Mart 30, 2026, 05:53:13 posle podne

Povezani događaji

• Pomognite da nas ne pljackaju: April 19, 2014

Autor Tema: Zasto motociklisti placaju najskuplje putarinu?  (Pročitano 2940 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže spana

• Suvozac
  • *
Zasto motociklisti placaju najskuplje putarinu?
« poslato: April 19, 2014, 09:58:17 posle podne »
14. novembar 2013

Pomognite vozacima motocikla

Zasto su vozači motocikla unapred kažnjeni?

Na primer:
 ako motociklista krene autoputem od Beograda do Leskovca, treba da
 plati putarinu 920 dinara, baš isto koliko i automobil sa pet putnika
 ili kombi sa 9 putnika.
  Znači da će vožnja od Beograda do Leskovca svakog putnika u
 automobilu koštati 184 dinara, u kombiju 102 dinara a motociklista
 će platiti 920 dinara !

Da li motocikl više haba autoput?
       Da li zauzima više mesta na autoputu?
       Da li se kreće spoirije, pa usporava saobraćaj?

Odgovor je negativan, a zašto motociklista plaća više?

Za izabranu relaciju autoputa,
     u Italiji:
  motociklista plaća 1,40 evra a automobil 2,80 evra (50% niže za motocikl)
    U Hrvatskoj:
  70 kuna prema 121 kuna (oko ~50% niže)
     U Madjarskoj:
  1470 forinti prema 2975 forinti ( 50% niže motociklista)

Zašto nije razumno da i u Srbiji za korišćenje autoputa motociklista plati 50% nižu cenu u odnosu na automobil?

S poštovanjem,
             Vlada Savic
    spana@orion.rs
-------------------------------------------------------------------------------------------------------     
    Danas 25.Feb.2014. god. u 14,50 cas. nazvao me je preko telefona zamenik direktora naplate JP.,,Putevi Srbije" gos. Grubac i informisao me:

- da je njihov predlog izmene putarine dostavljen Vladi Srbije  13. Dec. 2014. god. i da je prosao sva ministarstva i privredne komore i zaglavio se u FISKALNOM MINISTARSTVU. Kada ce odatle otici na potvrdu u Vladi on to ne zna.

- Na moje pitanje a zasto ta promena kategorije vozila - motocikla korisnika auto puta, nije uradjena mnogo ranije,  bar pre pet godina?

Njegov odgovor je bio:
zato sto su radjene mahinacije na naplatnim rampama, pa su naplatioci prekrajali softver ... i jos neke gluposti koje je izrekao, da  motociklisti prolaze pored rampi i ne placaju putarinu.
     Kao da na rampama nema kamera da snime svaku registarsku tablicu motocikla. Naravoucenije po Dositeju:
projuri motociklom pored rampe jer to je za ovog  zam.direktora naplate putarine normalno ili je mozda samo izgovor da opravda naplatu koja nije u kasi preduzeca.
     Danas kasir neka prikaze da je samo 10 motocikla navodno projurilo pored rampe a da to i nije tacno, ostadose 10.000 din. u dzepu. Eto razloga zasto se svih ovih godina ne zuri sa novim softverom za naplatu putarine.
     Na kraju me je  obavestio, da je softver navodno napravljen. 
     Cudna mi cuda, danas takav softver moze i dobar srednjoskolac napraviti.

===========================================================                           

Evo odgovora na moj upit upucen JP.,,Putevi Srbije".    Ne zna se samo da li su lagali pre pet meseci ili lazu sada ?

CITIRAM

Postovani Vlado,
Vezano za odluku o izmeni kategorizacije vozila stvari stoje ovako:
Nadlezni u Sektoru za naplatu putarine su pocetkom decembra 2013. godine pripremili
neophodnu dokumentaciju kako bi Nadzorni odbor preduzeca usvojio odluku o uvodjenju nove kategorije vozila koja obuhvata motocikle. Nadzorni odbor je potvrdio navedenu odluku, medjutim na istu mora da da saglasnost i Vlada RS, nakon cega se odluka objavljuje u Sl. glasniku.
Na verifikovanje odluke od strane Vlade RS  ne mozemo da uticemo ali se nadam da ce ista ubrzo biti verifikovana.
    Srdacan pozdrav!
       Darko Savic

2014-02-18 14:00 GMT+01:00 Ofis <office@putevi-srbije.rs>:
-------------------------------------------------------------------------------------------------       

Postovani Vlado,
 ono sto je do mene ja cu uraditi. Poslacu im zvanicni mejl jos jednom
 sa pitanjima dokle se sa tim stiglom i zasto nista ne resavaju. Nadam se
 da cemo uspeti da dobijemo neki pozitivan odgovor.

S postovanjem,
      Suncica Orasanin – Urednica Tv poste

On Sun, 16 Feb 2014 23:44:08 +0100, "Spana313" <spana313@gmail.com>

-----------------------------------------------------------------------------------------------------       
        Postovana Suncice,
nadao sam se da ce uticaj vase TV.emisije probuditi savest ljudi u
 JP. ,,PUTEVI SRBIJE" i da ce ono sto su obecali u vasoj emisiji biti i
 ispunjeno.
  Nazalost i posle pet meseci navodno njihovog rada, nista nije
 ucinjeno, pa sam se ponovo 15.Feb.2014. god. obratio ovom Javnom
  preduzecu za odgovor:

Citiram ...

JP.,,PUTEVI SRBIJE"
 Об

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
Odg: Zasto motociklisti placaju najskuplje putarinu?
« Odgovor #1 poslato: April 19, 2014, 10:22:19 posle podne »
lepo nam ljudi rekli  " provlacite se pored rampe i uzivajte "  jer kad stvarno uvedu kategoriju za motore onda vise provlacenja nema ...
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"

Na mreži Peca - MK Eagles

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #2 poslato: April 19, 2014, 10:29:39 posle podne »
U Rumuniji i Bugarskoj,motocikli ne placaju putarinu..Uopste...Provereno licno...

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #3 poslato: April 19, 2014, 10:57:36 posle podne »
U Rumuniji i Bugarskoj,motocikli ne placaju putarinu..Uopste...Provereno licno...

ma nisu te jos uhvatili a inace placa se , ko kod nas , ako te navatuju navatali te  ;D

pazi ako ovo stvarno prodje kod nas mi smo naj..li . kako ti inace ide kod nas ima da uvedu da mi placamo 10% jeftinije od auta i necemo moci da se provlacimo , pa ti vidi kako ce da prodjemo .

isto su uradili sa registracijama , smanjili za velike kubikaze ali uveli za 50ccm ..

a tako planiraju i za reg. na  6 meseci , smanjenje samo 10% od redovne godisne cene pa ti kazi posle da nisu uveli reg. na pola godine ...
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"

Na mreži Peca - MK Eagles

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #4 poslato: April 20, 2014, 08:49:23 pre podne »
Na ulasku u Rumuniju i Bugarsku imas table obavestenja..Putarina za motocikle se ne placa....Recimo za automobil se placa oko 27e godisnja putarina u Rumuniji..Sa tom cifrom kod nas par puta od Pozarevca do Beograda i kraj...A i nema rampi..Lepota..