-
-
Treci deo , ova , 2010 godina
Prvo da se izvinem , od 2500 fotografija napravio sam uzi izbor , pa brisao nekoliko puta , neka sela sam potpuno izbacio , ali ne pomaze …
Bas ima mnogo slika , ali nikako da srezem jos …
Poucen iskustvom predugackih putovanja prosle godine , gledao sam da izvedem put nekako drugcije , pa smo prvi dan , poslepodne , laganica , otisli od Londona do Porthsmouth-a , gde smo uhvatili trajekt za Bilbao u Spaniji . A odatle severno , lagano kroz Francusku prema kuci .
Nemojte odmah da me kritikujete , svestan sam da je tema Francuska , ali ta dva gradica , i pored toga sto zasluzuju svoju temu , spojicemo sa ovim putopisom .
Inace , mada ce vama , polazeci iz nasih krajeva tesko to pasti u kombinaciju , samo da pomenem , trajekti idu izmedu Spanije i Engleske od Bilbao ili Santandera do Portsmoutha ili Plymoutha , i mora se napomenut da su zaista jeftini , kad uporedite put kojim bi morali da prodete , ili kad uporedite sa npr trajektom Bar - Bari
Put do Spanije traje 35 sati ( moglo bi brze , ali bi onda bio tamo oko ponoci , pa zato uspori na pola puta ... i cena sa najosnovnijom kabinom koja ima komplet kupatilo , ali jeste minimalne velicine , za dve osobe , plus motor je 220 engleskih funti , ili oko 260 eura ... Ja mislim da je Bar – Bari skuplji , ili gresim ?
Tako da , kad bude dosla na red da se iztrazuje Spanija , to ce mi biti precica ...
Brod na kome smo plovili , zove se Pride of Bilbao , i nije los , mada mislim da je Bilbao , da je ponos u pitanju , zasluzio brod sa malo manje rdje ...
-

-
-
sa zaviscu smo gledali brod pod francuskom zastavom parkiran do naseg ..
Pre plovidbe obisli smo brod , pogledali tabelu sa slikama morskih zivotinja koje je moguce , uz malo srece videti u Biskajskom zalivu , i ubrzo posle toga brod je izplovio

-

-

-

-
Luka Portsmouth vazna je vojna luka pa moze da se vide mnogi stariji brodovi
-

-

-

-

-
cak i nosaci aviona za Harijere
-

-
i razvikani HMS Dauntless
-

-

-

-
a pored njih i mnogi stariji brodovi , kojima grad i pogotovu razgledni toranj u obliku jarbola prave dobar