Septembar 28, 2023, 07:33:50 pre podne

Autor Tema: PREDSTAVITE SVOJ GRAD  (Pročitano 10523 puta)

0 Članovi i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dexxter

 • Ultimate Biker
 • ********
 • Poruke: 3703
 • Pol: Muškarac
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #20 poslato: Novembar 06, 2008, 08:30:00 posle podne »

Sinisa-Sabac

 • Gost
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #21 poslato: Decembar 01, 2008, 01:09:20 pre podne »
Geografske i istorijske odlike Opštine Šabac

 

Opština Šabac nalazi se u severozapadnoj Srbiji, a područje Opštine čini deo ravničarske Mačve i zatalasane Pocerine. Opština Šabac ima 128.000 stanovnika, a sam grad se nalazi u vrlo povoljnom geografskom položaju, s obzirom da leži na reci Savi i da nije mnogo udaljen od reke Drine (oko 30 km). Nalazi se na 80 m nadmorske visine a od glavnog grada, Beograda, je udaljen putem 85 km, a rekom Savom 83 km. Udaljenost od Novog Sada iznosi 71 km.


Najstarija arheološka nalazišta, koja govore o postojanju ljudskih staništa sežu u mlađe kameno doba, da bi kasniji ostaci materijalne kulture ukazivali na naseljavanje Kelta i Rimske imperije. Ove prostore potom naseljavaju Sloveni, a Turci na mestu Zaslona (15. vek) podižu utvrđenje čije će podgrađe kasnije prerasti u Šabac. Godine 1807. oslobođen je od turske vlasti, a nakon Drugog srpskog ustanka u grad dolazi Jevrem Obrenović koji je postavio osnove razvoja današnjeg grada. Tokom 19. veka grad se naglo razvija i postaje jedan od vodećih u Srbiji. Podižu se javni i privatni objekti, a u gradu se osnivaju Pozorište, Čitaonica, Pevačko društvo, Polugimnazija, štamparije i mnoštvo trgovačkih i zanatlijskih radnji. Nakon Prvog svetskog rata grad polako gubi svoje vodeće mesto, da bi od pedesetih godina 20. veka ta silazna putanja bila nastavljena.


Današnji potencijali i prednosti Opštine Šabac mogli bi se svesti na nekoliko odrednica kao što su ljudski potencijal, tradicionalno dobro ustrojene institucije kulture, dobra komunikacija sa prestonicom i drugim kulturnim centrima u zemlji, kao i želja kulturnih poslenika da se pristupi strategijskom razvoju u ovoj oblasti.

Mnogi razlozi ukazuju na potrebu osmišljavanja strategije kulturnog planiranja  Opštine Šabac. To je bila tema sprovedenih istraživanja po fokus grupama, kao i debata u okviru više projekta. U skladu s tim, a i kroz sagledavanje postojeće situacije, ustanovljeni su ciljevi gradske kulturne strategije i vizija celokupnog projekta.

Van mreže riderlady

 • Totalni Moto Manijak
 • ******
 • Poruke: 567
 • Pol: Žena
 • Moto Klub VARJAK Srbija
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #22 poslato: Decembar 18, 2008, 12:22:28 posle podne »
ČAČAK
ISTORIJA ČAČKA: U geografskom pogledu, Čačak se nalazi na kontaktu Šumadije i unutrašnjih dinarida.
Opština zauzima površinu od 636 kilometara kvadratnih niz tok Zapadne Morave.
Najstarija otkrivena arheološka nalazišta na ovom prostoru, koja govore o postojanju ljudskih zajednica i njihovom životu, pripadaju periodu neolita ili mlađeg kamenog doba (od oko 5500. do 3200. godine pre nove ere).
Registrovani su i lokaliteti iz bronzanog doba, uglavnom humke...
SRPSKA SVETA GORA:Izuzetno mesto u spomeničkoj baštini Čačka i okoline imaju stare bogomolje: manastiri i crkve. Najstarije su vekovima duhovna žarišta: čuvari vere, darovnici prosvete i kulture i meštanima i svakom pohodniku. Manastiri u Ovčarsko-kablarskoj klisuri (kojih ima 12) čine je i Srpskom Svetom Gorom. Neki od tih hramova podignuti su u doba Nemanjića, Lazarevića i Brankovića. Imali su presudnu ulogu u očuvanju duhovnih vrednosti, života i identiteta srpskog naroda. A Patrijarh Pavle se zamonašio u manastiru Blagoveštenje koji se nalazi u centru Ovčar Banje.
OSNOVNI PODACI O ČAČKU:Opština Čačak se nalazi u središnjem delu centralne Srbije u Moravičkom okrugu, izmedu opština Gornji Milanovac na severu i Lučana na jugozapadu. Na zapadu je opština Požega koja pripada Zlatiborskom okrugu, istočno je opština Knić koja je sastavu šumadijskog okruga, a na jugoistoku je opština Kraljevo koja pripada Raškom okrugu. Moravički okrug čine opštine Gornji Milanovac, Čačak, Lučani i Ivanjica. Opština Čačak ima 58 naselja. Po popisu iz 2002. godine opština Čačak ima 117072 stanovnika.

       
       
     
   
   
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2008, 01:00:32 posle podne od strane riderlady »
Moto Klub VARJAK Srbija

Van mreže pedja

 • Vozac
 • *
 • Poruke: 90
 • Pol: Muškarac
 • HONDA CBR 600 f
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #23 poslato: Januar 05, 2009, 06:54:49 posle podne »
BIJELjINA


   
Bijeljina je grad i središte istoimene opštine u sjevero-istočnom dijelu Republike Srpske. Površina opštine iznosi 734 km², a ukupni broj stanovnika iznosi otprilike 150 000. Grad je opštinski centar i istorijsko središte ravne Semberije i blagog pobrđa Majevice. Kao plodan ravničarski grad čini jedan od centara za proizvodnju i trgovinu hranom. Bijeljina je prepoznatljiva po prostranom centralnom trgu, čiju ljepotu uvećava prijatan ambijent Gradskog parka.

Bijeljina se prvi put spominje 1446.godine. Od Zvornika je kroz Bijeljinu prolazio srednjovjekovni put koji je vodio za Mačvu, Mitrovicu i Hok. U zaseoku Mitrovićima, selo gornji Dragaljevac, na dva lokaliteta nalazi se nekoliko nadgrobnih spomenika-stećaka, od kojih je jedan ukrašen motivima biljne stilizacije i predstavom životinje(sada se nalazi na zgradi dragaljevačke osnovne škole). Pravoslavni manastir Tavna sa crkvom Sv.Trojice, nalazi se na izvoru riječice Tavne, 18 km od Bijeljine, a prvi put se spominje 1548.godine.

Bijeljina je po veličini drugi grad u Republici Srpskoj. Smještena je u središnjem dijelu Semberije na mjestu gdje su se nekad a i danas presjecali putevi između Istoka i Zapada.

Bijeljina je grad mladosti i budućnosti. Njegovim ulicama u prazničnim danima i večernjim časovima žubori rijeka mladosti. Mladi su glavno obilježje grada i njima pripada budućnost ovoga grada. bijeljina je nezvanični Centar istočne Republike Srpske, sa oko 150,000 stanovnika.

U svom nastajanju Bijeljina je doživjela svoj procvat najviše poslije ulaska u zajedničku državu južnoslovenskih naroda a naračito u drugoj polovini prošloga vijeka kada je dobila značajne ustanove za svoj privredni i kulturni razvitak: nove fabrike, škole, medicinske ustanove, organizacije iz oblasti kulture i drge značajne objekte društvenog standarda. Grad se prostorno širio i izrastao u moderno naselje.

Bijeljina poštuje i neguje Srpsku kulturu, nauku i obrazovanje, kao i kulturu drugih naroda. Pored toga Bijeljina je poznata i kao žitnica Republike Srpske koja snabdijeva veliki dio republike prehrambenim proizvodima.

U blizini Bijeljine, tačnije 6 km od samog centra grada, smještena je čuvena ljekovita banja Dvorovi, u čijem je sklopu izgrađen i otvoreni bazen olimpijskih razmjera koji se puni termalnom i pitkom vodom. Izvanredne uslove za kupanje i ribolov pruža desna obala rijeke Drine.

Van mreže pedja

 • Vozac
 • *
 • Poruke: 90
 • Pol: Muškarac
 • HONDA CBR 600 f
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #24 poslato: Januar 05, 2009, 07:13:02 posle podne »
[u

Van mreže činčin

 • Moto manijak u usponu
 • *****
 • Poruke: 494
 • Pol: Muškarac
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #25 poslato: Mart 21, 2009, 02:36:10 posle podne »
moje selo.

 Prigrevica je locirana u severoistočnom delu opštine Apatin zauzima površinu od oko 4.000 hektara i po veličini je treće mesto u opštini i nalazi se na veoma povoljnom geografskom položaju. Od grada Apatina udaljena je 10 km, a od grada Sombora oko 20 km. Nalazi se na pružnom pravcu Subotica - Vinkovci, a kroz naselje prolazi put koji veže Apatin sa Novim Sadom. u blizini mesta se nalazi DTD kanal koji je udaljen oko 2 km od centra samog mesta.

Atar mesta Prigrevica se nalazi na lesnoj terasi, blizu njenog kontakta sa aluvijalnom ravni reke Dunav. Posle 1958. godine kad je počela izgradnja mreža kanala DTD koja je obezbedila povlačenje podzemnih voda i prostor za vrlo plodno zemljište u ataru mesta. Pri iskopavanju u dubljim delovima zemljišta postoje termalne vode čija se temperatura kreće od 30 do 50 stepeni, zavisno od dubine sloja. Korištenje ovih voda je rezultovalo izgradnjom jedne od prvih banja na teritoriji Vojvodine koja se nalazila u samom mestu Prigrevica, a u današnje vreme je izgrađen i ceo banjski kompleks između Prigrevice i Apatina u šumi Junaković sa istoimenim nazivom Banja Junaković, koja danas spada u red najmlađih i najatraktivijih banjsko—rekreativnih centara u Vojvodini.

[uredi] Klima

Klimatski uslovi su dosta povoljni vegetativni period traje između 240-260 dana u godini, a ukupno trajanje sunčevog sjaja tokom godine iznosi oko 2113 sata, što je i jedan od preduslova za uspešnu ratarsku proizvodnju. Raspored padavina je dobar najveće količine padavina tokom godine iznose oko 71 mm po metru, a najmanje oko 31 mm.

Leta su topla, a zime hladne. Ravnica je otvorena i izložena uticajima atlantske i evroazijske klime, što često dovodi do jakih vetrova. Godišnje ima oko 90 toplih dana, a od toga oko 30 sa tropskim vrućinama gde temeprature dostižu i do 40 stepeni, a zimske temperature mogu pasti i do -30 stepeni.

[uredi] Istorija

Ime današnje Prigrevice se menjalo kroz šest vekova dug preiod, prema prepostavkama ovaj naziv je vezan i asocira na mesto gde sunce prigrejava. Ime Prigrevice se 1772. godine prvi put spominje kao jedna reč Sentivanprigrevica, a 1893. kao Prigrevica.

Pred nastupom Crvene Armije 1944. godine stanovništvo koje je naseljavalo Prigrevicu vršilo je evakuaciju u pravcu Mađarske, transport je išao preko Sombora i Bezdana. Nisu svi stanovnici otišli pa je nekoliko nemačkih i mađarskih porodica ostalo u mestu (oko 1500 porodica). U noći između 21-22. oktobra 1944. godine u mesto ulazi Crvena Armija (prethodnica) bez borbe i otpora lokalnog preostalog stanovništva.

Početkom 1945. godine u mestu se formira Uprava Narodnih dobara koja broji oko tridesetak zaposlenih lica i ima zadatak da sačuva napuštenu imovinu i pripremi za dolazak kolonista u mesto. U Vojvodinu je tokom kolonizacije došlo oko 286.000 hiljada ljudi koji su naseljeni u 114 mesta u Vojvodini.[traži se izvor]

Sveti Ivan je dobilo naziv Prigrevica 14. maja 1947. godine, kad je Narodni odbor na svojoj sednici doneo odluku da se mesto od tog dana naziva samo Prigrevica.

[uredi] Demografija

Mesto je kolonizovano mahom žiteljima Like i Banije koji i danas žive u Prigrevici. S obzirom da je struktura stanovništva koje je doseljeno mahom srpske nacionalosti, i danas u Prigrevici je većina stanovištva srpske nacionalnosti. Ovakva struktura je i u okolnim mestima Apatin, Kljajićevo, Stanišić, Bački Brestovac i dr. 97% stanovnika Prigrevice su doseljena iz Like i Banije iz raznih mesta, na primer Gospić, Udbina, Donji Lapac, Dvor na Uni, Glina, Petrinja itd.

Kolonizacija je tekla organizovano. Prvo su se u polaznim mestima osnivala prihvatilišta i sabirni centri, a onda se zajednički kretalo na put. Čitava naselja su se nalazila na pruzi Zagreb-Vinkovci-Novi. Po dolasku se vršio popis i dodeljivanje kuća u zavisnosti od broja članova u domaćinstvu. Najveći deo stanovnika je stigao u Prigrevicu u jesen 1945. godine i proleće 1946. godine, oko 94% svih kolonizovanih porodica. Kolonizacija je nastavljena i dalje mada u manjem obimu.

Prvi zvanični podaci o broju stanovnika potiču iz 1948. godine. Tada je u mestu bilo 5.129 stanovnika, od čega 92% kolonista. U kasnijem periodu je broj stanovnika sporije rastao a kasnije i padao do današnjeg vremena mahom zbog smanjenja prirodnog prirašataja kao i migracije u gradove i odlaska na privremeni rad u inostranstvo. Do kraja 1961. mesto je imalo preko 880 naseljenih porodica, odnosno oko 4.800 stanovnika. Pretpostvlja se da je polovonom devetesetih zbog dolaska lica izbeglih od rata u Hrvatskoj, Prigrevica u jednom trenuku brojala čak oko 7.000 stanovnika. *527

činčin

komita

 • Gost
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #26 poslato: Mart 21, 2009, 03:05:13 posle podne »
Po popisu iz 2002. godine opština Čačak ima 117072 stanovnika.
Komšinice mala ispravka 117073.  ;D ;D ;D

Van mreže bucow

 • Moto manijak u usponu
 • *****
 • Poruke: 360
 • Pol: Muškarac
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #27 poslato: Oktobar 14, 2009, 08:17:59 posle podne »
 
 
OVO JE MOJE SMEDEREVO
Grad je nastao u xv veku na obali dunava. te zidine i danas podsecaju na slavnu oroslost.
Manifestacija <smederevska jesen> odrzava se krajem oktobra.
U gradu ima nekoliko srednjih skola, fabrika, dosta mesta za izlazak,odmaraliste na dunavu sa bazenom i zaista je vredno doci.Sto se tice moto klubova, postoji nekoliko za koje ste svi uglavnom culi.
Pa bajkeri izvolite... leto je pred nama

Van mreže bucow

 • Moto manijak u usponu
 • *****
 • Poruke: 360
 • Pol: Muškarac
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #28 poslato: Oktobar 14, 2009, 08:19:04 posle podne »

Van mreže vudu

 • Ultimate Biker
 • ********
 • Poruke: 3863
 • Pol: Muškarac
 • YAMAHA FJR 1300A
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #29 poslato: Novembar 15, 2009, 11:27:23 pre podne »
 
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže Anka

 • Profi Vozac
 • **
 • Poruke: 238
 • Pol: Žena
 • Kcer ludog oca
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #30 poslato: Novembar 15, 2009, 02:02:34 posle podne »
NISKA BANJA


Niška Banja nalazi se 10 km jugoistočno od Niša, nedaleko od ušća Nišave u Južnu Moravu. Nad banjom se diže Koritnjak (808 m nadmorske visine), krajnji zapadni ogranak Suve planine. Srednji deo banjskog naselja izgrađen je na platou od 250 m apsolutne visine, te je sa zaravni uzvišenja iz¬vanredan vidik na kotlinu. Za pojavu termalno-mineralnih izvora značajni su rasedi - niški, zaplanjskl i studenski. Reka Nišava je u okolini Banje usekla četiri terase. Na najvišoj terasi od 50 metara relativne visine (250 m aps. visine) nalaze se zgrade i park, na terasi od 35 m kuće ranijeg sela Banja, a na terasi od 20 m deo naselja oko škole.Najniža terasa od 10 m je pod livadama. Banjski teren se, dakle, stepenasto spušta idući od Koritnjaka ka Nišavi. Podneblje Niške Banje je umereno-kontinentalno. Dok je industrijski Niš u hladnijoj polovini godine često pod maglom, u Banji je vedro, a vazduh svež i čist. Leti je znatno osunčanje, ali bez velikih vrućina. Povetarac i šumski vazduh donose osveženje, sprečavaju vreline i čine noći prijatnim. Srednja godišnja temperatura u Nišu iznosi 12,8°C, a u Niskoj Banji 12,2°C. Jesen je u Banji najugodnije godišnje doba, srednja temperatura oktobra iznosi 12,4°C. Lečilište je utonulo u zelenilo šuma, koje se prostiru na preko 70 hektara. To je šuma graba, jasena, cera, hrasta, bresta, klena, jorgovana i lipe, zatim crnog bora, oraha, duda ... Pod vinogradima (53 hektara) je veća površina nego pod voćnjacima (14 ha). Bašte na ravni Nišave ispod Banje natapaju se toplom vodom, koja iz banjskog kupatila dotiče glavnim odvodnim kanalom, pa se mrežom kanala razvodi po baštama. Banja je povezana sa Nišom asfaltnim putem, železnicom i autobuskom linijom. Pruga i put su deo magistrale Beograd-Niš-Sofija-Istanbul. Banja je od svoje železničke stanice udaljena nepun kilometar. Blizina Niša pogoduje razvitku ove prigradske Banje. Udaljenost od desetak kilometara oslobađa je, opet, gradske buke. Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora („Glavno vrelo“, „Suva Banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“), pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi ( 36-38° C ), blago mineralizovanih, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi. Zdravstveni i turistički objekti smešteni su u uređenom parku površine 5 hektara. U blizini Niške Banje je park-šuma Koritnjak, sa uređenim trim stazama. Niška Banja je pogodna za pripreme i takmičenje sportskih ekipa, jer raspolaže sa terenima za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodromom i streljanom. Takođe, u Niškoj Banji se održavaju atraktivna takmičenja u paraglajdingu, gde takmičari kreću sa obronaka Koritnjaka, a spuštaju se u Nišku Banju a mogu leteti i dalje pa čak i do 80-tak km.
Devojka moze da bude sa sela ali motor mora da je iz Japana

Van mreže Ivta - MK Smederevo

 • Ultimate Biker
 • ********
 • Poruke: 4495
 • Pol: Muškarac
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #31 poslato: Decembar 07, 2009, 06:28:19 posle podne »
Само

Van mreže bucow

 • Moto manijak u usponu
 • *****
 • Poruke: 360
 • Pol: Muškarac
Odg: PREDSTAVITE SVOJ GRAD
« Odgovor #32 poslato: Februar 05, 2010, 12:39:53 pre podne »
da ne ispadne sad u sd sve super evo par fotki od juce da ne poveruje covek


(Powered by frubar.net)
kako jugo moze da bude u voznom stanju :)))