Mart 28, 2026, 02:13:13 posle podne

Autor Tema: krađa motora - statistika - iskustva lična i tuđa - već ukradeni motori  (Pročitano 3508 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže p0peye

• Suvozac
  • *
  • Pol: Muškarac
  • ko se čuva i Bog ga čuva
krađa motora - statistika - iskustva lična i tuđa - već ukradeni motori
« poslato: April 26, 2009, 10:41:53 pre podne »
Zdravo bajkeri,

Molim nesrećne bivše (i dao Bog ponovne) vlasnike motora kojima je isti ukraden (i dao Bog ponovo nađen) da napišu svoja iskustva...

lično nam svima želim da nam se nikad ne desi, ali ako se već desilo, molim forumaše da napišu iskustva (svoja i tuđa) o krađi motora - mislim da bi nam svima statistika dobro došla da pojačamo i usmerimo pažnju i sredstva u pravom smeru kako se tuđe neprijatno iskustvo ne bi ponovilo i nama - i kako bi pojačali bezbednost ličnih miljenika...

Dakle:
Poželjne informacije:
- sredstvo obezbeđivanja motora - tip i model (Alarm, 2-way alarm, kamera, sredstvo za praćenje, disklock alarm, običan disklock, lanac, sajla...)
- subjektivna procena sredstva obezbeđivanja (kupio/la sam ga za prvu pomoć, ozbiljan lanac, težak, kasa brava, ...) 
- način obezbeđivanja motora (disklock na disk, sajla samo oko točka, sajla oko točka i bandere, lanac kroz ram i oko bandere, zaključan korman
- uslovi okoline (urbano mesto, pusto, mrkli mrak, osvetljeno...)
- period godine kada se to desilo (sezona ili ne...)
- mesto1 (domaći teren ili u gostima - odmor, poseta... Na moru, u inostranstvu...)
- mesto2 (ne tačna adresa, već: garaža, ispred zgrade, javni obezbeđeni parking, privatni obezbeđeni parking, ispred kafića, na moto skupu, ispred pošte, škole...)
- vreme od ostavljanja motora do otkrivanja tužne istine (otiš'o do wc-a i kada sam se vratio njega nema, ili parkiro ispred zgrade, otišao na more i kada sam se vratio - motora nema...)

A lepo bi bilo da se napiše još i da li je motor nađen (što vam svima iskreno želim), i ko je lopov ako je otkriven (tipa prvi komšija, ili lokalni narkoman, ili sl...)

Mudrice koje imaju viška vremena i spremaju se da napišu "ako se profi lopov nameračio, neće ga ništa sprečiti - ukrašće motor sa bilo kakvim obezbeđenjem" molim da preskoče ovu temu i postuju na neku ddrugu (oni slobodno mogu da ostave neobezbeđen motor sa ključem u bravi - pošto ništa ne vredi zaštita - ja ću se potruditi da bar pošteno namučim lopurde...)

Lično imam 2way alarm, semi-ozbiljan lanac (na putu iz Engleske je Almax Immobiliser Series III & SS65CS), merkam Xenu na ebayu da natrči povoljno, i prikupljam komponente za video nadzor za retke dane kada budem motor parkirao ispred zgrade, ispod prozora, vezanog kroz ram za osvetljenu banderu...

Pozz

p.s. - sve sugestije šta bi još od podataka vredelo znati su dobro došle...
p.p.s. - tema je postavljena na još jednom forumu, pa ko je član oba - nek' izvine na ponavljanju, ali smatram da su informacije vredne, a verovatno ma ljudi koji su članovi samo jednog od ova 2 foruma...
« Poslednja izmena: April 27, 2009, 11:08:35 pre podne od strane p0peye »
Ko se čuva i Bog ga čuva - pamet u glavu kacigu na glavu i oprezna-sigurna vožnja!

pozz,
p0peye

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
Odg: krađa motora - statistika - iskustva lična i tuđa
« Odgovor #1 poslato: April 26, 2009, 12:55:14 posle podne »
Po meni disk lok je dobra stvar. U mojoj okoline cou sam za jednu kradju i to su likovi odgurali motor, upalili i vozili se malo i nakon toga ga zapalili. Mada imao sam iskustva sa kradjama auta. Meni dva puta krali i vracali aute. A i mojoj sestri skoro ukrali. Ja sam na mom autu imao i alarm i kodiran kljuc i stajao je pored puta uparkiran ispred prozora gde smo sedeli. I nista nije sprecilo ljude da ga odvezu. Taj neko ako se nameracio da ga ukrade on ce ga uzate ovako ili onako. U krajnjem slucaju odnece ga. Kod nas u okolini je stigla tura od 4 motora ukradenih preko grane. Dva su bila zakljucana a jedan od ta dva imao je i disklock.

Dobro je obezbediti motor ali ja moj nikada ne ostavljam napolju da prenoci. Znaci obavezno garaza.

Van mreže p0peye

• Suvozac
  • *
Odg: krađa motora - statistika - iskustva lična i tuđa
« Odgovor #2 poslato: April 27, 2009, 11:07:50 pre podne »
Po meni disk lok je dobra stvar.
Slažem se - ali samo preko dana u solo varijanti, na kratko i na prometnom mestu. Ako je zavučeno mesto čak i preko dana bez lanca oko bandere (ne drveta - ono može da se pretesteriše - šta da vam kažem - paranoik sam...) - lopovi mogu da dođu sa kombijem i ubace ga za 5 sec.... :(
Citat
U mojoj okoline cou sam za jednu kradju i to su likovi odgurali motor, upalili i vozili se malo i nakon toga ga zapalili.
Retardi. Em čoveku napravili štetu što su ga ukrali, em i zapalili...
Nego - to me baš interesuje: jedna informacija je da su ga odgurali, ali :
- kako je bio obezbeđen?
- gde?
- u koje vreme?

To su bitni ulaznio podaci za nas ostale da znamo da ne napravimo istu grešku...

Citat
Mada imao sam iskustva sa kradjama auta. Meni dva puta krali i vracali aute. A i mojoj sestri skoro ukrali. Ja sam na mom autu imao i alarm i kodiran kljuc i stajao je pored puta uparkiran ispred prozora gde smo sedeli. I nista nije sprecilo ljude da ga odvezu. Taj neko ako se nameracio da ga ukrade on ce ga uzate ovako ili onako. U krajnjem slucaju odnece ga.
Zato sam i napisao da je bitno da se motor veže oko bandere. I ne kroz felnu, jer je lako skinuti, već kroz ram. Problemi nastaju kada treba naći mesto na ramu gde provući (debeo) lanac... :(
Citat
Kod nas u okolini je stigla tura od 4 motora ukradenih preko grane. Dva su bila zakljucana a jedan od ta dva imao je i disklock.

Dobro je obezbediti motor ali ja moj nikada ne ostavljam napolju da prenoci. Znaci obavezno garaza.
A na garaži lalarm...
Jer - ako je garaža slabo obezbeđena, nije li bolje da motor bude parkiran napolju na preglednom gde može neko i da vidi kada ga kradu (vezan oko bandere ili sl.), nego u garaži koja se lako obija, i gde može lopurda da unese hoklicu, zatvori vrata za sobom tako da se spolja ništa ne provali, i onda na tenane pola noći češlja i struže...  ???
Ko se čuva i Bog ga čuva - pamet u glavu kacigu na glavu i oprezna-sigurna vožnja!

pozz,
p0peye

Van mreže p0peye

• Suvozac
  • *
Odg: krađa motora - statistika - iskustva lična i tuđa - već ukradeni motori
« Odgovor #3 poslato: April 27, 2009, 03:37:33 posle podne »
Na BJB-u su me skroz smorili Čvorovići sa komentarima tipa:

A što to tebe interesuje? Meni liči da mi šacuješ motor, daj ostavi sliku i podatke iz lične karte...

Nikako da ljudi skapiraju da neće ugroziti sebe ako opišu (bez adrese - ako smatraju da to što kažu "desilo se na NBG pre par godina" potencijalno opasno - e 'ebi ga onda...) šta se nekad desilo, a drugima mogu pomoći da ne naprave istu ili sličnu grešku...

i potrošio sam pola dana objašnjavajući im da nisu odali nikakve top - sikret podatke lopovima da vam ukradu (već ukradeni) motor...

Razmišljam da li ja znam lično za neki primer iz koga će se videti da nisu ugrozili svog novog ljubimca...

slučaj1:
- pre 15tak godina
- Vespa Pjađo xxxx (ne sećam se tačno modela - ona što se 30god prodavala ista -  ne bih da budim uspomene i emocije kod kuma - nije lepo kada vidite suze u očima ćelavom grmlju od 120 kg...  :-\ )
- Novi Beograd, blokovi,
-  u sezoni, u po bela dana
- Ispred vlasnikove (kumove) zgrade - domaći teren da domaĆIJI ne mere bit.
- nikakva zaštita - samo zaključan korman - otišao kum na pola sata da ruča... Deca se igrala ispred zgrade...
- Kažu komšije "došao čovek, stavio ključ u bravu i oter'o"

Nebitno za moju temu, ali evo još par podataka: iako je sumnjao da je bivši vlasnik umešan (ne, nije "batler" bio u pitanju) - nikada nije nađen motor, jer je bilo više prethodnih vlasnika i moj kum, dobra duša kakav je, nikada nije isterao stvar do kraja (jel' neko rekao "policija" - 'aj'te momci uozbiljite se, nemojte da pravite sprdnju, ovo je ozbiljna tema...)

slučaj 2:

Ortaku u blokovima (N Bg again) poskidali delove sa pežoovog skutera (nije baš krađa motora, ali - krađa je krađa)
- vreme: pre 10tak god
- mesto - već rečeno, domaći teren.
- motor bio vezan lancem u ulazu zgrade za gilender (ispostavio se kao dobra ideja - sigurno bi ga (amateri su bili u pitnaju - kasnije utvrđeno) u suprotnom celog odgurali...). Ulaz imao interfon, vrata se zaključavala. Ulaz osvetljen, motor se video spolja
- ortak jednog jutra sišao i imao šta da vidi - pola motora fali. (kriminal obavljen pod okriljem noći)

Epilog: neki baja je na drugom kraju bloka slupao motor pa mu trebali delovi. Ortak to saznao, merkao, špijunirao, i prepoznao svoje delove. Zvali muriju, i kada su oni zatezali mi prešli u akciju. Ispred zgrade mi je prišao neki lik u uniformi kao pokušao da smiri strasti, i kada smo maltene počeli da se šibamo (bio sam mlad i uzavrele krvi...  :-\ ), prilazi još jedan mlađi, obojica vade značke - panduri u civilu... Umalo mi  da najebemo... Sve u svemu - delovi nađeni, skuter kompletiran...

Eto, to vam je ideja kako sam ja zamislio da se odvija ova tema...

pozz,
p0peye