Gledam sinoc ili preksinoc prilog na RTS 2 o porodici u Strpcu na KiM,ciji je jedan sin u kolicima zbog cerebralne paralize!
Momak svojih 16-17 godina,tuga jedna!
Kaze decko da najvise voli komp zbog Interneta i igrica,sto je zbog nacina zivota sasvim razumljivo!
Ali poenta price je druga!Zive ljudi u kuci na sprat,kakve smo jos samo mogli vidjati po Prizrenu u filmovima tipa"Kapetan Leshi"!!!Samo sto se nije srusila,sa onim prekrstenim gredama u zidovima i verovatno cerpicem kao gradjevinskim materijalom.
I dosli direktori zemunskih osnovnih skola i doneli prilog za izgradnju nove kuce,koji su skupili osnovci!!!
E to je solidarnost i pomoc!!!
Pa mi tako pade na pamet ideja,kako bi svaki klub u MAS-u mogao godisnje da odvoji 10 eura po clanu,da se MAS pridruzi takvoj akciji ili sam zapocne slicnu!
Evo i racunice:
53 kluba u MAS-u X recimo u proseku 15 clanova=
53 x 150 eura= 7950eura
E,kakva bi to pomoc nekome bila za kucu,lecenje itd., a donator MAS!!!
Naravno da bi u akciji mogli da ucestvuju i klubovi van MAS-a kao i pojedinci!!!
I samo neka mi niko ne kaze da ne moze da odvoji,godisnje, 10 eura za ovakve stvari !!!
Da se ogradim prvo i ja sam za humanost. Gledao sam tu emisiju o porodici sa hendikepiranim detetom u Strpcu. Dirnula me je radost hendikepiranog decaka i humanost ljudi iz skola iz N.Beograda.Verujem da se onaj decak stvarno obradovao donaciji kojom ce njegova porodica (zdrav brat koji nigde ne radi

, otac-covek 45-50 godina koji je prinudjen da zivi u staroj kuci (sa mnogo dobrim i skupim namestajem), jer za zivotni vek nije uspeo da zaradi za dogradnju kupatila i prepokrivanje kuce

i majka koja nigde ne radi i ne privredjuje(verovatno ne zna ni da hekla, veze, radi u basti)

)
Mnogo, mnogo ljudi ovde nema ni staru kosovsku kucu (kao ova porodica), zive po kontejnerima (koji nisu njihovi), ili zivi u isto takvim ili gorim kucama (sa nikakvim namestajem) u veoma neprijateljskom okruzenju. I za te ljude je mnogo pomoci uplaceno i dato, ali ta pomoc nije uvek stigla na pravo mesto.
Nisu ovde sve stvari crne i bele ima tu mnogo sivih nijansi i sto je najgore te sive nijanse su vecinom tamne.
Da se vratim na hendikepiranog decaka- za njega bi, licno, mnogo veca radost bila da je prisustvovao nekom koncertu, skupu mladih i sl. a da mu se posveti puna paznja i da zivi u kuci svog oca koji je "sprcao" zivot i radni vek pa je clanovima svog domacinstva obezbedio normalne uslove za zivot.
Svrha ove moje poruke nije da "ubijem" humanost u vama, pokusavam da budem human i da pomognem slabijima i siromasnijima od mene kada god to mogu, a da ne ugrozim sebe, ali nije svako ko se predstavlja kao siromasan i slabiji od vas i stvarno slabiji i siromasniji.
Svet je put prevaranata, grebarosa, foliranata, lenstina i profitera na tudjoj nesreci. Raspitajte se o visinama plata zaposlenih u npr. Crvenom krstu Srbije ili bilo koje druge humanitarne organizacije, pa cete da vidite da oni bas to i ne rade prvenstveno zbog humanosti.
Kod organizovanja bile kakve pomoci potreban je jasan i dobro proveren cilj i potrebna je, sto se sada kaze, puna transparentnost, jer u suprotnom od donatora se stvaraju nepoverljivi ljudi.
Izvinjavam se svima vama kojima se ova poruka ne svidja bilo zbog duzine ili sadrzaja, nije mi namera da debatujem oko ovoga sa vama, jer ima mnogo lepsih tema za diskusiju-A zivot je samo jedan i mnogo brzo prolazi.

Licno cu da podrzim svaku akciju MAS-a, ako smatram da je opravdana (najmanji problem je finansijski).