Mart 28, 2026, 02:49:28 posle podne

Autor Tema: BRZINA  (Pročitano 8204 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže SILJA ORLOVI

• Profi Vozac
  • **
  • Pol: Muškarac
  • ....::::Sve u svoje vreme::::....
BRZINA
« poslato: Jun 03, 2008, 02:37:01 posle podne »
Ovde je izracunato koliko motor prelazi metara u minuti i u sekundi.Ovo sam prekucao iz nekih novina,neznam koliko je tacno.
Mozda je neko ovo znao ja nisam.

km/h                   Predjeno metara za jedan minut                       Predjeno metara za jednu sekundu   
30............................................500...............................................................8
40............................................700...............................................................11
50............................................800...............................................................14
60............................................1000.............................................................17
70............................................1200.............................................................19
80............................................1300.............................................................22
90............................................1500.............................................................25
100..........................................1700.............................................................28
110..........................................1800.............................................................31
120..........................................2000.............................................................33
130..........................................2200.............................................................36
140..........................................2300.............................................................39
150..........................................2500.............................................................42
160..........................................2700.............................................................44
170..........................................2800.............................................................47
180..........................................3000.............................................................50
190..........................................3200.............................................................53
200..........................................3300.............................................................56
210..........................................3500.............................................................58
220..........................................3700.............................................................61
230..........................................3800.............................................................64
240..........................................4000.............................................................67

Ja mislim da je ovo najveci problem udesa u kojima je automobil isekao put motociklisti.Vozaci automobila nemaju procenu koliko brzo se krece motociklista i zato prave fatalne greske.

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
Odg: BRZINA
« Odgovor #1 poslato: Jun 03, 2008, 04:44:54 posle podne »
Svaka cast Siljo!!!
Ovo bi svi trebali da vide pre nego sto nas sretnu.
A i trebalo bi malo i mi da razmislimo da li pri vecim brzinama mozemo da izbegnemo prepreke na putu.

Van mreže Brrka

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #2 poslato: Jun 04, 2008, 07:33:36 posle podne »
Ovo je odlicna stvar!
KOREKTNOST NA PRVOM MESTU!

Van mreže Šeki

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #3 poslato: Jun 04, 2008, 10:06:57 posle podne »
A koliko mu treba metara da se zaustavi??? Zna li ko?

Van mreže Brrka

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #4 poslato: Jun 05, 2008, 12:36:12 pre podne »
Moze da se proba, nije nikakav problem. ;D
KOREKTNOST NA PRVOM MESTU!

Van mreže SILJA ORLOVI

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #5 poslato: Jun 05, 2008, 12:45:53 pre podne »
Ja nebih probao i ne daj boze da mi treba da tako se naglo zaustavljam.

Mislim da ako vozis 120 da ne mozes da se zaustavis na 70 metara kakve god kocnice da imas.

Van mreže SILJA ORLOVI

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #6 poslato: Jun 05, 2008, 12:55:07 pre podne »
A da zaboravi sam velika je razlika u zaustavljanju kada je motor u razvlacenju i kada motor ide konsantnom brzino.
Da objasnim,recima kad se motor razvlaci i recimo kad kazaljka na brzinomeru bude negde na 100 i u tom trenutku naglo zakocimo,bice mnogo veci zaustavni ptu nego da je motor isao kostantnom brzinom od 100 i naglo se zaustavio.Jer kod razvlacenja kocnice moraju da se bore i sa silom ubrzanja.
Neznam da li sam ovo dobro objasnijo,ako gresim neka me neko ispravi.

Srki

• Gost
« Odgovor #7 poslato: Jun 25, 2008, 03:04:03 posle podne »
A da zaboravi sam velika je razlika u zaustavljanju kada je motor u razvlacenju i kada motor ide konsantnom brzino.
Da objasnim,recima kad se motor razvlaci i recimo kad kazaljka na brzinomeru bude negde na 100 i u tom trenutku naglo zakocimo,bice mnogo veci zaustavni ptu nego da je motor isao kostantnom brzinom od 100 i naglo se zaustavio.Jer kod razvlacenja kocnice moraju da se bore i sa silom ubrzanja.
Neznam da li sam ovo dobro objasnijo,ako gresim neka me neko ispravi.

Dobro si objasnio. Kocenje je u stvari ubrzanje suprotno od smera kretanja, a kada motor ide konstantnom brzinom nema ubrzanja.

E da, povecanjem brzine kineticka energija tela se kvadratno povecava. Sto ce reci da ako je brzina duplo veca, energija je 4 puta veca.

Evo primera recimo:

Zaustavni put pri brzini od 60 km/h je oko 13 m. Koliki bi onda bio zaustavni put pri brzini od 120 km/h ?  Neki ce pomisliti da posto je 120 km/h  duplo veca brzina od 60 km/h, da je onda i zaustavni put duplo veci od tih 13 m, sto ispada da je zaustavni put oko 26 m. E pa nije tako. Posto se energija kvadratno povecava i zasutavni put ce se kvadratno povecati. Pa ce u stvari iznositi 2 na kvadrat puta 13 m, sto ispada oko 52 m. Iz toga se moze zakljuciti recimo da ako je brzina duplo veca, zastavni put je 4 puta veci, ako je brzina 3 puta veca, zasutavni put je 9 puta veci... i tako redom se kvadratno povecava. Naravno i vetar tu igra bitnu ulogu, jer ako vozis 200 i pustis gas, brzina ce se samnjiti za 50 km, tj. na 150 mnogo brze nego sto bi se smanjila sa 80 na 30.

Nisam teoreticar i voznja motora se ne uci na papiru, ali mozda ce ovo nekom koristiti.

XXX

• Gost
« Odgovor #8 poslato: Jun 26, 2008, 05:02:38 posle podne »
Osim kolicine energije, bitni su i realni parametri. Raspored mase, odnosno sila na tacke oslanjanja. Dok se iz ubrzanja predje u usporenje, izgubi se odredjeno vreme, i predje odredjen put, da bi se prebacile sile sa zadnjeg na prednji, uz to sledi promena gripa i kontakta sa asfaltom, koji nije beskonacno mocna podloga, vec se osipa i kruni, cim sile predju par tona po kvadratnom centimetru ( a motor ima kineticku energiju preko par tona, i srazmerno kvadratu brzine se uvecava), i celokupne radnje pri kocenju treba uskladiti sa tim detaljima.

Lakse je vezbati nego opisivati sve varijante, ali kobinovano kocenje(prednja, prednja +zadnja..) uz oprez blokiranja ili proklizavanja je ono sto ce usporiti motor maksimalno moguce.

Tako da, kada god se gazi preko 150, neka se ima na umu po kakvoj se podlozi to radi (a ovi nasi biznis asfalti sluze za pranje para a ne za voznju), a ne samo jaka masina i otkacena dizna u glavi.

Kada dodje do naglog kocenja, obicno zataji jedan od segmenata usporenja..i tu nastaje kraj price.

Poz

Van mreže top warriors

• Moto Manijak
« Odgovor #9 poslato: Jun 27, 2008, 10:45:52 posle podne »
INTERESUJE ME DALI JE NEKO MERIO ZAUSTAVLJANJE NA OVIM BRZINAMA
MK WARRIORS SERBIA

Srki

• Gost
« Odgovor #10 poslato: Jun 28, 2008, 01:49:17 pre podne »

U nekim stranim casopisima kad rade test motora, ponekad napisu i koliki je zaustavni put pri raznim brzinama. E sad, koliko je to merodavno sto oni napisu, jer ipak sve to zavisi od asfalta, guma, plocica.....ali evo recimo za GSXR 600 K2:

60 km/h - 13 m
100 km/h - 37 m
140 km/h - 73 m

« Poslednja izmena: Jun 28, 2008, 02:46:13 pre podne od strane Srki »

Van mreže top warriors

• Moto Manijak
« Odgovor #11 poslato: Jun 28, 2008, 09:25:04 pre podne »

U nekim stranim casopisima kad rade test motora, ponekad napisu i koliki je zaustavni put pri raznim brzinama. E sad, koliko je to merodavno sto oni napisu, jer ipak sve to zavisi od asfalta, guma, plocica.....ali evo recimo za GSXR 600 K2:

60 km/h - 13 m
100 km/h - 37 m
140 km/h - 73 m

HVALA BRATE
MK WARRIORS SERBIA

Van mreže FERDINAND

• Moto Manijak
« Odgovor #12 poslato: Jun 28, 2008, 06:59:03 posle podne »

60 km/h - 13 m
100 km/h - 37 m
140 km/h - 73 m

HVALA BRATE

Ali...većina testova je urađena u ,skoro,idealnim uslovima,ugrijane gume i kočnice i najčešće bez vremna reagovanja vozača.
Ovi, gore navedeni parametri važe za bolje, savremene mašine, tri diska,dobre gume ,dobra podloga ...
« Poslednja izmena: Januar 29, 2009, 07:47:30 posle podne od strane FERDINAND »
speed limit,ali taaaamo negdje...

paperinos

• Gost
« Odgovor #13 poslato: Jun 30, 2008, 10:28:08 posle podne »
Za zaustavljanje treba imati u vidu kakav je asfalt, pa kakve imas gume kocnice...da li si sam na motoru....

Srki

• Gost
« Odgovor #14 poslato: Jul 01, 2008, 01:43:56 posle podne »
Brzina reakcije vozaca je jako vazna stvar. Recimo ako motor ide 50 km/h, za 1 sekund predje 14 m, pa ako vozac odreaguje sekund ranije i zaustavni put ce biti 14 metara kraci, a to u nekim situacijama moze mnogo da znaci.

Van mreže Sandra_EXTREM

• Moto Manijak
  • Pol: Žena
  • moto psycho
    • www.extrem-mk.com
« Odgovor #15 poslato: Jul 01, 2008, 10:03:30 posle podne »
da srki je u pravu
>>>Live to ride,ride to live<<<

Van mreže Rendi

• Ultimate Biker
« Odgovor #16 poslato: Januar 08, 2009, 03:48:13 posle podne »

Ko da meri kad si preko 200 kmh je opsta frka kad treba da kocis pa i ne razmisljas o nekom merenju
« Poslednja izmena: Januar 08, 2009, 11:41:41 posle podne od strane vudu »

Van mreže riderlady

• Totalni Moto Manijak
  • Pol: Žena
  • Moto Klub VARJAK Srbija
« Odgovor #17 poslato: Januar 14, 2009, 12:48:49 posle podne »

Ja mislim da je ovo najveci problem udesa u kojima je automobil isekao put motociklisti.Vozaci automobila nemaju procenu koliko brzo se krece motociklista i zato prave fatalne greske.

Potpuno si upravu samo što je ovo teško dokazati nekim ljudima, ili ih to jednostavno ne zanima.
Ovo treba staviti u sve novine.
Moto Klub VARJAK Srbija