Mart 30, 2026, 09:59:38 pre podne

Autor Tema: boje na prodaju!  (Pročitano 16312 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Raja

• Nedostizni Vozac
Odg: boje na prodaju!
« Odgovor #40 poslato: April 04, 2010, 10:39:42 posle podne »
Ja stvarno nemogu da se nacudim i nemogu da shvatim pojedina razmisljanja.Sta je to i dali nesto stoji iza toga,sto bi rekli jebemli ga.Ako se nesto nerazume onda se malo prouci ta tematika,raspita se malo okolo sta je to,kako je to,sta to nesto,nekome znaci.Nazivati na ovom sajtu-bajkerskom boje klubova krpama je krajnje neumesno.Ja zasad nemam boje nijednog kluba ali me ovo provocira da ubrzam postavljanje istih da bih se razlikovao od ovakvih.Ako je ovo provokacija,mislim da je krajnje nepotrebna na ovom sajtu i ovom vremenu

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #41 poslato: April 05, 2010, 12:55:17 pre podne »
Pa to je obican komad krpe,

Da bi mogli o ovome ozbiljno,kao ljudi,da diskutujemo,trebao bi da se uzdrzis od ovakvih kvalifikacija  ;)

Inace u Statutu kluba,prihvacenog pri registraciji u Ministarstvu za lokalnu samoupravu,tacno je naznacen izgled "boja" MK Valjevo,kao i uslovi ko moze da ih nosi,sto ce reci da je i to zakonski regulisano ;)

S druge strane,ono sto je puno znacajnije, boje u MK svetu nisu i ne treba da budu uzrok sukoba,ali ako neko pokusa da ih omalovazi ili onoga ko ih nosi,moze da bude povod za zestok sukob .

VALJEVSKA PODVALA

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Rade-Squi
« Odgovor #42 poslato: April 05, 2010, 01:02:50 pre podne »
 Boje
Boje moga kluba su za mene kao za državu zastava, neću dozvoliti da ih neko pljuje i sprda se sa njima na bilo koji način. Kao što ja poštujem da neko ima stav samostalca ili drugačije "boje" i mišljenje ma koliko se razlikovalo od mog, tako tražim da i drugi poštuju moj izbor i "boje" koje nosim na leđima,samo to toliko i ništa više.

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
« Odgovor #43 poslato: April 05, 2010, 01:03:52 pre podne »
Pa to je obican komad krpe,

To da li ti smatras nesto krpom je tvoje licno misljenje ali znaj da vecina nas na forumu i u klubovima te boje postuje kao ikonu. Malo je glupo i nepromisljeno da se u zajednici moto klubova kaze da su boje parce krpe. To bi bilo kao da si usao u pun klub strastvenih partizanovca i vikao zivela zvezda. Zamisli sta bi se desilo.

Sto se tice fizickog obracuna koji se navodi u temi. Znajuci clanove koji su to napisali sve je to samo zajebancija. Ali cisto da znas da se u inostranstvu za ne postovanje boja i zloupotrebljavanje istih gubi glava. O tome imas na forumu vec pricano o nekoliko primera u americi. Ali mi nismo divlji zapad hvala bogu.

Sve ti ovo pisem dobronamerno i nadam se da ces razumeti da isto kao sto tebi to ne znaci nista nama znaci mnogo. Zato takve komentare zadrzi za sebe.

Van mreže jager

• Vozac
  • *
  • Honda Africa Twin RD07
« Odgovor #44 poslato: April 05, 2010, 01:12:47 pre podne »
Iako nisam član nekog velikog kuba, te ne nosim boje, mogu da shvatim i razumem ogorčenje ljudi koji ih nose, a vide da se one prodaju "tek tako". Boje treba zaslužiti, a ne kupiti ih od nekog prodavca, u slobodnoj prodaji...
Elem, moje pitanje je, da li su boje klubova zaštićene u smislu autorskih prava? Da li klub može da tuži prodavca? Očigledno se tu neko dosetio da svoju mašinu za vez uposli na način na koji može lepo da zaradi. Falsifikovati boje i nije neka umetnost (kao i bilo koji drugi vez)... Ne bi, po meni, trebalo toliko biti toliko ogorčen na kupca, koji kupujući boje, svakako pokazuje da ni ne zna njihovu važnost i značaj. Kupac ih kupuje jer mu se dopadaju, ali ne zna njihovo značenje. Kupuje ih iz estetskih razloga.... Trebalo bi se sa prodavcem obračunati :) No ne nužno fizički, trebalo bi ga lepo tužiti (ako za to ima zakonskih osnova), pa možda onda i odšteta i svašta nešto...

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
« Odgovor #45 poslato: April 05, 2010, 01:37:23 pre podne »
U koliko je klub registrovan onda je amblem kluba ili ti boje zasticene zakonski. I naravno da se moze tuziti prodavac jer vrsi nezakonsku radnju. Po meni u ovom slucaju kupac nije kriv jer nije znao sta to znaci. Ali ajde da vidimo o kojim bojama je rec. Mozda nije ni jedan nas klub. Ako jeste nadam se da ce u ovom slucaju kupac shvatiti ozbiljnost ovoga i iste skinuti kako bi izbegao moguce probleme sa aktivnim clanovima tog kluba.

Van mreže Ivta - MK Smederevo

• Ultimate Biker
« Odgovor #46 poslato: April 05, 2010, 10:04:02 pre podne »
U koliko je klub registrovan onda je amblem kluba ili ti boje zasticene zakonski. I naravno da se moze tuziti prodavac jer vrsi nezakonsku radnju. Po meni u ovom slucaju kupac nije kriv jer nije znao sta to znaci. Ali ajde da vidimo o kojim bojama je rec. Mozda nije ni jedan nas klub. Ako jeste nadam se da ce u ovom slucaju kupac shvatiti ozbiljnost ovoga i iste skinuti kako bi izbegao moguce probleme sa aktivnim clanovima tog kluba.

Upravo sam zbog toga pitao Miloša čije je boje kupio, naslućujem ko je mogao da mu ih proda, a plašim se da nisu naše nove boje jer smo radili nekoliko probnih uzoraka. Postaviće dečko slike pa ćemo videti

Peki

• Gost
« Odgovor #47 poslato: April 05, 2010, 08:00:40 posle podne »
Jel ovo neka prvoaprilska sala  ;D ;D ;D
Stvarno skoro nista ludje nisam video  *576

Trebalo bi obavestiti nekog iz MK Otpisani sta se desava!

http://www.limundo.com/kupovina/Kolekcionarstvo/Ostalo/OTPISANI-MOTO-KLUB-BOJE-KLUBA-/112113

Možda Prle ili Tihi prodaju svoje  ;D
« Poslednja izmena: April 06, 2010, 11:46:18 pre podne od strane vudu »

Zmajcek79

• Gost
« Odgovor #48 poslato: April 06, 2010, 03:17:11 posle podne »
 Naleteh na ovo na nekom drugom forumu, ali da postavim ovo za sve nas "neupucene". Lepo je svaki dan nauciti nesto novo.  :) Neki vec znaju, a neki od nas ce tek nauciti.

BOJE

Znam da će tvrdnja da motocikl nije najvažniji faktor u životu člana bikerskog kluba, biti nezamisliva mnogim ljudima, ali ću je ipak izreći. Iako je motor uvjet i početak pripadnosti bikerskoj supkulturi, ipak nije njen najvažniji dio. Može se pokvariti, uništiti u prometnoj nesreći, biti ukraden ili bikeru jednostavno dosadi i on ga zamijeni. Motocikl ispunjava različite uloge. Prvo je to sredstvo za transport. Drugo je uvjet za članstvo u bikerskom klubu, a sam po sebi znači i statusni simbol. Treće, to je mehanički objekt, kojega posjeduju, i za kojega imaju interes svi članovi kluba. Četvrto, zajedno sa bojama pomaže utvrđivati imidž kluba, kao disciplinirane paravojne organizacije, a uz to za svakoga vlasnika ima određenu macho ili šok prouzrokovanu vrijednost.

Bikersku supkulturu ne stvaraju samo pojedinci, već i bikerski klubovi. Svaki klub ima neke svoje posebnosti, pomoću kojih naglašavaju svoju jedinstvenost i koja ih razlikuje od drugih klubova. Ono na što je svaki član bikerskog kluba najviše ponosan, to su boje (colours). Boje su službena klupska prepoznatljivost, koju član bikerskog kluba nosi na svojim leđima, prišivene na prsluk od kože ili jeansa. Boje su jednodijelne ili trodijelne, ali u nekim rijetkim slučajevima pojavljuju se i u dva dijela. Sastoje se iz tri različita dijela na jednoj uokvirenoj podlozi (jednodijelni) ili tri fizički odvojena dijela na tri podloge (trodijelni). U gornjem dijelu nalazi se ime kluba, u srednjem dijelu klupski znak i u donjem dijelu ime države, pokrajine ili mjesta odakle klub dolazi. Različito od kluba do kluba, nalazi se još i četvrti znak, koji može biti fizički odvojen od ostalih. To je mali znak MC ili MK što zavisi od statusa kluba.

Boje su važnije od motocikla. Motocikl može kupiti svatko, a boje se zarađuju u procesu bikerove socijalizacije. Dok motor predstavlja bikerovu želju ka određenom stilu života, boje dokazuju njegovu predanost određenoj supkulturi, određenom klubu, njegovim idejama i filozofiji. Boje imaju duplu funkciju. Prvo je funkcija poruke – boje vanjskoj okolini pokazuju, da je biker pripadnik bikerske supkulture, a drugim bikerima kojemu klubu pripada osoba, koja boje nosi. Sa nošenjem boja se biker javno identificira sa supkulturom. Druga funkcija je simbolična. Daniel Wolf kaže, da su boje jak simbol, koji naglašava bikerov identitet i njegove vrline. Boje nude bikeru samopouzdanje i samopoštovanje s kojime nastupa nasuprot drugim ljudima.

Kad član bikerskog kluba obuče boje, pobjegne iz svakodnevne rutine, kao što je posao i familija, u neku drugu dimenziju. Boje zamijene njegovu anonimnost u društvu sa pripadništvom nečemu iskonskom, zabranjenom, herojskom. Prema nebikerima to postaje nešto neovisno i avanturistički. Kao što njegova odjeća pokazuje ( primjerice koža), postaje nešto divlje, neobuzdano, ukratko drugačiji od prosječne većine. Boje čine bikere uniformiranima. Uspostavljaju individualni identitet pojedinca sa grupnim identitetom kluba. A individualni identitet člana na toj razini podređuje se grupnom identitetu kluba.

Ralph Barger tvrdi, da boje nisu vlasništvo bikera, one pripadaju klubu. Nošenje boja je pravo i dužnost. Kad biker stekne pravo nositi boje, može ih nositi kadgod želi. Istovremeno njegova je dužnost nositi boje u različitim prilikama. Boje mora nositi na klupskim sastancima, klupskim vožnjama, susretima, vjenčanjima i sprovodima. Uopćeno vrijedi da bi biker morao nositi boje uvijek kad vozi motocikl. Boje ne smije posuđivati ili izgubiti. Ako biker boje izgubi, to može značiti grubo kršenje i, u pravilu, znači prestanak članstva u bikerskom klubu, naročito ako ovaj čin znači smanjenje časti kluba.[/pre]

Van mreže UNUCHE

• Vozac
  • *
  • Prvi predsednik MAS
    • Karburator Servis UNUCE
« Odgovor #49 poslato: April 07, 2010, 11:27:15 pre podne »
Iznenadio si me razmisljanjem

Moguce, i ja sam bio jako iznenadjen kako je covek koji prodaje "boje" nagrdjen na forumu bez valjanog objasnjenja za nas sa jeftinijim kartama. Nisam clan ni jednog moto-kluba, niti cu ikad biti, pa mozda zato ne razumem, i "boje" mi ne znace nista.

"Boje" kao i motor, kacigu, jaknu, rukavice i sve ostalo tretiram kao normalne potrosne stvari i ne vezujem se za njih, a koje kad mi vise ne trebaju mogu da prodam, poklonim, menjam, bacim u djubre.
Ja ću ponoviti citat MIKE ARHANGELA starog gardiste: ''Iznenadio si me razmisljanjem''   *541

Van mreže pit

• deaktivirani korisnici
  • Moto manijak u usponu
  • *
« Odgovor #50 poslato: April 07, 2010, 11:37:33 pre podne »

U ozbiljnom klubu boje se ne kupuju pa samim tim ne mogu biti ni na prodaju.
deaktiviran 08.12.2010.g
po sopstvenom izboru
http://forum.motoasocijacijasrbije.com/index.php?topic=6552.0

Van mreže NOCA

• Vozi da sve vidis i da te svi vide!
  • Bajker Bez Granica
« Odgovor #51 poslato: April 07, 2010, 01:43:55 posle podne »
 Covek nije clan kluba pa mozda i nezna. Nadam se da mu je sada, bar malo jasnije sta za nas clanove kluba znaci - BOJA!

Pored svega gore navedenog onaj ko nosi boju dobrog kluba poistovecuje se sa tim klubom u ocima drugih. Ima veliku tezinu i kredit kod drugih u svemu.

Neko ih poklanja , a neki klubovi ih i naplacuju od svojih clanova i dozvoljavaju im da ih zadrze i posle izlaska ( ili izbacivanja) iz kluba stim sto nikako nemogu da ih nose na ledjima ako nisu clanovi kluba.

Ja sam skoro imao malih problema sa jednim clanom koji je napustio klub i otisao u drugi , a nosio je boje i mog kluba...nazalost on je trenutno u bolnici pa necu o tome dalje...

Odgovornost onih koji prodaju boje je relativna ali nebih preporucio da nikao nosi kupljene boje ako nije clan tog kluba jer moze da bude neprijatnosti po njega.

Tek preko su ta pravila daleko rigoroznija narocito kod 1% klubova. Tako neka vam je Bog u pomoci ako na ledjima nosite boje slicne ( ili iste ) od MC klubova....

Van mreže dencse1

• Moto manijak u usponu
    • mwp
« Odgovor #52 poslato: April 07, 2010, 01:44:10 posle podne »

ovo poslednje baš i ne pije vodu....bar kod nas,jer su klubovi ipak finansijski slabo stojeći(čitaj sirotinja).....ali ko god kupio te boje,one su vlasništvo kluba....bar je to tako u klubovima koje znam.....

Van mreže UNUCHE

• Vozac
  • *
  • Prvi predsednik MAS
    • Karburator Servis UNUCE
« Odgovor #53 poslato: April 07, 2010, 02:13:29 posle podne »
Zaboravih da kažem da ima i onih koji imaju nekoliko boja pa nose kad im se kad koja svidi u zavisnosti od situacije  *16 

Van mreže shorty

• Moto Manijak
« Odgovor #54 poslato: April 07, 2010, 03:33:54 posle podne »

ovo poslednje baš i ne pije vodu....bar kod nas,jer su klubovi ipak finansijski slabo stojeći(čitaj sirotinja).....ali ko god kupio te boje,one su vlasništvo kluba....bar je to tako u klubovima koje znam.....

kupio si ih i nisu tvoje???
imao sam istu situaciju u bivshem klubu....da li hocesh da uzmesh (kupish) boje....to mu dodje malo zalosno i jadno!!!
ako je takva situacija onda bolje da nosish majice godinu-dve koliko god treba....
sam chin da ti klub dodeli boje znachi mnogo vishe od samih boja....a ti trebas kasnije da odbranish te boje i ukazano ti poverenje....
ili zivish rock `n` roll ili ne znah shta je to

Van mreže KAWASAKI ZR 500 A

• Vozac
  • *
  • Motor,Vespa ET4 125ccm,predhodno KAWASAKI ZR 500 A
« Odgovor #55 poslato: April 07, 2010, 08:03:09 posle podne »
ukratko....

slazem se sa Ivtom...da ako neko ko moze da radi prisivke a tavih u srbiji ima dosta radi nedozvoljeno boje drugih klubova koje pritom prodaje makar i polovocni treba da se razmisli da li je to o.k.
nije to isto kao i kada se uradi logo neke jake firme pa se prodaje na crno pa nema veze...ipak ti ljudi rade i zive u srbiji i sigurno ne bi zeleli da neko ima njihovu prisivku na nekoj jakni samo zato sto ista lepo izgleda....
o tome da li Gremlin zna i oseca sta su boje ne treba ni diskutovati po meni u prvom postu se videlo da on zna o cemu se radi...ali nema veze...
boje su vecini ljudi bitne to je cilj price...nisu niti se smeju nazivati krpama...jer to stvarno vredja vecinu ljudi ovde....

pozdrav....

p.s.

nisam clan nijednog kluba...ne verujem da cu ni biti...ali postujem sve koji nose klubske boje...i predstavljaju svoj klub...

Van mreže MISIRAC

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #56 poslato: April 07, 2010, 09:24:39 posle podne »
ukratko....

slazem se sa Ivtom...da ako neko ko moze da radi prisivke a tavih u srbiji ima dosta radi nedozvoljeno boje drugih klubova koje pritom prodaje makar i polovocni treba da se razmisli da li je to o.k.
nije to isto kao i kada se uradi logo neke jake firme pa se prodaje na crno pa nema veze...ipak ti ljudi rade i zive u srbiji i sigurno ne bi zeleli da neko ima njihovu prisivku na nekoj jakni samo zato sto ista lepo izgleda....
o tome da li Gremlin zna i oseca sta su boje ne treba ni diskutovati po meni u prvom postu se videlo da on zna o cemu se radi...ali nema veze...
boje su vecini ljudi bitne to je cilj price...nisu niti se smeju nazivati krpama...jer to stvarno vredja vecinu ljudi ovde....

pozdrav....

p.s.

nisam clan nijednog kluba...ne verujem da cu ni biti...ali postujem sve koji nose klubske boje...i predstavljaju svoj klub...

slazem se i ja sa tobom ali se ne slazem oko krpe , Greca sigurno nije mislio nista lose kada je nazvao krpom -  cak nije ni pogresio PATCH - na engleskom i znaci krpa ili zakrpa, a krpa ili PATCH zajedno sa prslukom se naziva COLORS ili CUT, prema tome to i jeste krpa dok se ne stavi na prsluk onda postaje BOJA :)
pozz i no hard feelings :)
a i da ne pominjemo pricu oko vrste krpe ili boje da li je 1delna, 2delna ili 3delna i sta koja znaci :)
godine te ne cine mudracem nego starcem :)

Van mreže Gremlin

• Totalni Moto Manijak
  • BMW R-1200 GS Adventure
« Odgovor #57 poslato: April 07, 2010, 11:55:02 posle podne »
Hvala Cika Misirac, imenjace moj  ;)

Uzeo si mi reci iz tastature, izgleda neki ovde ne razumeju Engleski bas najbolje, ili se samo prave da ne razumeju  :) Ko ne razume neka uzme recnik i neka se informise o znacenju reci PATCH.

# patch - belega
# patch - flaster
# patch - iskrpiti
# patch - isprcvariti
# patch - krpa
# patch - krpica

# patch - melem
# patch - mrlja
# patch - nadrljati
# patch - nalepak
# patch - nalog za korekciju
# patch - naocnjak
# patch - parče
# patch - pega
# patch - prikrpiti
# patch - privremeni spoj
# patch - umetak
# patch - zabašuriti
# patch - zakrpa
# patch - zakrpiti

# patch - zavoj

Ima nas raznih, eto ja sam drugaciji po pitanju "boja", ne znace mi nista i nisam clan ni jednog moto-kluba, ali postujem pravo drugih da im znaci sve. I dalje stojim iza toga da ne treba prozivati i vredjati nekog ko nije na forumu i ne moze da napise svoju verziju oko "boja" koje prodaje, ali nema veze.

Lepo sam pitao, nisam nikog vredjao i prozivao, dobio objasnjenje od nekoliko ozbiljnih razumnih ljudi, i gotovooooo - no bad feelings.

;)

Van mreže KAWASAKI ZR 500 A

• Vozac
  • *
  • Motor,Vespa ET4 125ccm,predhodno KAWASAKI ZR 500 A
« Odgovor #58 poslato: April 08, 2010, 07:31:36 pre podne »
Sve je to lepo i krasno moto-klub, clanstvo, drugarstvo, bratstvo - ali ja i dalje nikako ne razumem da moze doci do fizickog obracuna zato sto neko kao nosi neke "boje", a neko drugi mu kao ne da da nosi bas te "boje". Pa to je obican komad krpe, da li je vredno tuci se zbog toga ? A nije cak ni zakonom zabranjeno niti regulisano, pa mu to dodje da neko uzima zakon u svoje ruke i odredjuje sta ko moze da radi...

Stvarno nema potrebe za tim, valjda smo svi bajkeri dobre volje i kuturni civilizovani ljudi. Necemo se valjda tuci zbog komada krpe ???

??? ??? ??? ??? ???

ma nije frka naravno da je sve o.k. zabuna nastaje bar kod mene sto rec boje pises sa navodnicima i svi zanmao da se to odnosi na boje kluba a ne na neke boje za krecenje, a rec krpa si napisao bez istih pa me je to asociralo da je napisano u nekom ruznom kontekstu....
barem ja gramaticki tako to gledam.....

uglavnom nema ljutnje.. ;D

Van mreže Gremlin

• Totalni Moto Manijak
  • BMW R-1200 GS Adventure
« Odgovor #59 poslato: April 08, 2010, 09:18:49 pre podne »
Bez da ulazimo u raspravu oko gramatike i upotrebe navodnika uz rec boje ("boje") mislim da je sa moje strane sve receno, pa u ovoj temi vise necu pisati.

;)