Mart 29, 2026, 05:03:42 pre podne

Autor Tema: PUTOPIS - AVANTURA DEVOJKE KOJA JE IZ FLORIDE MOTOCIKLOM KRENULA ČAK DO ALJASKE  (Pročitano 3421 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže MR.Čokanlija

• Administrator
  • Ultimate Biker
  • *
  • Pol: Muškarac
    • Moto KLub Čokanlija na WEB-u...
PUTOPIS - AVANTURA DEVOJKE KOJA JE IZ FLORIDE MOTOCIKLOM KRENULA ČAK DO ALJASKE
« poslato: Februar 05, 2014, 09:17:43 posle podne »
Polazak na extremno hladan put Aljaske iz toplog Key West-a na Floridi, najjužnijoj tački Sjedinjenih Američkih Država...

Sjaak Lukassen i njegova lepa saputnica Doris Wiedemann na avanturističkom osvajanju Aljaskog Artktičkog Kruga,
poznatog po hladnoći i teperaturama nižim i od -35 Celsius na svoja dva motocikla: ,,Yamaha R1" & ,,BMW F800GS"

Put dug 15.000 kilometra od New Yorka do Aljaske Doris Wiedemann i njen suputnik Sjaak Lukassen su prešli zajedno vozeći se sigurno i uzbudljivo prelepim predelima. Oni su se vozili zajedno iz Amerike pa sve do Fairbanks na hladnoj Aljasci, gde su bili na dirljivoj udaljenosti od planiranog cilja puta poznatog Arktičkog Kruga, s krajnjim odredištem zalivu Prudhoe.

Vožnja BMW F800GS, Doris je započela južno od New Yorka do sunčanoj Floridi, gde je putovanje ,,službeno" započeto u Key West - najjužnijoj točki kontinentalne SAD. Od tada, ona je vozila po Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi prije nego što je prešla preko granice na Aljasku. Usput, oni su se susreli s nekim zaista inspirativnim bajkerima, uključujući Davea Barr-a, koji je izgubio obe noge u eksploziji mine, ali ipak je uspeo otići na svoje putovanje oko sveta motociklom! Ted Simon, slavni autor ,,Jupiterovih Putovanja" te poznati svetski putnik Helge Pedersen, čije je svetsko putovanje na dva točka dokumentovano i najbolje prodavano već 10 u knjizi ,,Usput". Bilo je mnogo varijacija temperaturama na ovom putu, različitih  terena i naravno svih mogućih vremenskih uslova. Sunčana Florida sa tropskim pejzažima i tropske temperature od 28 celzijevih stepeni brzo su postale daleka uspomena, jer je Doris na svom BMW F800GS uspela evidentirati i temperaturu od minus 31 stepeni celzija u Britanskoj Columbiji , Kanada. Sve u svemu, motocikl i ona su se nosili izuzetno dobro s takvim ozbiljnim varijacijama u klimi i temperaturi, prema rečima - Doris."

Doris Wiedemann i njen motocikl ,,BMW F800GS"

Doris - Moj ,,BMW F800GS" radio je super i stvarno je ostavio jak utisak na mene. Čak i odmah na početku, kada sam morala nositi četiri zimske gume plus celi moj prtljag sa kojim sam se osećala potpuno sigurno i ,,kao kod kuće" na svo motociklu.
To je jednako sposoban motocikl za duge vožnje na autoputevima, vožnju na krivudavim uskim ulicama u Kaliforniji,
i besprekorno upravljiv čak i na velikom snegu i hladnom ledu"

,,Doris sa uživanjem vozi hladnom aljaskom magistralom"

Pre puta urađene su sve moguće ozbiljne pripreme motocikala koje su uključivale čak i skidanje raznih delova čak i  amortizera i njihovo stavljanje u zamrzivač a nakon testiranja svi delovi koji su prošli testove su vraćeni na motocikle. U tom smislu, oni su bili opremljeni i samoureznim šrafovima na svojim zimskim gumama da bi poravka bila moguća i na putu. Što se tiče garderobe oni su koristili kvalitetnu zimsku odeću za bajkere dizajniranu da se nosi s najhladnijim danima i noćima...

Stavljanje ekserastih šrafova za gume...

Doris je zadovoljna sa niskom potrošnjom goriva svog BMW-a, sa svega od oko četiri ili pet litara benzina na 100 kilometara vožnje - čak potpuno opremljen sa prtljagom. Ona također smatra da će ona biti u stanju voziti oko 300 km na punim rezervoarom, ali ona nije imala priliku probati ovu teoriju jer je njen saputnik vozio Yamahu R1 koji je malo žedniji motocikl, pa su zaustavljali samo onda kada je njemu trebao benzin. U uslovima vožnje na snegu i ledu, najvažnije je održavati motocikle uspravnim u arktičkim uvjetima. U tom smislu, oba motocikla su bila opremljena samoureznih ekserima na svojim zimskim gumama. Što se tiče garderobe, oni su bili pod punom opremom dostupne zimske odjeće dizajnirane da se nosi s najhladnijim danima. "Imali smo termalni veš, grejane pantalone, čarape, jakne, rukavice, i grejače ručki upravljača "izjavila je Doris. "Osim toga, imali smo čak i grejane štitnike na našim kacigama. Nosila sam moje BMW odelo i na toplim danima, i samo kada su temperature su samo oko-10C, ja sam koristila moje BMW zimske rukavice sa grejačima jer sam htela sačuvati energiju iz mog akumulatora. Ja sam takođe  mekom jaknom kao i neckwarmer-om tj potkapom uspevala zadržati topotu u mojoj kacigi i tako sprečila promrzavanje mog lica. Pokazalo se da smo na put krenuli dobro opremljeni"

Doris i Sjaak su na put nosili svoje upakovane vreće za spavanje koja se preporučuju i za temperature do minus 40 stepeni celzijusa, ali, na sreću, nisu bili prisiljeni da ih koriste u tim hladnim uslovima. na čuvenoj Aljaskoj magistrali, svi koji su bili na tom putu su bili prilično iznenađeni što su videli dva motocikla koji hrabro idu prema severu, u ovo doba godine. "Poslednji motociklisti smo koje smo na ovom putu videli su naši prijatelji iz Touratech SAD, koji su nas pratili iz Seattlea , a Scott, koji je vozio sa nama sve do kanadske granice. Od tada su vozači kamiona, policija ili graničari koje smo susreli na putu uglavnom mislili ko zna šta o nama - ali svi oni su nam poželeli sreću i sigurno putovanje. Svi su nam rekli da smo mi prvi bikeri su vidjeli ove godine i prvi motocikl putnici sa kojima su se susreli na Aljaskoj magistrali u zimu! " Iako postoji samo jedan put koji ide do Prudhoe Bay, Doris i Sjaak su se na ovom putu oslonili najviše na spremljene karte za putovanje, iako su nosili i GPS navigaciju koju u Aljasci koriste i drvoseče. Sa gps pozicijom su inače označene i sve njihove prelepe fotografije sa ovog zadivljujućeg puta koji je detaljnije opisan već objavljenoj knjizi Doris Wiedemann.

,,Knjiga o Aljaskom putu" od bajkerke Doris Wiedemann.

Zimska idila ispred skromnog smeštaja koji u bespuću izgleda kao vila...
Izvor:http://www.lonestarcycle.com/bmw/arccir1.htm(i još puno,puno guglanja:)

,,Cilj puta je uspešno ispunjen i Aljaska je osvojena"
(Kao i mi što smo mi osvojeni ovim putem - koji smo ovu avanturu pratili iz naših toplih kuća:)

VIDEO - INTERVJU I DETALJI OZBILJNIH PRIPREMA ZA OVAJ OZBILJAN I UZBUDLJIV PUT
NA KOME SU KORIŠĆENI I AMORTIZERI IZ ZAMRZIVAČA ZA HLADNU ALJASKU AVANTURU:

VIDEO - ALJASKI ARKTIČKI KRUG VI
« Poslednja izmena: Februar 05, 2014, 10:06:29 posle podne od strane MR.Čokanlija »
MAS JE JAK ONOLIKO KOLIKO SMO SVI MI ZAJEDNO JAKI!!!