Korisničko ime
Lozinka
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
- Oprema za prvu pomoćU motornim vozilima kategorija M, N i T mora postojati oprema za pružanje prve pomoći ( kutija prve pomoći veličineA ) koja odgovara standardu A SRPS Z.B3.001 tako da se može po potrebi koristiti. Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.Kutija prve pomoći po standardu A SRPS Z.B3.001 mora da sadrži:1. Sterilna kompresa od gaze (pojedinačno pakovanje 10 cm x 10 cm) – 5 kom.2. Sterilna gaza 0,5 m (pojedinačno pakovanje 80 cm x 25 cm) – 2 kom. 3. Sterilna gaza po 1 m (pojedinačno pakovanje 80 cm x 25 cm) – 1 kom. 4. Trouglasta marama veličine 100 x 100 x 140 cm, gustoće 20 x 19) – 3 kom.5. Adhezivni zavojni materijal (hanzaplast) 10 cm x 8 cm – 5 kom. 6. Lepljivi flaster (25 cm x 5 m) – 1 kom. 7. Kaliko zavoj (10 cm x 5 m) – 2 kom. 8. Kaliko zavoj (8 cm x 5 m) – 2 kom. 9. Kaliko zavoj (5 cm x 5 m) – 2 kom. 10. PVC kesa – manja (20 cm x 30 cm) – 1 kom. 11. PVC kesa – veća (40 cm x 60 cm) – 1 kom. 12. PVC rukavice za jednokratnu upotrebu – 2 para 13. Izotermalni prekrivač (150 cm x 200 cm) – 1 kom. 14. Makaze sa zaobljenim vrhom – 1 kom. 15. Sigurnosne igle (zihernadle) – 6 kom. 16. Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja – 1 kom. 17. Papir i olovka – 1 kom. 18. Uputstvo o pružanju prve pomoći izdato od Crvenog krsta – 1 kom. 19. Specifikacija sadržaja kutije – 1 kom.-Kategorije vozila i podkategorije:KATEGORIJA L – MOPEDI, MOTOCIKLI, TRICIKLI I ČETVOROCIKLIKategorija L1 – mopedKategorija L2 – laki triciklKategorija L3 – motociklKategorija L4 – motocikl sa bočnim sedištemKategorija L5 – teški triciklKategorija L6 – laki četvorociklKategorija L7 – teški četvorociklKATEGORIJA M – VOZILA ZA PREVOZ PUTNIKAKategorija M1 – putničko voziloKategorija M2 – laki autobusKategorija M3- teški autobusKATEGORIJA N – TERETNA VOZILAKATEGORIJA O – PRIKLJUČNA VOZILAKATEGORIJA T – TRAKTORIKATEGORIJA R – PRIKLJUČNO VOZILO TRAKTORATERENSKA VOZILA – KATEGORIJA GPodkategorije i detalje kategorija potražiti u Pravilniku.Uzakonu ne pise da moramo da imamo prvu pomoc, jos manje za sijalice i prslukNe pise ni da je zabranjeno pa ko hoce neka nosi.
Ja sam licno zbog sebe iz Louis-a uzao trokut vrecu za kacigu, prvu pomoc i marker prsluk. Izvestaj sam nabavio i uspeo sam ispod sedista da ubacim i kisno odelo.