Mart 28, 2026, 06:30:45 pre podne

Autor Tema: BMW R 26 Restauracija  (Pročitano 4701 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
BMW R 26 Restauracija
« poslato: Januar 03, 2010, 05:24:55 posle podne »
E ovako...Resim ti ja jedne zime da sredim svoj motor...posto sam napunio 18god (sad vec odavno) i polozijo za "A" vreme je da se predje na veci i jaci motor sto znaci da moj Tomos  T14 M (NOV) konzerviram i parkiram.  iz garaze isteram porodicnu tradiciju....BMW R65  1957god motor ciji je prvi vlasnik moj Deda (sad vec pokojni zvani Ljuba Ustasa....to ustasa vuce iz logora Jasenovci kako i zasto ne znam ali znam da nije bijo ustasa) potom je taj motor vozijo moj Tata i kako tradicija nalaze (a ja postujem tradiciju) vreme je i ja da ga vozim.
Posto je za njih to bijo samo motor estetski nije bas najbolje odrzavan (a mehanicki je perfektan i cale i deda su mehanicari na visokom glasu) pa ja resih da to doteram u pristojno stanje koliko je u mojoj moci..cale i deda gde god ga grebnu oni cetku i farbu pa "zamazu" jaooo a ja se uzasavam od toga.
 i onda krece moja avantura "zasto avantura" xexex...pa zivim u stanu od 50m2 i nemam ni droriste ni garazu vec samo svoju sobu hhhhmmm znaci radimo restauraciju u sobi na 2gom spratu vaziii...prvo sam motor dooobro oprao a zatim krenuo ispred zgrade da rasturam i te delove polako donosim u sobu..rastureno je sve osim agregata i menjaca jer su u perfektnom stanju imam cak i aluminijumsku klipnjacu...kad sam sve to ja lepo uneo u stan keva zove novinare hoce da se odrekne mene preko novina, sesrta sece vene,a cale mi zakazuje pregled u nekoj bolnici u Kovinu???
 onda krece skidanje stare farbe i rdje, naoruzam se smirglama,bruslilcom,spaklom,skalpelom krenem ja da radim u kupatilu ALI mogu da radim samo nocu jer je kupatilo zauzeto preko celog dana (sestra) znaci posle ponoci nastupam ja ali mora biti i tisine jer je sprat iznad i sprat ispod ima malih beba...
nista radim ti ja samo puca smirglam,smirglam,smirglam dok mi oci ne ispadnu a kad ispadnu onda zazmurim i smirglam i dalje.(pa sto nisi sve to ispeskarijo bilo bi ti lakse....ja pa sto mi ne rece ranije toa se nisam setijo,a i draze mi je nekako da sve odradim sam).Mogu vam reci da kada za kupanje extra sluzi kao komora za farbanje (osnovnom bojom) jos ako imate onu zavesu oko kade odlicno,pustis vodu na tus i zadenes ga za zid navuces zavesu i pocnes polako...nije mi padalo napamet da slikam bas sve i ceo postupak rada ali imam bar neke fotografije pa moze da se vidi bar nesto od postupka.e sad malo slika pa cu pricu nastaviti. inace je sve trajalo 6 meseci svaki dan...

Eovako je izgledao motor pre pocetka rada....

E ovde se vidi kako krece rdja

e ovde se vidi to zamazivanje cetkom

e ovako je izgledalo posle uklanjanja farbe

A u medju vremenu poliranje aluminijumskih delova

Pa onda osnovna boja i kitovanje..

Onda su na red dosli tockovi koji su bili u losem stanju ( naravno zamazivani farbom gde god bi se pojavila rdja)

Posle poliranja izgledalo je ovako

A onda sve zice na poliranje  i hromiranje u 4-tiri sloja

i na kraju izgleda ovako

Konacno delovi krecu kod farbara do dobiju crnu boju..posto je farbar prijatelj i ja ucestvujem u smirglanju i pripremi za konacnu crnu sjaj...

Delovi konacno stizu sa farbanja a posto mi je bilo zao da ih stavljam po podu ja ih stavijo na krevet pa sam prvu noc prespavao na podu ali su zato oni bili dobro ususkani..

I onda pocinje sklapanje  na terasi ( sto bilo ladno mamu mu) inace je sve radjeno zimi kako bi motor spremno docekao sezonu

i posle 6 meseci sam dobijo ovo...

Ima jos dosta toga da se uradi ali je dosta i zavrseno...treba novi retrovizor,sediste,linije po blatobranima i rezervoaru,nova prednja guma itd ali je za sada projekat stao i uskoro krecem na projekat BMW R65

inace je ovo radjeno zime 2008...
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
Odg: BMW R 26 Restauracija
« Odgovor #1 poslato: Januar 03, 2010, 08:54:54 posle podne »
Svaka cast. To je stvarno odlicno uradjeno. Ja imam dva motora koje treba da zavrsim ali nikako mi ne pretice vreme. Ali ima dana za megdana.

Van mreže Guta

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #2 poslato: Januar 03, 2010, 09:10:11 posle podne »
Veliki posao si uradio! Svaka cast! *351
Srbija,Smederevo,Suzuki i Kawasaki itd.

Van mreže PICASOO MZ

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #3 poslato: Januar 04, 2010, 01:48:34 posle podne »
Odlicno uradjeno...
Jedno pitanje: Cime (kojom farbom) si "oblagao" unutrasnjost rezervoara?

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
« Odgovor #4 poslato: Januar 04, 2010, 02:29:09 posle podne »
Odlicno uradjeno...
Jedno pitanje: Cime (kojom farbom) si "oblagao" unutrasnjost rezervoara?

to je jos fabricki bilo uradjeno nekom crvenom bojom kao sto je ona osnovna....i dan danas nema ni trunka rdje unutra..
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"

Van mreže schmajser

• Moto Manijak
  • AfricaTwin , Hoerx Regina ,Triump 3SW, NSU 175 ,
« Odgovor #5 poslato: Januar 04, 2010, 04:13:16 posle podne »
Prelepo ispalo, sve pohvale, nadam se da cu imati prilike i uzivi da vidim ovog lepotana. Bravo!!!

Ima neka mandza da se kupi , sluzi za zastitu rezervoara. Jednostavno se naspe u pun rezervoar benzina i ostavi da prenoci. Rezervoar nakon 12 sati isprazniti i ostaviti da se susi oko 24h. bla bla bla.....ma lako se to nabavlja,ima u svakoj boljoj prodavnici autodelova-kozmetike.
POMPEZNI, KVANTI, CIVILNI, AERONAUTICKI MLADIC NUDI SVOJE USLUGE PRI TOM SIRECI OPTIMIZAM I ZDRAVOMENTALNO DOTICANJE SRECE U VAS ZIVOT.
NIJE SEKTA!

Uploaded with [URL=http:

kuratista

• Gost
« Odgovor #6 poslato: Januar 04, 2010, 09:30:33 posle podne »
Svaka cast, lepo odradjeno, nema sta!!!!! ;)

Van mreže WARU

• Bajker Bez Granica
  • SLOVENIJA
« Odgovor #7 poslato: Januar 04, 2010, 11:58:52 posle podne »
KAPU DOLE BRATE, STVARNO ODLIČNO URA
:police: come in peace or stay at home *3

Van mreže marta63

• Bajker Bez Granica
  • Lutalica na dva tocka!!!
« Odgovor #8 poslato: Januar 05, 2010, 02:13:31 posle podne »
Bravo peco majstore :D

Van mreže Johnny

• Suvozac
  • *
« Odgovor #9 poslato: Maj 31, 2012, 04:14:53 posle podne »
Lepo odrađen posao, da li bi bila greška da se umesto ovog sedišta montiraju zasebna sedišta, meni nekako izgleda atraktivnije?
Svaka čast, još jednom

Van mreže Forest

• Nedostizni Vozac
« Odgovor #10 poslato: Jun 03, 2012, 09:40:16 posle podne »
Lepo odradjeno  *351