Mart 30, 2026, 01:59:16 posle podne

Autor Tema: HAKUNA MATATA TURA (u nastavcima)  (Pročitano 10669 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

hoze

• Gost
HAKUNA MATATA TURA (u nastavcima)
« poslato: April 30, 2010, 06:46:23 posle podne »
HAKUNA MATATA      
Kako pocheeti…. prva misao o nekom ozbiljnijem putovanju bila je po povratku iz Praga …

tada smo prvi put preshli motorom neku ozbiljniju km  I pelcovali se… onda  je krenulo planiranje  I predlozi ko bi shta voleo da vidi… kada smo slozzili rutu ZABOLELA nas glava od broja gradova, kilometrazze I prorachuna para za putovanje… no reshili da istrajemo I to je to… prodao stari motor bmw 650 I uz’o tdm 850

prodao svu opremu za bord I lagano gledao od koga mogu da zajmim pare

hoze

• Gost
Odg: HAKUNA MATATA TURA (u nastavcima)
« Odgovor #1 poslato: April 30, 2010, 06:48:33 posle podne »
e sad ako neshto postoji gore od puta BG-ZG to je auto put kroz Italiju za Milano… da se razumemo, ja sam natovaren maks. I vozim oko 120-130km ali tamo me pretichu kamioni sa prikolicom koji voze 150km… borba za svoje mesto na drumu… uz to retko “obozzavani” zumo 550 pochinje da ludi od Venecije I jedno 100km pokazuje nebuloze… kao da mu AUTO PUT nije ucrtan.. pokushavam razne indijanske trikove I na kraju gasim gps pratim znakove I razmishljam kako cu se snaci u Milanu, Bilbau, Portu, Lisabonu, Madridu, Barsi…. HAKUNA MATATA snacicemo se vec… (Taj deo auto puta je ponovo bio problem I u povratkui..) inache put je SMOR… realno ako idesh krstarecom 130km… ko przzi verovatno je druga pricha sa svim “preprekama” na putu se oseca kao da je u nekoj igrici , naime preteklo me dosta sportaka koji samo obilaze levo, desno.. iz nagiba u nagib… jedna od retkih situacija kad pozzeleh da vozim isti… stigosmo pred Milano I bojazzljivo upalih zumo.. RADI
« Poslednja izmena: April 30, 2010, 07:09:56 posle podne od strane hoze »

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
  • Rade-Squi
« Odgovor #2 poslato: April 30, 2010, 09:33:21 posle podne »

Konačno.... da malo odmorim dušu uz jedan lep putopis, predpostavljam da će uskoro nastavak... Hoze bravo za tebe i Anu, ovo deluje kao melem sa nestrpljenjem očekujem nastavak...

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #3 poslato: April 30, 2010, 09:35:30 posle podne »
 Bravo,bravo,bravo...
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže miško_kolo

• Dobar Vozac
  • **
« Odgovor #4 poslato: April 30, 2010, 09:49:34 posle podne »
To što je ludovao oko Venecije je zbog nove obilaznice koja još uvek nije ucrtana u GPS karte.
...

hoze

• Gost
« Odgovor #5 poslato: April 30, 2010, 10:16:16 posle podne »
nastavak  sutra... ;D

Van mreže Djox

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #6 poslato: April 30, 2010, 11:13:12 posle podne »
Odlicno, Bravo, sve pohvale od mene !

Jao Boze valjda ces pogledati jednom i nas ostale da se i mi jednom provozamo ovako lepim drumovima, obelezenim putevima...i svemu ostalom sto je kod nas misaona imenica....

Zmajcek79

• Gost
« Odgovor #7 poslato: Maj 01, 2010, 09:01:01 pre podne »
 Dan se utefterim. Pratim.  :)

hoze

• Gost
« Odgovor #8 poslato: Maj 02, 2010, 01:32:34 pre podne »
GAP-PROVANSA

Budjenje sa osmehom u F1 silazak na doruchak koji nemozze da zadovolji prosecnog bike mesozzdera ali je sasvim ok sa muslijem,puterom I marmeladama,djusom,mlekom u kafama u izobilju..i to za 3-4e..nema jeftinije…inache smo bili jako zadovoljni smeshtajem I chistocom F1 mada je to realno I bila najbolja-najnovija formula u kojoj smo boravili…svako ko prolazi ovuda najtoplija preporuka…naci cu kasnije I kordinate kako ne bi lutali…
Sedamo na tdm-a I pravac grad..parkiramo se u centru I vezujem kacige za metalnu mrezzu

Tako da nam nesmetaju kada se shetamo..josh jedna pohvala za mrezzu…krecemo ka glavnom trgu

kroz grad kuva…guzzva je neverovatna I sve bashte kafica po trgovima I ulicama su nestale pred rekom ljudi…jer je PIJACHNI DAN

hoze

• Gost
« Odgovor #9 poslato: Maj 02, 2010, 10:19:22 posle podne »
BEZIERS – BILBAO

U Beziers smo doshli predveche otishli do grada po klopu I vratili se gajbi…nije nam se neshto dojmio kao zanimljiv..gajbi smo ukljucili vesh a posle I mashinu za sushenje I to je blagoslov za putnike na motoru..poneli smo dovoljno stvari ali uvek je bila opcija gde juriti perionicu I izgubiti dragoceno vreme koje bi pametnije iskoristili u tom gradu…ovako je vishe nego idealno..odmor uz vops i sve gotovo do jutra..znam da ce mnogi reci da  pravi bajkeri ne peru stvari,ne kupaju se I sl. Ali ovi bikeri nisu tak’I,,a I verovatno bi nas uhapsili posle 40 dana puta zbog kontaminiranog prtljaga na + beskonachno..
Spavanje I ustajanje ranije poshto je najduzza deonica ispred nas…taman postavili stvari ispred tdm kako bih pokachili  I krece pljusak..

sklanjam motor ispod terase I chekamo..

posle 10 min posustaje i krecem da pakujem stvari..medjutim mosha…krece josh jednom duplo jache…nasmejem se I kazzem Ani moramo da razbijemo maler…trk po pivo koje smo ostavili (zadnje 2 boce) kumu, da ne bude da smo sve popili…

smilovali bogove i krenuli…put se iskljuchivo odvija auto-putem koji kao I prethodna dva smara…jedina zabava je muzika i gledanje okoline…usput nailazimo na interesantnu kolonu old timera..

ubrzo nailazimo na tablu na kojoj pishe BIARRITZ shto je nama znachilo da ce uskoro Shpanija…

u koju ulazimo a da to primecujemo samo po znakovima koji su na drugom jeziku…gdi je svet a gdi smo mi..?
I onda prvo vidjenje velike bare…ATLANTIK …

Stajemo da se fotkamo..tek kada sam stao primetih asfhalt…”jako je oshtar I ne prija bash gumama”..kako reche Cvele iz Arhangela..

Nastavljamo I nebo krece ponovo da zakuvava…

Ali i prodje bez kishe…nedugo zatim ukaza nam se BILBAO..

Nalazimo nash smeshtaj

Evo kako izgleda soba u f 1..

Presvlachenje I pravac grad…da vidimo zashto eta toliko kuva oko ovog regiona..?
Bilbao ima interesantnih dizajnerskih detalja kao shto je ulaz za metro koji lichi na gusenicu…

vreme je taman…

odluchujemo da odemo do Guggenheim muzeja koji je radio poznati arhitekta FRANK O. GEHRY i na koji smo odlepljivali preko net-A..Bilbao je poznat po neverovatnom spoju savremene i stare arhiktekture…parkiram tdm ispred muzeja I u obilazak..

muzej impresionira spoljashnjocu ali meni je bio najdrazzi PAUK…
namenjeno Pauku iz PN-a

Ani pa veliki – mali chovek

Evo kako izgleda saputnik na tdm-u posle 700 km..leprshavo

Posle shetnje pritisla nas glad I reshili da probamo domacu kuhinju…nedaleko od muzeja nalazimo restoran I naruchujemo klopu…po preporuci uzimamo PAELLA (paelja) jedno od najpoznatijih shpanskih jela…samo se razlikuje od regiona do regiona po nachinu spremanja…mi smo uzeli paelju sa morskim plodovima I to izgleda ovako…

Umorni ali iskreno zadovoljni odlazimo siti u krevet…

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Rade-Squi
« Odgovor #10 poslato: Maj 02, 2010, 11:14:50 posle podne »
 *554 *527 *349

hoze

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Maj 03, 2010, 05:16:01 posle podne »
BILBAO – OVIEDO

Ustajanje,doruchak I odluka da produzzimo boravak u Bilbau jer smo  juche doshli kasno nismo videli grad ..u principu nismo imali neko striktno vreme polaska(prvih sedam dana putovali smo svaki dan) ali opet vezani smo unapred odredjenim smeshtajem…no kada ruta nije duga imamo lufta da se proshetamo…tako da platismo dodatnih 15e za produzzeni boravak u hotelu…kratka inspekcija motora

Dolazimo do starog dela grada  Casco Vieja…I krecemo u obilazak…

Normalno Ana se zagleda u izlog radnje, udje I dobije poklon…

Tako shetamo gradom

I dodjosmo do  trga plaza Nueva elegantan potpuno zatvoren trg do kojeg se dolazi kroz luchne prolaze i u kome se nalaze dosta radnji… tu se na terasi skupila ekipa u tradicionalnoj  baskijskoj odeci

I dok sam ja  ushao da pazarim suvenire

Oni su raspalili po prangijama I raketama…

Verovatno je bio neki praznik

Izadjosmo iz starog grada I krenuli da obidjemo noviJi…

Skapirali da cemo to mnogo lakshe izvesti motorom

Opet se za kraj vratismo do muzeja samo iz drugog pravca..interesantno je reci da je Bilbao bio poznat po brodogradnji I prodaji chelika ali su pukli 80-tih…sam muzej nje napravljen 1997. I ceo je od titanijumskih plocha koja uveche savrsheno reflektuju svetlost grada…

Kuche koje je napravljeno od cveca je postavljeno u chast otvaranja muzeja, no kasnije su odluchili dag a zadrzze…

I oprostismo se od Bilbao-a na mestu gde smo pocheli druzzenje…

Posle Gap-a ostao u srcu…lep grad, interesantna kultura I prijatni ljudi…nashe skromno mishljenje da ovom gradu I okolini treba posvetiti min, 5 dana…
Oprostismo se od B. I podjosmo dalje…posle nekog vremena pazite sad , sa puta primetimo neki lep  gradic na obali…autocom odradjuje svoj deo posla I prenosi obostrane zZelje … da li svracamo,DAAAA…kasnije saznajemo da se malo misto zove Castro Urdiaales…
Prolazimo kroz grad I put nas sam vodi na promenadu…

odatle lagano nastavljamo I penjemo se prema crkvi Santa Marija de la Ansucion koja je pocheta u 13 a zavrshena u 15 veku…

a iza nje se nalazi zamak vitezova Templara…

pa onda rodoljublje

iza ove terase gde ja izigravam “sharica” na mob-u, nalazi se uvala

a iznad nje je neznamkoji CAR napravio  gajbu na vrhunskom mestu sa ogromnom terasom koja gleda u okean…savrsheno mesto

TDM verno cheka na polazak…

Sa uzbrdice vidimo neke lutke koje su postavljene po gradu

I krenemo ka njima…

Opet se neshto slavi…josh malo pa kao u srbiji…svaki 5. dan neradan
Nastavljamo ka Oviedu gde nas sa desne strane prati Atlantik a sa leve planine

Kako smo ushli dublje u kopno pojavio se prijatelj koji nas je I kasnije pozdravljao na putu

U toku vozznje videh da treba goriva I skrenusmo ka pumpi, od pumpe nishta no videh  seosku kafanicu koja prosto doziva…imamo vremena josh malo do Ovieda tako da…

Vazno za ovaj pit - stop je da Ana nije htela da uchestvuje u komunikaciji sa gazdom kafane… prim.prev poshto govori perfektno engleski I razume jedno 80 % shpanskog…teret naruchivanja je spao na bikerska pleca…trajalo je jedno 10 min. nemushtog jezika a rezultat je

Ovo u  chashi desno nije voda..nego domaca rakija koja se sipa u chashu od 2dl sa ledom..svi zadovoljni..
Zahvaljujem se gazdi I odlazimo…usput vidimo  kucu na vrhu tunela…u glavi pitanje zashto??

Dolazimo do Ovieda

I smeshtamo se u prvi pravi hotel Cityexpres u centru grada…f1 jeste najeftiniji 35e  smeshtaj ali su takve I sobe…kako ga u Oviedu nije bilo nashli smo preko www.hostels.com ovaj hotel koji je koshtao 48e za dvoje..poshto je stari grad u pitanju nepostoji mogucnost parkiranja na totoaru pa smo platili josh  oko 2e za parking ugarazzi odmah pored hotela…da I za razliku od f1 imali smo wifi u hotelu…preporuka za hotel
Sredjivanje ,presvlachenje I izlazak u grad…

Sada , Oviedo se nashao na nashem putu totalno sluchajno…jednostavno sam shvatio da bi put od Bilbao-a do Porta bio predug za nas  I reshili smo da negde usput zabodemo spavanje…tako je iz sheshira izvuchen Oviedo, koji je bio to talna nepoznanica za nas avanturiste…tako da radoznali I praznog stomaka videsmo grad koji vam sada predstavljamo..

Grad je prepun bronzanih figura I jako lepih zgrada…cveca I zelenila…

Sve je puno raznih boja, pa su I zgrade uskladili sa tim…

Vracamo se u stari grad

Kada naidjosmo na trg sa zenskom figurom u prirodnoj velichini…ovu foku nazvah Gospodjice…

Kako nas je glad sve obhrvala ubrzasmo ka ulici koju su nam svi preporuchili ( kao nasha Skadarlija )…

I udjosmo u ovu Sidreriu…Sidrerie su sobile naziv po Sidri, jabukovom vinu koje je manjeg procenta alkohola, koje se ispija u ogromnim kolichinama I mora da peni kada se sipa…

to sve primecujemo jer su stolovi do nas puni domaceg sveta koji vechera I svakih 5 min. zovu konobara da im sipa Sidru… naravno poruchujemo je i mi…

Sidra malo rezni shto neodgovara Ani ali meni je savim po meri…a koji alkohol nije, pitam se Ana??

videvshi kako sipamo Sidru ljudi sa susednog stola  se pobunishe I ubishe od objashnjavanja na shpanskom kako to treba da se radi…zvali konobara I vala…Sidra se uzme u jednoj ruci I podigne max. iznad glave a chasha u drugoj ruci ispusti max. dole..pogled je pravo I lagano se sipa…naravno tu se dosta chesto promashi  chasha ali ono shto upadne( veci deo) stvarno peni…jako smeshno izgleda jel tu imaju trojicu konobara kojima je to najveca zanimacija  I od toga im zavisi bakshish…I oni samo zuje I sipaju unutar kafane , napolje I to prska svuda po gostima po podu ali niko se nebuni vec naprotiv svi veseli…

taman je leglo pre I posle pasulja sa kobajama koji sam uzeo, dok je Ana dobila salatu..

inache I u Bilbao I u Oviedeu se pije vino pre klope a zzestina posle I kada naruchite obrnuto svi vas chudno gledaju I objashnjavaju da to tako neide…shto se mora nije teshko…odosmo do hotela na spavanje zadovoljni shto nas je Oviedo prijatno iznenadio lepotom grada I obichaja…

Van mreže Djox

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #12 poslato: Maj 03, 2010, 10:54:52 posle podne »
Pa da sam znao da je Bilbao 'vako lep odavno bih se preselio tamo ! PAUK JE PREDIVAN, naravno pored svega ostalog  ! ! !

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Rade-Squi
« Odgovor #13 poslato: Maj 04, 2010, 12:55:38 pre podne »
Jbg... vidi se iz priloženog da je Španija nekada bila velika kolonijalna sila, sva ta divna i bogata arhitektura i sjaj njihovih gradova vuku korene iz tih vremena kada su se čitava bogatstva sa svih strana sveta slivala u Španiju...

PS. Što više gledam slike sve više sam u ubeđenju da je kombinacija boja na TDM-u idealna...  :)

hoze

• Gost
« Odgovor #14 poslato: Maj 04, 2010, 09:01:33 pre podne »
Pa da sam znao da je Bilbao 'vako lep odavno bih se preselio tamo ! PAUK JE PREDIVAN, naravno pored svega ostalog  ! ! !
  prelep je sever shpanije, a Baskija vishe vuche na Evropu to jest arhitektura je evropska...inache u ostalim gradovima Shpanije i Portugala i tekako je prisutan uticaj muslimanske kulture koja ima poseban shmek i lepotu...Baskijci se naprotiv ponose sa time da na njih muslimanska kultura nije uticala..

hoze

• Gost
« Odgovor #15 poslato: Maj 04, 2010, 09:13:27 pre podne »
Jbg... vidi se iz priloženog da je Španija nekada bila velika kolonijalna sila, sva ta divna i bogata arhitektura i sjaj njihovih gradova vuku korene iz tih vremena kada su se čitava bogatstva sa svih strana sveta slivala u Španiju...

PS. Što više gledam slike sve više sam u ubeđenju da je kombinacija boja na TDM-u idealna...  :)
sigurno si upravu shto se tiche uzimanja para kroz istoriju....mada po mom misljenju vishe te love je ulozzeno u centralnu Shpaniju Madrid i okolinu dok sever i jug su totalno posebni i spacifichni sa arhiktekturom...sever je nekako raskoshniji bogatiji dok je jug na prvi pogled siromashniji ali lucidniji i dole su muslimani napravili remek dela od gradova..
 tdm je po meni najlepshi u ovoj kombinaciji boja  :D mada svaki cigo svog konja hvali..

Van mreže Bastetus

• Profi Vozac
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #16 poslato: Maj 04, 2010, 10:00:07 posle podne »
I...I.....i..iii.. sta je dalje bilo.... :) :) :) ???

Van mreže miško_kolo

• Dobar Vozac
  • **
« Odgovor #17 poslato: Maj 04, 2010, 10:22:44 posle podne »
Kad ste već bili na toj strani, trebalo je da svratite i u San Sebastijan, jako lep grad (manji od Bilbaa) ali vredi ga posetiti.
...

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
  • AFRIKA TWIN XRV 650 RD 03
« Odgovor #18 poslato: Maj 04, 2010, 10:55:48 posle podne »
Iako sam imao priliku pročitati ceo putopis još pre, ponovo ga listam...predivan je!
Jedno vreme sam vas i pratio dok ste još na putu slali fotke, dok vam se nije pokvario lapće/topće...no, popravilo se!
Na kraju smo se i upoznali prošle godine na Ušću!
Svaka vam čast, nadam se da spremate nešto novo!! *3

hoze

• Gost
« Odgovor #19 poslato: Maj 05, 2010, 11:55:03 pre podne »
Kad ste već bili na toj strani, trebalo je da svratite i u San Sebastijan, jako lep grad (manji od Bilbaa) ali vredi ga posetiti.
mora neshto da se ostavi i za drugi put kada prodjemo tuda...