Mart 30, 2026, 08:27:58 pre podne

Autor Tema: chip tuning itd...  (Pročitano 1442 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Alexandar 666

• Profi Vozac
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Suzuki M800 Intruder
chip tuning itd...
« poslato: Decembar 02, 2009, 04:06:40 posle podne »
interesuje me dal se kod motora radi chip tuning i sta se time moze postici.takodje me interesuje na koje nacine se mogu podici KS na motoru uopsteno,znaci neke osnove uglavnom vezano za sportake, sto se moze odraditi u garazi ili kod majstora,al ne nesto tipa,zamenis klipove, kvacilo jer je to mnogo novaca...:D e da, i kako razna budzenja uticu na trajnost same mashine...kontam da ce biti zanimljiva tema..:D ako neko nesto zna o ovome,a nadam se da zna.. 8)
VOZI BRZO, ALI NE BRŽE OD TVOG AN

Van mreže bucow

• Moto manijak u usponu
Odg: chip tuning itd...
« Odgovor #1 poslato: Decembar 02, 2009, 05:49:40 posle podne »
MNOGO PITANJA ODJEDNOM
da moze cipovanje motora naravno da motor bude noviji i ima komp
jos se doradjuje usis ili samo neki sportski filter cisto malo
izduv naravno neki protocniji ....i jos mnogo toga
skida se svaki suvisni deo da se ustedi na kilazi i tako jos svasta sto vise to bolje i sve skuplje :icon_scratch:

Van mreže Alexandar 666

• Profi Vozac
  • **
  • Suzuki M800 Intruder
« Odgovor #2 poslato: Decembar 02, 2009, 06:28:27 posle podne »
znam da je mnogo,al bolje swe u jednu temu..:)

Van mreže gixer

• Suvozac
  • *
« Odgovor #3 poslato: Decembar 18, 2009, 01:33:48 posle podne »
Ovako, postoje više načina chip tuninga.
Naj jednostavniji i naj zastupljeniji je ugradnja PowerCommandera, on radi na način da mu mi "kažemo" koliko želimo odstupanje od fabričkih parametara, a tu se konkretno radi o doziranju goriva kroz korekciju duljine otvorenosti injektora (injection time).
Ako hoćemo da se igramo i sa paljenjem, onda se dodaje još i "ignition modul" za korekciju paljenja.
Takvi sistemi se nazivaju "piggy back" jer oni ustvari lažiraju fabričke podatke.
To je naj jednostavniji način tuninga, ali je i naj manja mogućnost korekcije.
Na interenetu,postoji već puno gotovih mapa za većinu motora i to sa svim kombinacijama, tu mislim dali motor ima ili nema komplatan auspuh, K&N filter, slio on auspuh ili je potpuno serijski.
Te mape se samo uploadaju u PC i to je 90% posla, premda pošto ne postoje dva ista motora, bilo bi dobro staviti motor na stol pa ako je potrebno, napraviti neke sitnije korekcije.

Drugi i možda najbolji, ali naj zajebaniji način je ugradnja tzv "standalone" ECU-a, odnosno to je potpuno samostalan kompjuter za koji je potrebno definisati apsolutno sve parametre rada motora. (mapa ubrizgavanja, mapa paljenja, mapa obogaćivanja smese pri hladnom startu, mapa obogaćivanja smese pri akceleraciji,................................).
Brandovi su npr : Bazzaz, Megasquirt,VEMS,.....
Ova zadnja dva se više koriste na autima, ali ima ih i na motorima, a kako će da radi na Hayabusi, javit ću  ;)

Najbolji način za mapiranje je na dinamometarskom stolu pošto se sve radi pod opterećenje.
Moguće je raditi i na način da se snimaju parametri rada u pa da se nakon vožnje pogleda šta se dešavalo i da se tu rade korekcije.

Pitanje koliko se dobije konja je najčešće, ali ne i naj važnije pitanje.
Obično se dobije nešto, ali ne neznam koliko, ali ono što je naj važnije, dobije se "uglađeniji" dijagram razvijanja snage i momenta što je ustvari naj bitnije nama običnim smrtnicima.

PowerCommander se koristi naj češće kod serijskih motora kad se stavi auspuh i filter, a samim time se promene i uslovi rada motora.
Za takve stvari PowerCommander sasvim dobro radi svoj posao pošto su u pitanju sitne korekcije.

Standalone ECU se koristi za ozbiljniji tuning tipa ugradnja turba, nitra,............................

Van mreže Alexandar 666

• Profi Vozac
  • **
  • Suzuki M800 Intruder
« Odgovor #4 poslato: Decembar 18, 2009, 02:11:00 posle podne »
ovako nesto sam ocekivao..:D i koliko bi kesha trebalo za tu zaebanciju,nemislim na ECU....i koliko se opterecuje mashina sa tim tunningom??

Van mreže gixer

• Suvozac
  • *
« Odgovor #5 poslato: Decembar 18, 2009, 02:13:05 posle podne »
Mislim da ti je PowerCommander oko 300 €, a za mašinu ne brini, nije to ništa.

Van mreže MI_LOS

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #6 poslato: Decembar 18, 2009, 05:48:46 posle podne »
e imas u Novom Sadu u jednom servisu da kupis GP-elektroniku koja kosta oko 150e ali moras da je stavis sa PowerCommanderom jer onda daje najacu snagu!!!!!!!!!!
NE BRZE OD ZIVOTA

Van mreže Alexandar 666

• Profi Vozac
  • **
  • Suzuki M800 Intruder
« Odgovor #7 poslato: Decembar 19, 2009, 06:18:02 posle podne »
znaci za nekih 500 ewra moze da se uradi...i +  dobar majstor..

snoopuza

• Gost
« Odgovor #8 poslato: Decembar 24, 2009, 02:09:40 pre podne »
Запањ