Mart 28, 2026, 02:57:54 posle podne

Autor Tema: Moja prva voznja :D  (Pročitano 4782 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mali_Radojica

• Suvozac
  • *
Moja prva voznja :D
« poslato: Mart 14, 2011, 06:52:24 posle podne »
Iskopiracu post iz predstavljanja:

...ja sam Djuka i uclanjivanje na ovaj forum je BUKLVALNO prvi korak ka mom moto-iskustvu , makar teoretskom. O motorima ne znam nista sem da mi se svidjaju i da zelim da postanem dio tog svijeta. Imam 25 god i mislim da je kasno da postanem neki dobar bajker ali cilj mi je bukvalno nauciti toliko da mogu da uzivam u nekom suncanom danu i da sacuvam glavu na ramenima. Dakle, polaganje za A, trgovina nekog polovnjaka za 2-3k eura i laganica. Jel moze neko da mi preporuci topic na forumu gdje neko moze da mi udijeli par korisnih savjeta. Gdje i kako uciti, sta trgovati, sta raditi a sta ne raditi... Od svega imam samo mnogo dobre volje i zelje a i pare ce se skupiti za koji mjesec, ostalo nista al ne zelim da me to sprecava eto...

E sad, krenuo sam na casove voznje NAPOKON i bas sam hepi, prvi put sam sjeo na motor, nisam se nikad ni slikao na nekom parkiranom pa da sjednem ono... Malo cu da vas davim pricom, al meni je sve ovo extra, prvo sam ga gurao,  na jednu pa na drugu stranu, shvatio da je sprava teska izuzetno, pa sam ga gurao sjedeci, pa mi je covjek objasnio, gdje su komande, kako se pali i jos malo teoretisanja i dosao je trenutak da krenem i krenuo sam jeee :D hahahaha, nije se ni ugasio, nisam se zaljuljao, prvom sam zujao gore dolje, ponavljao sebi u glavi gdje mi je koja komanda, pa je onda palo i prvo saltanje, zum u drugu pa drugom kruzenje i voznja gore dolje i tako jedno sat vremena. Trecu nisam dirao :) Ceka me nekih 20-ak casova koje sam uplatio. Valjalo bi da kupim kacigu, imaju neku budjavu u skoli, kakvu kacigu da kupim? po cemu se one uopste razlikuju? Citao sam dosta kako sam se zainteresovao za sve ovo i cujem da svi preporucuju novu kacigu pa kakvu god, i zbog higijene, i zbog ostecenja koja se ne vide tj zbog gubitaka svojstva apsorbcije udarca i sto ona obloga unutra kao primi vremenom konture glave vozaca, nemam pojma.... Znam samo da ne bih neku veliku da izgledam kao atomski mrav! A moram i rukavice neke nabavljati jer mi se dlanovi strasno znoje , to je vodopad.... Dajte neke savjete za pocetnika, onako teoretski, iako se ovaj tip trudi stvarno dosta. Najgore mi je okretanje na malom prostoru, npr drugom a usporim toliko da ga gusim, i onda vagam kvacilom tj stisnem ga da odvoji, al kad ga vracam uvijek cimne jako pa me strah da ne izgubim kontrolu, onda me zbunjuje sama pomisao da mogu gas i kocnicu da drzim u isto vrijeme, pa me zbunjuje kako iz prve kad ga kliknem na gore on ode u drugu a ne u neutral kad je neutral iznad prve i tako to :) ali je generalno osjecaj mmmmmmm! Eto tako.

Van mreže Djox

• Bajker Bez Granica
  • Pol: Muškarac
Odg: Moja prva voznja :D
« Odgovor #1 poslato: Mart 14, 2011, 08:59:02 posle podne »
Sto se tice saveta oko saltanja, neutrala i vaganja na kvacilu to ce ti leci samo po sebi, pa i sam kazes da si prvi put seo i sve ovo sto si uradio za taj prvi put je odlicno...vremenom ce ti to sve postati rutina (ako vozis auto jos ce ti biti lakse) i neces razmisljati o komandama...polako bitno je da si krenuo, sad samo budi uporan!

A sto se tice saveta oko kacige, bilo bi najbolje da kupis novu ali apsolutno za pocetak ne mari i neku polovnu da nabavis od nekog samo da je u funkciji i da ti zastiti (ne daj Boze) glavu...nove imas vec od 60 evra pa nagore...naravno da su najbolje one oko 200 i vise ali zavisi od finansija i potrebe za istom...
A za rukavice bi ti savetovao obavezno da kupis one otvorene t.j. bez prstiju jer doslo je prolece...one su bar jeftine...evo ti link LOUIS-a http://www.louis.de/index.php?lang=en tu mozes naci sve sto ti treba pa uporedi cene pa izvagaj...

Sve najbolje u nastavku casova!

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
« Odgovor #2 poslato: Mart 14, 2011, 11:36:11 posle podne »
Kao sto moj kolega kaze ... za razgledanje opreme gledaj u katalogu louis-a ( www.louis.de ) tek kad nadjes sta ti se svidja a ti pitaj gde mozes to naci jer ima i polovnih stvari u jako dobrom stanju ...

Sto se kacige tice sve zavisi od tipa motora i voznje koju volis ... ako volis solo voznju onda JET ako volis jurcanje onda Full Face ...
ne zuri vec pogledaj sve teme a ima ih uno vezanih za kacigu ... kad naletis na model da ti odgovara a ti postavi temu pa ce ti ljudi koji su je nosili reci utiske ...

Sto se saltanja tice to ce vec doci na svoje i postati rutina vec posle 10-tak casova ... samo polako jer se niko naucen nije rodijo !

Okretanje na malom prostoru je uvek nezgodno kad si na motoru koji ne poznajes ... tek kad naviknes na jedan motor onda ces sa njim noci da radis sta pozelis ...i ne lezi svakom svaki motor ... kad zavrsis polaganje naj bolje je da probas par modela i nadjes sebi nesto sto ti lezi ..

To sto ti se dlanovi znoje to je samo nervoza !!

Samo polako i ne zuri ni sa kupovinom motora ni sa opremom i sve pitaj , dobices savet sta god ti treba ...Dobrodosao ti nama !

SRECNO NA POLAGANJU !
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"

Van mreže Crni Leptir

• Moto manijak u usponu
  • Free Rider
    • Private Website
« Odgovor #3 poslato: Mart 15, 2011, 07:14:36 pre podne »
... ako volis solo voznju onda JET ako volis jurcanje onda Full Face ...

Ali ako planiraš da se voziš preko cele godine, ne samo da ti treba full face, već i podkapa.
Pa i letnje noći znaju da budu baš sveže, naročito zore.  :)

Crni Leptir© 2006 All Rights Reserved

Na mreži MR.Čokanlija

• Administrator
  • Ultimate Biker
  • *
    • Moto KLub Čokanlija na WEB-u...
« Odgovor #4 poslato: Mart 15, 2011, 01:49:33 posle podne »
Nova oprema je najbolja ali ako nisi pri parama možeš doći do baš jeftine nove kao i polovne opreme na aukcijskom sajtu limundu recimo...
Dobrodošao u pravo društvo...
MAS JE JAK ONOLIKO KOLIKO SMO SVI MI ZAJEDNO JAKI!!!

Van mreže Mali_Radojica

• Suvozac
  • *
« Odgovor #5 poslato: April 17, 2011, 11:53:18 pre podne »
Polozio u petak! Bravo ja, pivo za sve.

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
« Odgovor #6 poslato: April 17, 2011, 12:10:51 posle podne »
ohoho   CESTITAMO ... pa da te vidimo vec za vikend u Smederevu ;)
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"

Van mreže Djox

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #7 poslato: April 17, 2011, 09:25:05 posle podne »
Polozio u petak! Bravo ja, pivo za sve.

Cestitiam od srca!

P.S. Ja cu Jelen...hladan :)

Van mreže miskoR6

• Dobar Vozac
  • **
  • R6 ni za drugi 6
« Odgovor #8 poslato: Novembar 13, 2012, 10:40:21 pre podne »
Ja mislim da je najbitnija pamet u glavi. Ja sam recimo polozio na T-14 i odmah seo na Yamahu R6 sa 130 konja. Za dva dana sam je pokapirao i sad uzivam bez ikakvih problema. Pristalica sam da se odmah kupi ono sto se voli bez obzira koliko je to jako. Svaki motor moze da ide i polako verujte na rec.
Ispred krivine zavrni gas-to ti je jedini spas!

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
« Odgovor #9 poslato: Novembar 13, 2012, 01:04:02 posle podne »
Ja mislim da je najbitnija pamet u glavi. Ja sam recimo polozio na T-14 i odmah seo na Yamahu R6 sa 130 konja. Za dva dana sam je pokapirao i sad uzivam bez ikakvih problema. Pristalica sam da se odmah kupi ono sto se voli bez obzira koliko je to jako. Svaki motor moze da ide i polako verujte na rec.

Ti si mozda jedan u 1000 koji ima kocnicu u glavi . Obicno mladi vozaci nemaju pojma koliko je 100 km/h dok ne krenu da koce u kricnoj situaciji ...

Van mreže miskoR6

• Dobar Vozac
  • **
  • R6 ni za drugi 6
« Odgovor #10 poslato: Novembar 14, 2012, 09:22:36 posle podne »
Mozda i imaju ali ih nije briga, sto ti kazes povuce ih snaga, zvuk, brzina... Iskren da budem ja do 70-80km/h bas uzivam u voznji. Odvrnem gas na pravac i on za sekund otkuca 95-96... Iako sam preso taj put minimum 500 puta od kad sam rodjen i ako znam da je sledeci ceo kilometar samo pravo ne uzivam bas, onako mi brzo dodje. Ja sam motor kupio da bih u njemu uzivao, a ne da me stresira i traumira. Sad ce taj klinac da se javi pa ce da kaze jeste pa sto si kupio Yamahu R6 koja provereno ide 295km/h ako ces da je vozis 70-80 ali ljubav je to. Dizajn mi je bio presudan pri kupovini. A koga zanima koliko moze da ide nek odgleda klip:

&feature=related

Moj motor to nikad nece da dozivi. Vodite racuna ljudi i moja je preporuka svima da ukoliko vozis brzo, divljas, obaras u krivinama ne znaci da je tvoja umetnost skupa vec da vam je glava jeftina.

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
« Odgovor #11 poslato: Novembar 14, 2012, 10:12:04 posle podne »
Bas tako !

Van mreže miskoR6

• Dobar Vozac
  • **
  • R6 ni za drugi 6
« Odgovor #12 poslato: Novembar 16, 2012, 09:28:28 posle podne »
Ti si mozda jedan u 1000 koji ima kocnicu u glavi . Obicno mladi vozaci nemaju pojma koliko je 100 km/h dok ne krenu da koce u kricnoj situaciji ...

E da, a sto se tiče kočnice u glavi imam je toliko da je i ne koristim na motoru. Bukvalno od Niša do Aleksinca odvezem motor bez da pipnem kočnicu sve na gas vozim i polako, samo u dve baš lakat krivine ne mogu brzinama da ga smirim i onda pipnem malo prednju inace sve na gas.

Van mreže Forest

• Nedostizni Vozac
« Odgovor #13 poslato: Novembar 22, 2012, 04:01:15 posle podne »
ukoliko vozis brzo, divljas, obaras u krivinama ne znaci da je tvoja umetnost skupa vec da vam je glava jeftina.

Lepo receno