Mart 30, 2026, 12:13:20 pre podne

Autor Tema: Poskupljuje putarina  (Pročitano 6882 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mrle

• Profi Vozac
  • **
  • Pol: Muškarac
  • BORN TO BE MRLE
Poskupljuje putarina
« poslato: Maj 20, 2010, 09:42:15 pre podne »

Putarina poskupljuje 11 odsto?
OdštampajMake font size smaller Make font size default Make font size larger 19. maj 2010. 10:02 > 10:03
Upravni odbor "Puteva Srbije" doneo je odluku o poskupljenju putarine za 11 odsto za sve kategorije vozila uz obrazloženje da cenovnik nije korigovan od februara 2008. godine, saznaju "Novosti".

Nove cene primenjivaće se samo ukoliko ih odobri Vlada Srbije, a predlog "Puteva2 već je prosleđen nadležnim ministarstvima na mišljenje.

Ukoliko se Vlada saglasi sa poskupljenjem, vozači putničkih automobila umesto sadašnjih 730 plaćaće putarinu od Beograda do Niša 810 dinara.

Od naplate putarine "Putevi" su od januara do maja ubrali prihod koji premašuje 3,8 milijardi dinara.

Inače, u prva četiri meseca ove godine na drumskom Koridoru 10 gde se jedino i naplaćuje putarina, registrovano je 9.114.977 vozila što je za 845.812 više nego u istom periodu lane.

Značajno je porastao i broj šlepera na autoputevima i dok ih je u prva četiri meseca 2009. bilo 778.081 ove godine prokrstarilo je 884.428 teških kamiona.

"Ulaskom Rumunije i Bugarske u EU imali smo manje stranih vozila, međutim, ubrzo su se svi vratili na naše puteve, jer je Koridor 10 u odnosu na Koridor 4 bolji i kraći", kaže Milenko Caković, direktor sektora za naplatu putarine.

"Takođe, saobraćaj se ne preliva na alternativni pravac kroz susedne zemlje, jer smo početkom prošle godine ukinuli dvojnu tarifu odnosno izjednačili smo cene za domaća i strana vozila, što je za strance značilo pojeftinjenje od oko 40 odsto. Svi naplatni kanali su nam u funkciji tako da gužvi na naplatnim rampama nema. Naplata je gotovo stopostotna, odnosno uparenost kartica je 99,98 odsto. Neuparenost od 0,02 odsto je posledica "divljih" izlaza sa autoputeva, koje intenzivno zatvaramo."

U porastu broja vozila na srpskim autoputevima veliko učešće imaju i vozila u tranzitu kroz našu zemlju. Procenjuje se da je broj stranih vozila u odnosu na prva četiri meseca prošle godine veći za 2,5 do tri odsto.

Kako je cena putarine izjednačena "Putevi" više nemaju evidenciju koliko je domaćih, a koliko stranih vozila.

Prema podacima iz 2008. godine kada je postojala dvojna tarifa ukupno je bilo 32.585.547 vozila od kojih je 25.268.031 domaćih i 7.317.516 stranih.

Vozači trenutno na relaciji od Beograda do Niša za korišćenje autoputa plaćaju naknadu od 730 dinara za automobile i 4.390 za šlepere.

Od Beograda do Novog Sada putarina je 240 odnosno 1.420 dinara za teške kamione.

Od glavnog grada do Šida putarina za automobile staje 340, a za šlepere 2.050 dinara.

Van mreže pit

• deaktivirani korisnici
  • Moto manijak u usponu
  • *
Odg: Poskupljuje putarina
« Odgovor #1 poslato: Maj 20, 2010, 09:47:48 pre podne »

A cuj obrazlozenje''cenovnik nije korigovan od februara 2008''. I sad zato mora da poskupi zato sto nije poskuiplivalo 2 godine.To kad bi objavio neko u Evropi u koju zurimo krupnim koracima bio bi linchovan ...ovde je to normalnan razlog i svi prihvataju i cute.
deaktiviran 08.12.2010.g
po sopstvenom izboru
http://forum.motoasocijacijasrbije.com/index.php?topic=6552.0

@Dzambo@

• Gost
« Odgovor #2 poslato: Maj 20, 2010, 09:51:21 pre podne »
Pa dobro, inflacija, ona planirana i normalana, pa kao aj da poskupi. A hoce li ovde bilo koga to zapravo doticati? Koliko cesto se motorom ide auto-putem? I da li placate?
Ja platim, samo kad vidim da ima plavih sa druge strane. Kada bih se provukao, to je kao prst u oko njima. Kad nema nikog - zna se. ;D

Van mreže Ivta - MK Smederevo

• Ultimate Biker
« Odgovor #3 poslato: Maj 20, 2010, 10:36:22 pre podne »
Vala brate Pit ,kad kreneš kolima iz Niša do BGa i nazad otprilike daš para za putarinu koliko jedan manji dizel potroši nafte. Još 11% sramota....

Van mreže pit

• deaktivirani korisnici
  • Moto manijak u usponu
  • *
« Odgovor #4 poslato: Maj 20, 2010, 10:39:23 pre podne »
Pa dobro, inflacija, ona planirana i normalana, pa kao aj da poskupi. A hoce li ovde bilo koga to zapravo doticati? Koliko cesto se motorom ide auto-putem? I da li placate?
Ja platim, samo kad vidim da ima plavih sa druge strane. Kada bih se provukao, to je kao prst u oko njima. Kad nema nikog - zna se. ;D

Dzambo mislis li da plave zanimaju motori koji prolaze pored rampe.....
deaktiviran 08.12.2010.g
po sopstvenom izboru
http://forum.motoasocijacijasrbije.com/index.php?topic=6552.0

Van mreže Fantom69

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #5 poslato: Maj 20, 2010, 10:41:56 pre podne »
Ajd sto poskupljuju... :(
Ali ako sam dobro procitao tekst nigde ni reci o smanjivanju za motocikle (realno bi bilo oko 5 puta...) >:(

Van mreže motoklasik

• Nedostizni Vozac
« Odgovor #6 poslato: Maj 20, 2010, 10:45:25 pre podne »
Poskupljenje putarine, kao i ostalih dazbina prilikom registracije za stopu inflacije (ili porast cena na malo) je uobicajeno i svi to vec prihvataju kao normalnu pojavu.

Medjutim, niko se ne pita zasto parametar za uskladjivanje tih cena nije pad ili porast realne vrednosti primanja, tj. pad ili porast kupovne moci stanovnistva, od koga se taj novac i uzima, da ne kazem otima.

Ali, otimacina je ovako efikasnija.
...

@Dzambo@

• Gost
« Odgovor #7 poslato: Maj 20, 2010, 10:53:08 pre podne »

Dzambo mislis li da plave zanimaju motori koji prolaze pored rampe.....

Zapravo mislim da ih i ne interesuju, ali kada ih neko na taj ubode, normalno je da reaguju. Znam da su se za jednog zainteresovali, pa ga jurili i vracali nazad.

Kao kada bi na njihove oci presao ulicu van prelaza, pa mora da te iscima, iako obojica znate da od toga nema nista.. :)

Vala brate Pit ,kad kreneš kolima iz Niša do BGa i nazad otprilike daš para za putarinu koliko jedan manji dizel potroši nafte. Još 11% sramota....

Mene kada idem kolima do vikendice, vise kosta putarina na novosadskom, nego gorivo. Zato i izbegavam autoput, skoro uvek.

farbach

• Gost
« Odgovor #8 poslato: Maj 20, 2010, 11:16:15 pre podne »
kako meni troskovi za putarinu ne rastu.

Van mreže motoklasik

• Nedostizni Vozac
« Odgovor #9 poslato: Maj 20, 2010, 11:27:48 pre podne »
Ne placanje putarine nije saobracajni prekrsaj, niti takav prekrsaj postoji u ZOBS-u. Prijavu moze da pise JP Putevi Srbije, ali praksa pokazuje da to do sada nemaju obicaj, bar za motore.

Policajca prolazak kroz rampu moze da iritira pa da to bude povod da pocne proceduru provere, od dokumenata, preko signalizacije na motoru, do posedovanja prve pomoci ili sta je sve obavezno po zakonu, a u drugim situacijama se u praksi ne trazi.
...

Van mreže Popsy

• Suvozac
  • *
  • Come to the dark side. We have cookies...
« Odgovor #10 poslato: Maj 20, 2010, 02:37:28 posle podne »
Naplata je gotovo stopostotna, odnosno uparenost kartica je 99,98 odsto. Neuparenost od 0,02 odsto je posledica "divljih" izlaza sa autoputeva, koje intenzivno zatvaramo."
ovaj deo je meni interesantan, čim su oni zadovoljni i ja sam zadovoljan...  ;D ;D ;D tako da meni lično putarina ostaje ista kao i pre  ;)

Ne placanje putarine nije saobracajni prekrsaj, niti takav prekrsaj postoji u ZOBS-u. Prijavu moze da pise JP Putevi Srbije, ali praksa pokazuje da to do sada nemaju obicaj, bar za motore.

Policajca prolazak kroz rampu moze da iritira pa da to bude povod da pocne proceduru provere, od dokumenata, preko signalizacije na motoru, do posedovanja prve pomoci ili sta je sve obavezno po zakonu, a u drugim situacijama se u praksi ne trazi.

100% u pravu...

Never underestimate the power of the dark side ...

Van mreže K_A_W_A

• Totalni Moto Manijak
  • SUZUKI *GSX-R **1000 K9** **ALSTARE Edition***
« Odgovor #11 poslato: Maj 20, 2010, 05:12:50 posle podne »
Zimi placam, ali kad krene sezona, ja to sve njima nadoknadim, jer onda ne placam :D

Van mreže RoaD GunneR

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #12 poslato: Maj 20, 2010, 06:17:26 posle podne »
A bre ne kapirate vi nista, veliki porezi, skup benzin, skupa putarina, novi zakon sa znatno visim novcanim kaznama, evro je na dobrom putu da premasi rekordni kurs DM-a iz devedestih.
Gospoda politicari zele da od Srbije naprave ekolosku drzavu, samo sto nam nisu izneli svoj plan pa se mi iznenadjumeo svaki put kad okrenemo kljuc  ;)

PS
Porasla cena putarine, a nalepnica preko tablice nemoze vise da raste znaci tablica ide u sediste da se ne isprlja  >:D

Van mreže MILJAN

• Moto manijak u usponu
  • SUZUKI V STROM K8
« Odgovor #13 poslato: Maj 20, 2010, 06:38:23 posle podne »
BG-NI bi bila 830 dinara
SUPER TEŠKA DOŽIVOTNO :)
MIXED MARTIAL ARTS.....GENERACIJA 1972.

http://picasaweb.google.com/112617047077522863095/MEMENTOMORI?authkey=Gv1sRgCPrTzu7Z0NPC8wE#

Van mreže johnynovak

• Vozac
  • *
« Odgovor #14 poslato: Maj 20, 2010, 07:17:16 posle podne »
pa malo li je sto su 2008 povecali za 20% sad bi jos, generalno gledam da ne idem auto putem kad god mogu, motorom sam samo jednom platio i to kad mi je drugar dovozio moj motor a i to je bilo jer nismo imali kupoprodajni ugovor inace ni tada ne bi platio, ali ako poskupi necu im opet nikada placati jer su bezobrazni maksimalno pogotovo sto od NS do SU naplacuju 330din za 15km auto puta koji je jedva skprljen u 3 deonice sve ostalo je gore nego ibarska sto je bila
ko nema dasku u glavi ima je u nogama

Balansero

• Gost
« Odgovor #15 poslato: Maj 20, 2010, 07:37:36 posle podne »
U svakom slucaju,eto jos jednog razloga vise za novi protest...

Van mreže MILJAN

• Moto manijak u usponu
  • SUZUKI V STROM K8
« Odgovor #16 poslato: Maj 20, 2010, 07:53:37 posle podne »
pa malo li je sto su 2008 povecali za 20% sad bi jos, generalno gledam da ne idem auto putem kad god mogu, motorom sam samo jednom platio i to kad mi je drugar dovozio moj motor a i to je bilo jer nismo imali kupoprodajni ugovor inace ni tada ne bi platio, ali ako poskupi necu im opet nikada placati jer su bezobrazni maksimalno pogotovo sto od NS do SU naplacuju 330din za 15km auto puta koji je jedva skprljen u 3 deonice sve ostalo je gore nego ibarska sto je bila
Na koju foru prelazis a da ne platis ili primis prekrsajnu prijavu? Skines tablicu kod prelaski rampi?
SUPER TEŠKA DOŽIVOTNO :)
MIXED MARTIAL ARTS.....GENERACIJA 1972.

http://picasaweb.google.com/112617047077522863095/MEMENTOMORI?authkey=Gv1sRgCPrTzu7Z0NPC8wE#

Van mreže motoklasik

• Nedostizni Vozac
« Odgovor #17 poslato: Maj 20, 2010, 08:05:19 posle podne »
Na koju foru prelazis a da ne platis ili primis prekrsajnu prijavu? Skines tablicu kod prelaski rampi?

Kod rampi na autoputu BG-Nis gde se placa sa prethodno uzetom karticom stanes pored auta koje placa, i cekas pored njega dok plati. (Karticu uzmes na ulasku na auto-put, da imas za svaki slucaj).
Kada se podigne rampa cekas da auto krene i ides pored njega ili neposredno iza njega na malom rastojanju i tako prodjete zajedno.
Vazno je da ne krenes prvi cim se podigne rampa, jer ce se onda zatvoriti za auto koji je platio i pravi se problem.
Inkasant se uopste ne uzbudjuje na takav prolazak, cak ce te mozda i sam upozoriti da ne krenes pre auta kada se automatski podigne rampa.
Za sada JP Putevi Srbije ne salju tuzbe za motore koji tako prolaze.

Na putu BG-NS je slicno, samo sto nema kartice.
...

Van mreže Pera-Sopot

• Dobar Vozac
  • **
« Odgovor #18 poslato: Maj 20, 2010, 08:12:37 posle podne »
Kod rampi na autoputu BG-Nis gde se placa sa prethodno uzetom karticom stanes pored auta koje placa, i cekas pored njega dok plati. (Karticu uzmes na ulasku na auto-put, da imas za svaki slucaj).
Kada se podigne rampa cekas da auto krene i ides pored njega ili neposredno iza njega na malom rastojanju i tako prodjete zajedno.
Vazno je da ne krenes prvi cim se podigne rampa, jer ce se onda zatvoriti za auto koji je platio i pravi se problem.
Inkasant se uopste ne uzbudjuje na takav prolazak, cak ce te mozda i sam upozoriti da ne krenes pre auta kada se automatski podigne rampa.
Za sada JP Putevi Srbije ne salju tuzbe za motore koji tako prolaze.

Na putu BG-NS je slicno, samo sto nema kartice.
Isto i ja tako radim,godinama,nikada mi nije stigla nikakva prijava.
pali gumu a ne dusu!

Van mreže dejansd

• Bajker Bez Granica
  • KAWASAKI ZX-6
« Odgovor #19 poslato: Maj 21, 2010, 07:16:50 pre podne »

zar to jos uvek neko placa ;D ;D ;D
vise puta sam prosao da je i policija bila tu,prisutna
i nijednom dosad nisam imao tu cast da platim
uglavnom se placa u nekom restoranu pored auto puta ;D ;D ;D
SMEDEREVO SRBIJA