Mart 29, 2026, 04:10:40 posle podne

Autor Tema: operacija Horex  (Pročitano 18878 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže schmajser

• Moto Manijak
  • Pol: Muškarac
  • AfricaTwin , Hoerx Regina ,Triump 3SW, NSU 175 ,
operacija Horex
« poslato: Novembar 10, 2009, 07:30:26 posle podne »
Primecujem da su ovakve teme na forumu jako redke ili cak nema ni jedne, hajde evo ja cu prvi,a verujem da i drugi clanovi imaju o ovome sta da kazu. Zima je na pragu,pa je vreme da se iskoristi u garazi-radionici dok se nista ne vozi.
Pa evo malo price iz radionice.

Vec duze vreme planiram da nesto pravim,restauiram.... napravim neki motoric za svoju dusu.
Zelja mi je bila da nadjem neki motoric od 250-500 kubika, nemacke,italijanske ili engleske proizvodnje. Sto starije to bolje,normalno.
I pre dva meseca nadjem Horexa Reginu 350....tjs samo masinu od regine  :-[ ...  i uz masinu jako malo delova,uglavnom dosta ne kompletan motor. Pokusavao sam da nadjem i ostatak (ram,blatobrane,tockove...) ali mrka kapa.

Sta je tu je,odlucim da uzmem to sto ima (masina  ;D) i krenem sa pravljenjem motora 100% rucne izrade  :)
Naravno uzevsi u obzir da tockove,gume,karburator i far..... moram od neceg iskoristiti.

Vizija mi je da napravim custom motor,koji ce zadrzati staromodan-arhaican izgled,bez modernih izraza i detalja.

Prva faza gotova... masinu detaljno uradio...od klipa,hilzne,ventila....sve do poslednjeg lezaja i semeringa stavio novo i po originalnim merama.
Na kraju uredno svaki delic ocistio pa ispolirao. Jedino sam struju i paljenje morao da izmenim jer sam imao dimanu u rifuzi, pa sam ugradio magnet od 80w ,stavio regulator paljenja(leptir) od NSU Pretisa i platine od Renoa 4.
I naravno milina za oci i dusu,sve stare srafove pobacao i stavio nove prohromske.  ;D

Trenutno je u toku izrada rama i resavanje ideje zadnje viljuske.
Prednju viljusku cu takodje da pravim,ideja je da to bude cevasti paralelogram... nesto u ruhu predratnih engleskih motora.

Dal neko zna od cega bi karburator mogao da legne, mada bi mi orginal dobro dosao ako neko ima. Pribavio sam i ja pet-sest razlicitih valjda ce na jednom lepo raditi.

Kako sta budem zavrsavao ja cu obavestavati...za sad evo slicica gotove masine i rama u izgradnji.
Ram i zadnju viljusku cu nadam se ovih dana da zavrsim,pa ce moci lepo da se vidi.
Toliko za sada.

POMPEZNI, KVANTI, CIVILNI, AERONAUTICKI MLADIC NUDI SVOJE USLUGE PRI TOM SIRECI OPTIMIZAM I ZDRAVOMENTALNO DOTICANJE SRECE U VAS ZIVOT.
NIJE SEKTA!

Uploaded with [URL=http:

Van mreže Šeki

• Bajker Bez Granica
Odg: operacija Horex
« Odgovor #1 poslato: Novembar 10, 2009, 08:56:29 posle podne »
 I dalje mislim da si trebao cilindar u crnu boju, da razbije to sivilo. A cevke kuda idu podizači ventila da hromiraš.

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #2 poslato: Novembar 10, 2009, 09:47:51 posle podne »
I dalje mislim da si trebao cilindar u crnu boju, da razbije to sivilo. A cevke kuda idu podizači ventila da hromiraš.

Slazem se samo sto bi malo koristio biaks izmedju rebara da skine ono malo grubog sto je od liva ostalo a rebra posle farbanja samo po ivicama blago obrusio do metala, mislim da bi to bilo ludilo  :P

Van mreže Rendi

• Ultimate Biker
« Odgovor #3 poslato: Novembar 10, 2009, 11:10:27 posle podne »
Horeks Reginu 350 ima u originalu restauratur Dragan iz Zajecara.predivan primerak dobio je pre tri godine na skupu u Nisu pehar za prvu nagradu za najlepse restauriran motor od desetak prijavljenih. Mnogo mu olaksava to sto covek godinama radi u Nemackoj pa lakse dolazi do delova inace ima restaurirani Triumph. BMW 250 r25 Laverdu vrlo stari model i jos par motorcikala. Ako dodjes na motosusret 2010 godine u Zajecar mozes da se konsultujes sa njim u vezi delova i koje cega jer je on tada u Zajecaru sigurno.

Van mreže schmajser

• Moto Manijak
« Odgovor #4 poslato: Novembar 10, 2009, 11:59:19 posle podne »
Hvala ljudi na sugestijama,svaka je uzeta na razmatranje.
Jos uvek je sve u fazi ideje.Nije kasno da se nesto ispravi.

Da se skine cilindar i ofraba u crno  :icon_scratch: dugo sam se dvoumio izmedju sive i crne,za sad ostaje siv. Farbanje je sa skidanjem cilindra, deset minuta posla. Mozda se i dogodi  ;D
A hromiranje cevke podizaca je nemoguca, potrebno je peskarenje pa poliranje pa hromiranje, a materijal je previse potrosen (od rdje pojeden) za takav poduhvat. Alternativa je praviti nov,pa ga hromirati, a i to je takodje lako izvodljiv posao koji ce se verovatno dogoditi ako ofarbam cilindar u crno.
POMPEZNI, KVANTI, CIVILNI, AERONAUTICKI MLADIC NUDI SVOJE USLUGE PRI TOM SIRECI OPTIMIZAM I ZDRAVOMENTALNO DOTICANJE SRECE U VAS ZIVOT.
NIJE SEKTA!

Uploaded with [URL=http:

Van mreže Boban

• Moto manijak u usponu
  • Africa RD07
« Odgovor #5 poslato: Novembar 11, 2009, 08:52:48 pre podne »
Ala si ga opravio Bane, svaka cast. Shekijeva ideja nije losa. Praticemo temu.

Van mreže Ivta - MK Smederevo

• Ultimate Biker
« Odgovor #6 poslato: Novembar 11, 2009, 09:18:00 pre podne »
Mogao bi da postaviš neku sličicu karburatora iz raznih uglova, možda ima negde u nekoj radionici zaostalo pa da znam kako izgleda, kako mu je kačenje ....

Van mreže Sveta SD

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #7 poslato: Novembar 11, 2009, 03:03:23 posle podne »
karburator postavis od jave 350 radi lepo i potrosnja dve litre, paljenje stavi od apena 55 vati i ides sa tim na kraj sveta ja ga doktoriro ;)

Van mreže schmajser

• Moto Manijak
« Odgovor #8 poslato: Novembar 11, 2009, 04:26:25 posle podne »
Jawin  karburator vec imam, takodje mislim da ce sa njim pristojno raditi.

Magnet od 80w je ugradjen da puni akumulator,a platine i regulator resio tako sto sam isekao srce magneta i na njegovu spoljasnu stranu navario konus na koji sam navrnuo regulator sa bregastom. Ostalo mi je da resim povezivanje instalacije i grecov spoj (jer nemam pojma koji bih regler mogao da stavim).

Paljenje od APN-a od 55w ne postoji, verovatno si mislio na 50w.
Taj vid paljenja sam i ja doktorirao,pa u startu iskljucio kao mogucnost jos davnih dana kad sam ugradjivao u BMW-a i Jawu,jer nema sanse da to radi kako treba bez predpaljenja tjs. regulatora paljena. A farovi su tuga jer mu je broj obrtaja smejurija.

Svakako hvala
NIJE SEKTA!

Uploaded with [URL=http:

Van mreže Sveta SD

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #9 poslato: Novembar 11, 2009, 06:18:08 posle podne »
Jawin  karburator vec imam, takodje mislim da ce sa njim pristojno raditi.

Magnet od 80w je ugradjen da puni akumulator,a platine i regulator resio tako sto sam isekao srce magneta i na njegovu spoljasnu stranu navario konus na koji sam navrnuo regulator sa bregastom. Ostalo mi je da resim povezivanje instalacije i grecov spoj (jer nemam pojma koji bih regler mogao da stavim).

Paljenje od APN-a od 55w ne postoji, verovatno si mislio na 50w.
Taj vid paljenja sam i ja doktorirao,pa u startu iskljucio kao mogucnost jos davnih dana kad sam ugradjivao u BMW-a i Jawu,jer nema sanse da to radi kako treba bez predpaljenja tjs. regulatora paljena. A farovi su tuga jer mu je broj obrtaja smejurija.

Svakako hvala
okej imas dodatka onu kockicu za zmigavce od autoamtika to je reuglator napona to je boli kod mene na hoerksu i bilo okej ;)

Van mreže Sveta SD

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #10 poslato: Novembar 11, 2009, 06:20:22 posle podne »

[/quote]

Van mreže schmajser

• Moto Manijak
« Odgovor #11 poslato: Novembar 11, 2009, 07:13:38 posle podne »
okej imas dodatka onu kockicu za zmigavce od autoamtika to je reuglator napona to je boli kod mene na hoerksu i bilo okej ;)

Ako sam te dobro razumeo,imao si automat za zmigavce umesto reglera  :icon_scratch: :icon_scratch: :icon_scratch:  ;D ;D
NIJE SEKTA!

Uploaded with [URL=http:

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #12 poslato: Novembar 11, 2009, 07:59:21 posle podne »
 :D ;D :D ;D :D ;D :D ;D     :'( :'( :'(

Van mreže Sveta SD

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #13 poslato: Novembar 11, 2009, 09:32:56 posle podne »
Ako sam te dobro razumeo,imao si automat za zmigavce umesto reglera  :icon_scratch: :icon_scratch: :icon_scratch:  ;D ;D
postavio paljenje od ctx a stavio regulator tu kockicu i uvek je davao isti napon nebitno dal je na leru ili pun gas ;)

Van mreže schmajser

• Moto Manijak
« Odgovor #14 poslato: Novembar 12, 2009, 05:27:38 posle podne »
Gotov ram i zadnja viljuska  :)

NIJE SEKTA!

Uploaded with [URL=http:

kuratista

• Gost
« Odgovor #15 poslato: Novembar 12, 2009, 08:08:08 posle podne »
Lepo komsija, voleo bi da vidim ovo uzivo kad bude gotovo!!! ;)

Van mreže grunf014

• Bajker Bez Granica
  • Yamaha XJ 900s Diversion Streetfighter
    • M.K.Valjevo
« Odgovor #16 poslato: Novembar 14, 2009, 09:08:38 pre podne »
  ;D Jos da dodjes po opruge za prednju viljusku kod mene, pa ga mozda i sklopis  ;). Pored toga ako hoces mogu ti dati kompletan tehnicki crtez springera ;D, sa svim podacima za izradu. Za sada lepo izgleda, a jos lepsi bi bio kada bi Sekijev predlog prihvatio( u potpunosti se slazem sa njim). Umesto pravljenja, peskiranja, poliranja, hromiranja  ::)... "cevke" podizaca ventila jednostavnije je napraviti je od prohromske cevi i samo je dobro ispolirati ;) . Svidja mi se resenje zadnje viljuske, izgleda kao hard tail i jer moze da menja sirina zadnjeg tocka. Samo tako nastavi Bandzo!
4 TOCKA SLUZE ZA PREVOZ TELA- 2 SU ZA DUSU!!!

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #17 poslato: Novembar 14, 2009, 04:18:06 posle podne »
Grunfe obicaj je da se kaze RIGID FRAME a ne hard tail  ;D

Van mreže schmajser

• Moto Manijak
« Odgovor #18 poslato: Novembar 14, 2009, 05:08:37 posle podne »
Hahahaaaa....dosta vise...nije ni bitno...
ovo je ram napravljen po uzoru na Harley Softtail ram, sa pokternom zadnom viljuskom  ;D

NIJE SEKTA!

Uploaded with [URL=http:

Van mreže Šeki

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #19 poslato: Novembar 14, 2009, 06:11:28 posle podne »
 Au, gde nalaziš sve ove mape?