Zdravo bajkeri,
Molim nesrećne bivše (i dao Bog ponovne) vlasnike motora kojima je isti ukraden (i dao Bog ponovo nađen) da napišu svoja iskustva...
lično nam svima želim da nam se nikad ne desi, ali ako se već desilo, molim forumaše da napišu iskustva (svoja i tuđa) o krađi motora - mislim da bi nam svima statistika dobro došla da pojačamo i usmerimo pažnju i sredstva u pravom smeru kako se tuđe neprijatno iskustvo ne bi ponovilo i nama - i kako bi pojačali bezbednost ličnih miljenika...
Dakle:
Poželjne informacije:
- sredstvo obezbeđivanja motora - tip i model (Alarm, 2-way alarm, kamera, sredstvo za praćenje, disklock alarm, običan disklock, lanac, sajla...)
- subjektivna procena sredstva obezbeđivanja (kupio/la sam ga za prvu pomoć, ozbiljan lanac, težak, kasa brava, ...)
- način obezbeđivanja motora (disklock na disk, sajla samo oko točka, sajla oko točka i bandere, lanac kroz ram i oko bandere, zaključan korman
- uslovi okoline (urbano mesto, pusto, mrkli mrak, osvetljeno...)
- period godine kada se to desilo (sezona ili ne...)
- mesto1 (domaći teren ili u gostima - odmor, poseta... Na moru, u inostranstvu...)
- mesto2 (ne tačna adresa, već: garaža, ispred zgrade, javni obezbeđeni parking, privatni obezbeđeni parking, ispred kafića, na moto skupu, ispred pošte, škole...)
- vreme od ostavljanja motora do otkrivanja tužne istine (otiš'o do wc-a i kada sam se vratio njega nema, ili parkiro ispred zgrade, otišao na more i kada sam se vratio - motora nema...)
A lepo bi bilo da se napiše još i da li je motor nađen (što vam svima iskreno želim), i ko je lopov ako je otkriven (tipa prvi komšija, ili lokalni narkoman, ili sl...)
Mudrice koje imaju viška vremena i spremaju se da napišu "ako se profi lopov nameračio, neće ga ništa sprečiti - ukrašće motor sa bilo kakvim obezbeđenjem" molim da preskoče ovu temu i postuju na neku ddrugu (oni slobodno mogu da ostave neobezbeđen motor sa ključem u bravi - pošto ništa ne vredi zaštita - ja ću se potruditi da bar pošteno namučim lopurde...)
Lično imam 2way alarm, semi-ozbiljan lanac (na putu iz Engleske je Almax Immobiliser Series III & SS65CS), merkam Xenu na ebayu da natrči povoljno, i prikupljam komponente za video nadzor za retke dane kada budem motor parkirao ispred zgrade, ispod prozora, vezanog kroz ram za osvetljenu banderu...
Pozz
p.s. - sve sugestije šta bi još od podataka vredelo znati su dobro došle...
p.p.s. - tema je postavljena na još jednom forumu, pa ko je član oba - nek' izvine na ponavljanju, ali smatram da su informacije vredne, a verovatno ma ljudi koji su članovi samo jednog od ova 2 foruma...