7 poslato: April 12, 2009, 02:14:22 posle podne »
Moto klubovi koji su osnovani do 1997 godine osnivali su se i registrovali u Opstinama i lokalnom MUPu.Godine 1997 donet je zakon da se sva udruzenja gradjana moraju registrovati u Ministarstvu za sport i omladinu, sto vazi i danas.Odluka o osnivanju MASa je doneta 1994 godine FORMALNO a PRAVNO je registrovan u Ministarstvu 19999 godine.Za drzavu i pravne zastupnike je bitan datum o registraciji u Ministarstvu a ne kada smo se dogovarali da osnujemo organizaciju motorciklista.Iz tog prvobitnog vremena mnogo je pojedinaca prijavilo svoje "klubove" , da bi se kasnije ispostavilo da nemaju papire od kluba ( te 1999 godine samo je 7 klubova imalo valjane papire - od tadasnjih 25 prijavljenih klubova).U prvo vreme se vecina stvari radila na o-ruk i dogovorom , dok je sada druga situacija jer postoje pravila igre.
Neka Noca objavi na sajtu zapisnik sa sednice MASa iz Muzlje iz 1998 godine kada je dogovorena registracija MASa,a Ljubisa Bajic je bio pravni zastupnik MASa od 1999 godine do 2007 godine kada je to postao Noca.Postoji verifikovana dokumentacija za sve ovo sto je gore navedeno.Pozdrav.
svaki "pravni dokument" ugovor, sporazum i slicno vazi od onog trenutka kad se potpise i overi a kako je na osnivackoj skupstini u Velikoj Plani potpisan dokument o osnivanju MAS  tako da ako roditelji potpisu sklapanje braka njihova jos ne rodjena deca ne mogu taj isti osporavati. Mora se znati istina ko je, kada i gde osnovao MAS a sto nije zvanicno i zavedeno to su drugi razlozi. Deo istorije je i kasnije registrovanje MAS pri nadleznoj instituciji sto sam ja i naveo da je bio takav dogovor u Velikoj Plani 1994.

Nakon prve skupstine u Velikoj PLani gde je dogovoreno da se i ostali klubovi zvanicno registruju kako bi se predao zahtev za registraciju MAS-a.
Dejan Ilic  Unuche

Primera radi svakom u licnoj karti pise datum rodjenja a ne dan kada je dete prijavljeno i zavedeno u knjige. Ne osporavam ja i ni bilo ko drugi ko je bio na osnivackoj skupstini u Velikoj Plani 1994 godine  tok istorije ali ne moze se negirati postojanje  prvo nama veoma velikih prijatelja koji na zalost nisu vise sa nama, pok. Radislav Milosevic - Pop  MK ARHANGEL i ACA Mammut MK MAMMUT koji su pisali istoriju srpskog motociklizma i koji su vozili jos dok neki nisu ni bili rodjeni i koji su bili prisutni na osnivackoj skupstini i svojim potpisima i pecatom overili prikazani dokument.
 Ovde nije rec kad je registrovano u ministarstvu vec je rec o istoriji nastanka svega ovoga sto se radi na putevima a tice se ljubitelja motora, tako da novi klinci moraju poznavati istoriju jer zivot  bez istorije nema smisla bilo kakvog organizovanja moto zivota u Srbiji a primer je svkodnevno osnivanje novih moto klubova   u Srbiji. Uzimama za pravo dazamerim svim clanovima MAS-A kako rukovodstvu tako i isvim klubovima sto nemaju strateski plan ujedinjavanja svih klubova pod jednu zastavu. Pogledajte sve zemlje u okruzenju njihove asocijacije svakim danom su sve jace i brojnije dok kod nas svakim danom sve slabije zbog podeljenosti jer motocikisti neznaju prvo sto bi trebalo a to je kako se rodilo i kada,  sve ovo sto se dogadja u vezi moto okupljanja.

Van mreže NOCA

• Vozi da sve vidis i da te svi vide!
  • Bajker Bez Granica
« Odgovor #8 poslato: April 14, 2009, 01:23:44 posle podne »
 Ti brate kao da si sa Marsa, ko' Srbe da ujedini...

Znas li onu izreku: 2 srbina na tri strane idu?

Van mreže Damir-Junior

• Totalni Moto Manijak
  • Vozi srcem i dusom
« Odgovor #9 poslato: April 21, 2009, 10:45:39 pre podne »
Ti brate kao da si sa Marsa, ko' Srbe da ujedini...

Znas li onu izreku: 2 srbina na tri strane idu?
*302 *302 *302 *302 *302 *76 *76 *76 *76 *76 *76 *76