Mart 29, 2026, 10:28:25 posle podne

Autor Tema: Naučno dokazano vožnja motorom čini vas pametnijim  (Pročitano 1416 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivta - MK Smederevo

• Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
Naučno dokazano vožnja motorom čini vas pametnijim
« poslato: Mart 06, 2009, 09:55:58 pre podne »
Neverovatno ali istinito: vožnja motociklom čini vas pametnijim!

Naučnici koji su izmislili "Brain Age", popularnu Nintendo igru koja služi kao mentalni trening, otkrili su da vožnja motocikla može pospešiti kognitivne funkcije.

Ryuta Kawashima se udružio s Yamaha Japan-om i Tohoku University kako bi prostudirali uticaj vožnje motociklom na muškarce srednjih godina i ustanovili sledeće:

"U svakodnevnom i mirnom okruženju ljudski um i telo naviknu se na niži nivo funkcionisanja. Naš finalni zaključak je da vožnja motocikla može dovesti do pametnog starenja."

Za ispitivanje je korišćeno 22. ljudi između 40 i 50 godina starosti koji su imali vozačke dozvole za motocikle ali nisu vozili najmanje deset godina. Polovina ih je navedena da vozi motocikl svaki dan u periodu od dva meseca dok je drugoj polovini zabranjena ikakva vožnja motocikala. Dve grupe dobile su niz testova pre i posle ovog perioda.

Kawashima je izjavio:  "Grupa koja je vozila motocikle ostvarila je veće ocene u kognitivnim funkcijama. "

U jednom testu polaznici su morali zapamtiti niz brojeva u obrnutom redosledu. Motociklisti su popravili svoje ocene za više od 50% dok su ovi drugi ostvarili lošije rezultate nego na prvom testiranju. Uz to su se motociklisti osećali bolje i bolje funkcionisali na radnim mestima.

Budući da vožnja motociklom zahteva visok nivo opreznosti i sposobnost za brzo rešavanje problema Kawashima je zaključio da vozačev mozak biva aktiviran vožnjom motocikla.

Evo i njegovog zaključka:

"Mentalno zdravlje je velika briga modernog sveta. Mislim da smo napravili veliku stvar dokazavši da možete poboljšati svoje mentalne sposobnosti jednostavno vozeći se motociklom."

E pa braćo bajkeri (i po neka sestro) želim vam nikad prijatnije lečenje i pospešivanje rada moždanih vijuga tokom ove sezone   *110

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
Odg: Naučno dokazano vožnja motorom čini vas pametnijim
« Odgovor #1 poslato: Mart 06, 2009, 10:24:34 pre podne »
 Ma vidim ja da "svake godine,u svakom pogledu,sve vise napredujem"  ;D ;D ;D
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže Rendi

• Ultimate Biker
« Odgovor #2 poslato: Mart 06, 2009, 04:19:56 posle podne »
Onda bi trebalo da sam mnogo pametniji nego sto jesam posto stalno vozim ;D ;D ;D ;D

Van mreže činčin

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #3 poslato: Mart 06, 2009, 06:46:30 posle podne »
to znači? da se teba voziti i ja se vozim u tri .bolje da cutim  *4 *5
činčin

Van mreže Moto Laci

• Bajker Bez Granica
  • Stara Pazova
« Odgovor #4 poslato: Mart 06, 2009, 07:29:37 posle podne »
ako je to istina treba zakonom obavezati voznju motora ucitavoj drzavi pod hitno inace propadosmo  AL CE NAM BITI FINO!!!!! Pa nek vide kako je nama.P.S.sad mi je jasno zasto se svi cude sto sam pametan vozim motor odsvojih 6 godina

Van mreže Damir-Junior

• Totalni Moto Manijak
  • Vozi srcem i dusom
« Odgovor #5 poslato: Mart 06, 2009, 08:23:10 posle podne »
Evo i ja sav kipim od pameti.... ;D ;D ;D ;D ;D ;D >:D >:D >:D Moguce, nisam se bavio tim stvarima ali videcemo.

Van mreže Rendi

• Ultimate Biker
« Odgovor #6 poslato: Mart 06, 2009, 08:29:44 posle podne »
Mozda nismo pametniji mnogo od ovih sto voze kola ali koliko ljudi na svetu vozi kola a koliko motorcikle pa razmislite u cemu je stvar.Ipak smo mi posebna vrsta i ako nas pljuju gde god stignu.Skoro je na TV bio film Hladan kao kamen, i opet su nas prikazali kao otpadnike drustva.

kuratista

• Gost
« Odgovor #7 poslato: Mart 06, 2009, 10:46:07 posle podne »
Eto vidis zasto su muskarci pametniji od zena!!!! HE!!! ;)