Mart 30, 2026, 11:38:15 pre podne

Autor Tema: GURMANSKI KUTAK!!  (Pročitano 5314 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
  • AFRIKA TWIN XRV 650 RD 03
Odg: GURMANSKI KUTAK!!
« Odgovor #20 poslato: Maj 07, 2010, 11:51:53 posle podne »
Žgadijo ni jedna ne znate ni da kuvate!
Pa da li je toliko teško spremiti prebranac, najprostije a najukusnije jelo kod Srba?

Van mreže serbduck

• Bajker Bez Granica
  • Pol: Muškarac
  • MK VALJEVO / HONDA CBR 1000 F
« Odgovor #21 poslato: Maj 08, 2010, 10:33:41 posle podne »
  Evo i mene konacno.
Danas posle lepe sedeljke na Uscu, Sosa i ja ogladneli....
Sosa posti, ali ja ne postim.
I tako...

Posle ove klope sam spavao 3 sata. Morao sam da zovem kuma da me nasmeje, pa da se razbudim...

Recept je sledeci:

!/2 kila prasetine
1/2 kila svinjetine - suve
200g kozijeg sira
100g maslinki sa paprikom
3 mlada  luka crna
2-3 paradajza
100g maslina suvih crnih
1/2 litra Amstel piva svetlog
2dl vina crnog Vranac ili Medjas
1/2 vruceg  hleba

Sve to  POJESTI i popiti, pa leci u krevet da se to svari. I pas legne da se slegne, a kamoli covek.  ;)

...zaboravih... znak Honde za bolji ugodjaj  ;D ;D ;D

Sve sam dalje od R-a, a sve blize Varaderu...mozda zbog rucka  ::)  ::)  ::)
...baba Kurana pojede pet metara drva... i ne trazi vode...

www.mkvaljevo.com

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #22 poslato: Maj 08, 2010, 10:41:14 posle podne »
 Au,kume,pojacaj malo svadbeni rucak  ;D ;D ;D
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže serbduck

• Bajker Bez Granica
  • MK VALJEVO / HONDA CBR 1000 F
« Odgovor #23 poslato: Maj 08, 2010, 10:42:31 posle podne »
Ovo je bio rucak za mene. Svadbeni ce da bude za nas  ;D
...baba Kurana pojede pet metara drva... i ne trazi vode...

www.mkvaljevo.com

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #24 poslato: Maj 08, 2010, 10:44:37 posle podne »
Ovo je bio rucak za mene. Svadbeni ce da bude za nas  ;D

;D ;D ;D
VALJEVSKA PODVALA

joksa

• Gost
« Odgovor #25 poslato: Maj 09, 2010, 02:23:17 pre podne »
Au,kume,pojacaj malo svadbeni rucak  ;D ;D ;D
Pa kum valjda nosi nesto na pritki. Takav je obicaj. Il ste i vi Valjevci postali Jevropa? ;D ;D ;D

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #26 poslato: Maj 09, 2010, 02:27:02 pre podne »
 Ma mi nosimo pritku,pa ako ubodemo nesto usput  ::)
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #27 poslato: Maj 09, 2010, 02:28:47 pre podne »
Auuuu kakva je ovo provokacija!! Tenkom češ se moći samo voziti ako nastaviš sa ovim bezkaloričnim zelenišem!!
kotrljačeš se kao burence!! :D :D

joksa

• Gost
« Odgovor #28 poslato: Maj 09, 2010, 03:02:41 pre podne »
Ma mi nosimo pritku,pa ako ubodemo nesto usput  ::)
Ako znas gde ima za bockanje i nece da bezi, zovi da ti pravim drustvo. ;D ;D ;D
Samo nemoj na nocno dezurstvo, vise volim ove sa bjb. ;D ;D ;D

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #29 poslato: Maj 09, 2010, 03:11:10 pre podne »
Komarci bi samo da bockaju boc, boc!! >:D

Zverka

• Gost
« Odgovor #30 poslato: Maj 10, 2010, 03:07:15 posle podne »
70 dkg junetine vrata bez kosti
70 dkg svinjetine od plećke (ja stavljam svinjske papke-dodaju na gustini a i slatki su da prste polizes)
60 dkg divljači (srnetina, divlja svinja-bilo koja divljac)- (zec je  kiselkast pa njega treba izbegavati)
20 dkg svinjske masti
50 dkg crvenog luka
30 dkg mrkve
10 dkg peršina
10 dkg celera
1,5 dcl crvenog vina(MOZE ali nije obavezno)

noklice od 1 jajeta i 10 dkg oštrog brašna (po zelji)

Začini: sol, vegeta, pire od rajčica, lovorov list, 2 juhe »Slavonski čobanac«(kesice ako postoje a ako ne malo jace i vise zacina i povrckica)  i 5 g. mljevene ljute paprike
Temeljac – šuplje kosti - (supa od kostiju -OPET MOZE ali nije  obavezno )

NAZALOST DUGO TO NISAM PRAVILA pa nemogu da propratim slikama...ali biceee...polagano samo

Ispirjati (najbolje je  izrendano povrce) povrće na masnoći uz povremeno zalijevanje temeljcem, zatim dodati meso, i to prema kategoriji starosti, znači prvo divljač. Kada je napola ispirjano, dodati junetinu i na kraju svinjetinu. Sve zalijevati temeljcem dok meso ne omekša. Meso mora biti ispirjano, ali ne da se raspada, komadi trebaju ostati cijeli. Potom dodati navedene začine.(ukoliko se meso iskuva.tj raspada niste pogresili samo je  jos ukusnije)

Slavonski čobanac je jelo koje se služi u posebnim dubokim zdjelama, koje su namijenjene samo za tu vrstu jela, a prakticira se serviranje u kotliću direktno pred gostom i gost se sam uslužuje.
U gomili situacija se UZ CORBANAC posluzuju i njoke...a to vec mozete naci u super-marketima
NJOKE se obare i posluze nakon 10tak minuta hladjenja... sto su hladnije  to su ukusnije

ETO MALI DODATAK ZA VELIKE GURMANE
p.s
ko ovo nije probao nema predstavu sta znaci KOTLIC :)

Zverka

• Gost
« Odgovor #31 poslato: Maj 10, 2010, 03:18:55 posle podne »
PREBRANAC - iskopirano sa neta..al po istoj identicnoj prici pravim isti
p.s mrzelo me da kuckam :)

500 g krupnog pasulja,
500 g crnog luka,
300 g slanine,
2 lovorova lista,
aleva paprika,
biber u zrnu,
2 dl ulja,
so

Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan staviti da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva.
Na zagrejanom ulju pržiti (oko 15 minuta) crni luk isečen na tanka rebarca. Malo posoliti i dodati alevu papriku.
U nauljenu đuveč tepsiju ređati ređati red pasulja, red luka, biber u zrnu, lovorov list i na listove sečenu slaninu. Tako ređati dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude red luka. Dodati malo tečnosti iz pasulja. Protresti sud i tako ujednačiti masu.
Staviti u zagrejanu pećnicu i peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti temperaturu, pa lepo ukrčkati.
Prebranac služiti uz salatu od pečenih paprika, rendane rotkve, zelenog paradajza i kupusa.

Van mreže Gremlin

• Totalni Moto Manijak
  • BMW R-1200 GS Adventure
« Odgovor #32 poslato: Maj 10, 2010, 08:54:16 posle podne »
Jeste da si ti Zverka, a da ja volim slaninu, ali prebranac je ipak tradicionalno posno jelo...

;)

Zverka

• Gost
« Odgovor #33 poslato: Maj 21, 2010, 10:16:38 posle podne »
a sad JEDNA SJAJNA LETNJA POSLASTICA   :)

5 jaja
6 kasika secera
1 pavlaka
2 vanil secera
200gr slaga
100 gr cokolade

prvo izraditi slag SA MLEKOM obavezno...i sklonite to malo dalje od sebe-trebace vam za 10tak min
podelite belanca i zumanca i krecete u akciju

prvo se izradi belance (pazljivo) kad vec onako deluje ko slag pocnite da stavljate postepeno secer koji ste predhodno pripremili i posle 6te kasike sipajte  2 vanil.secera - (belance je  dobro uradjeno kad mozete da ga zasecete nozem,posle toga  postepeno dodavati jedno po jedno zumance u tu smesu, (neka vam mixer bude na kecu ) ,ubacite  pavlaku i polagano sve to sjedinite...
ako ste sve ok uradili trebali bi dobiti jednu zuckastu smesu,e sad nastavite lagano i dalje s mixerom uz postepeno dodavanje slaga...
kad sve zavrsite mozete  staviti extrat  po zelji al  ja  vam iskreno preporucujem da stavite  100 gr. cokolade za kuvanje koju ste  predhodno istopili ...
cokoladu kad budete stavljali imajte  na umu da se brzo zgrudnjava i ako je  samo sunete  imacete  ogromnu grudvu  na dnu cinije...
tako da ako stavljate  topljenu cokoladu (mozete  je  samu  u njenoj  foliji istopiti na ringli) obavezno malo po malo ...i mesanje...
celu tu smesu  raspite  u posudice i u zamrzivac....

IMACETE  SJAJAN SLADOLED koji se sprema bukvalno u max 20tak  minuta

p.s
ako neko bude pravio ... zelim komentar...

odo sad da pravim spanac  (bljaaak )

Van mreže sandra

• Profi Vozac
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #34 poslato: Maj 21, 2010, 10:23:47 posle podne »
a sad JEDNA SJAJNA LETNJA POSLASTICA   :)

5 jaja
6 kasika secera
1 pavlaka
2 vanil secera
200gr slaga
100 gr cokolade

prvo izraditi slag SA MLEKOM obavezno...i sklonite to malo dalje od sebe-trebace vam za 10tak min
podelite belanca i zumanca i krecete u akciju

prvo se izradi belance (pazljivo) kad vec onako deluje ko slag pocnite da stavljate postepeno secer koji ste predhodno pripremili i posle 6te kasike sipajte  2 vanil.secera - (belance je  dobro uradjeno kad mozete da ga zasecete nozem,posle toga  postepeno dodavati jedno po jedno zumance u tu smesu, (neka vam mixer bude na kecu ) ,ubacite  pavlaku i polagano sve to sjedinite...
ako ste sve ok uradili trebali bi dobiti jednu zuckastu smesu,e sad nastavite lagano i dalje s mixerom uz postepeno dodavanje slaga...
kad sve zavrsite mozete  staviti extrat  po zelji al  ja  vam iskreno preporucujem da stavite  100 gr. cokolade za kuvanje koju ste  predhodno istopili ...
cokoladu kad budete stavljali imajte  na umu da se brzo zgrudnjava i ako je  samo sunete  imacete  ogromnu grudvu  na dnu cinije...
tako da ako stavljate  topljenu cokoladu (mozete  je  samu  u njenoj  foliji istopiti na ringli) obavezno malo po malo ...i mesanje...
celu tu smesu  raspite  u posudice i u zamrzivac....

IMACETE  SJAJAN SLADOLED koji se sprema bukvalno u max 20tak  minuta

p.s
ako neko bude pravio ... zelim komentar...

odo sad da pravim spanac  (bljaaak )

a gde je fotka? nije moguce da ste sve pojeli    :-\

Zverka

• Gost
« Odgovor #35 poslato: Maj 21, 2010, 10:37:25 posle podne »
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

planuo je  u roku od 2 SATA .... Ko mi kriv  kad nisam slikala  sinoc... :)
al sutra pravim opet ... ( ako budes pravila  pitaces me kako je  moguce da je  planulo tako brzo )
 ;D ;D

Van mreže paja021

• Suvozac
  • *
  • PAN EUROPEAN
« Odgovor #36 poslato: Maj 22, 2010, 10:36:47 posle podne »

PILE NA FLASI!!!!

Potrebno je jedno vece pile(preko 1-1,5kg),krompir,jedno pivo 0,5 l,vegeta,grill zacin za pecenu piletinu i ulje.

Nozem proci izmedju koze i mesa da se napravi mesto za zacine.Pod kozu,unutrasnjost pileta i na samo pile staviti vegete i grill dodatka za pecenu piletinu u obilnim kolicinama(nema sanse da se presoli,jer je sam proces pecenja specifican,sto ce se i videti u daljem tekstu).
    Pripremljeno pile staviti na staklenu pivsku flasu,(ali onu staru,deblju,od 0,5 l)sa koje ste naravno skinuli etiketu i dobro je oprali,a samu flasu napunili vodom skroz do vrha.U tepsiju poredjati krompir i sipati samo malo ulja da se ne zalepi na pocetku,staviti pile sa flasom u sredinu tepsije i peci u vec zagrejanoj rerni slobodno oko 1 sat i sa vremena na vreme zalivati pivom.
    Prijatno!
    A evo i slicice: