Kraj Avgusta je bio plan za povratak kuci....dvadesetpetog sam gledao da budem na StelviU u da se nadjem sa Crnogorcima na vrhu, medjutim sugavo vreme i konstantna kisa su me primorali da krenem ranije.....Petak promenjivo... a vikend sunce....posle toga opet kissssaaa.....
Krecem u petak 20.08......
Po obicaju gledao sam da izbegavam autoputeve i gledam da idem na mesta gde nisam bio.....a tu je i mali djavolak ...nazvao sam ga Velimlje, koji mi cuci na ramenu i samo mi sapuce......Abula.....Stelvio.....Gotthard.....
Krecem od Luzerna preko Horwa,Hargiswila,Goshanena prema Andermattu gradu u Alpima koji je svojevrsna raskrsnica puteva....posto sam vec postao strucnjak za taj deo Alpa osecam se nekako sigurno a nameracio sam se da dodjem sa jedina strane na kojoj nisam bio i prodjem preko cuvenog Djavoljeg mosta.

Mostovi su napravljeni oko 1230 god. i bili su jako vazni u tim vremenima posto su vodili prema St.Gotthardu......izgradnja je bila jako teska zbog nepristupacnih terena tako da legenda kaze da ga je sam djavo pravio......

Kroz predele koji su predivni stizem i do Andermata....setno gledam table....levo Oberalp....pravo Furka,Grimsel.....bili smo vec dva puta tu
Idemo desno....prema St. Gotthardu....i tu smo bili do vrha ali nismo isli dalje prema Airolu......

Brzo posle muzeja i spomenika nailazim na prekrasan vidikovac....stariji covek sa zenom odusevljen sto sam dosao iz Srbije i srdacno se ispricasmo,
Sa vidikovca se pruza predivan pogled na Airolo i okolinu....

Spustam se u Airolo i odatle nastavljam prema Belinzoni.....predeli su prekrasni i da sam slikao sve verovatno bih jos bio na putu......dajem gas i ubrzo se nalazim na usponu prema prevoju San Bernardino....put fenomenalan, maltene autoput, priroda prekrasna no sve ogradjeno zicom i nema gde da se stane.....mesta sa najlepsim pogledom ostadose nezabelezena.
Stajem na prvom odmoristu i pravim nekoliko fotografija, no vec sam se iznervirao jer nije to to i nemogu docarati pravi ambijent mesta...

Na samom vrhu predivno jezero i seoce.....treba skrenuti sa puta da bi moglo da se stane....ne.....nastavljam kroz tunel i izlazim na drugu stranu planine prema Thusisu...

Put dalje vodi preko Nufenen pasa i Splugeln passa, tu nisam napravio bas puno fotografija posto je vreme postalo lose i pocela je da pada kisa....
Put pocinje od istoimenog mesta pa se kroz prelepu prirodu i kanjone nastavlja skoro do Thusisa....

Nastavljam do Chura posto sam morao nesto da odradim da bih se posle vratio do Thusisa odakle cu nastaviti prema St.Moritzu....ali pre njega ima jos uzbudjenja......