Mart 29, 2026, 05:24:55 posle podne

Autor Tema: "G" sila i njen uticaj na vožnju motocikla...  (Pročitano 3035 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
  • Rade-Squi
"G" sila i njen uticaj na vožnju motocikla...
« poslato: Januar 05, 2011, 09:09:15 posle podne »

Skoro sam imao jedan verbalni okršaj sa bliskim rođakom oko definicije G-sile i prepoznavanje iste u vožnji...
Molio bih sve one koji smatraju da znaju kako najlakše objasniti uticaj G-sile da se uključe u temu.. Ili ako neko "izgugla" neku verodostojanu definiciju nek postavi da od nečega počnemo...

Ja sam pronašao nešto malo teksta ali ništa zvanično...

akceleracija merena g silom - ne znaci da objekt ubrzava u sekundi na kvadrat
nego da telo ima ubrzanje izrazeno u g koja je definisana kao 9.80665 m/s

objekt u mirovanju ima silu od 1 g koja je prouzrokovana gravitacijom...

primer

ako pri brzini oko 30 m/s ( oko 110 km/h) udarite u ravan zid i zaustavite se za 0.2 sekunde, tada je deakceleracija 150 m/s2
moze se reci da ste iskusili g silu od 150/ 9.8g ili oko 15.3 g

ustvari prava g sila je malo veca i vuce prema dole, iz prostog razloga sto samim sedenjem u kolima "trpite" silu od 1g

ili
vozac trkackog automobila vozi brzinom od oko 50 m/s ( 180 km/h) i ulazi u L krivinu sa radijusom od 80 m.
iz toga je ubrzanje
 ili 31.25 m/s2 iz cega proizilazi g sila od 31.25/9.8 = 3.19 g ( zanemarujuci gravitaciju)

Van mreže Boban

• Moto manijak u usponu
  • Africa RD07
Odg: "G" sila i njen uticaj na vožnju motocikla...
« Odgovor #1 poslato: Januar 05, 2011, 09:16:51 posle podne »
G je gravitaciona sila zemlje i iznosi 9.81 m/s2. Predstavlja ubrzanje tijela i vertikalna je u odnosu na povrsinu zemlje. Ono sto se osjeca u voznji (preciznije u krivinama) je rezultanta centrifugalne i gravitacione sile.

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Rade-Squi
« Odgovor #2 poslato: Januar 05, 2011, 09:52:11 posle podne »
G je gravitaciona sila zemlje i iznosi 9.81 m/s2. Predstavlja ubrzanje tijela i vertikalna je u odnosu na povrsinu zemlje. Ono sto se osjeca u voznji (preciznije u krivinama) je rezultanta centrifugalne i gravitacione sile.

Pozdrav Bobane... Upravo smo se tu mimoišli ja mi moj burazer... prilikom vožnje u krivini na celokupnu masu (motor i telo) po meni deluje G sila (primer Formula 1) a on kaže da je to Inercija i donekle je u pravu...

Van mreže Boban

• Moto manijak u usponu
  • Africa RD07
« Odgovor #3 poslato: Januar 05, 2011, 10:15:59 posle podne »
Sila gravitacije djeluje na svako tijelo na zemlji u svakom momentu. Posto su motor i vozac jedno ;), tako se i ponasaju u kretanju, tj kao jedno tijelo. Ali to svaki bajker zna. Suvozac vec ima svoju "filozofiju" i ako ne zna da se vozi pravi problem jer komplikuje sile koje djeluju na motor i vozaca.

Inercija je nastojanje tijela da zadrzi svoje stanje kretanja. Ako stoji nastoji da tako ostane (zato je potrebna sila da to promijeni) ili ako se  vec krece nastoji da tako nastavi (pa je vrlo nezgodno ako mu se isprijeci zid).

Eto, nadam se da si odnio pivo na toj opkladi. Ako jesi duzim te pola ;)

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Rade-Squi
« Odgovor #4 poslato: Januar 05, 2011, 10:58:30 posle podne »

Daleko smo od toga da smo rešili dilemu... moramo tačno definisati dali je G samo sila gravitacije ili je to precizno... "ubrzanje koje je potrebno nekom telu da za jednu sekundu padne na površinu zemlje" ili možda pritisak koji se ostvari na površini zemlje...

Ako se kaže da  tela u mirovanju imaju 1G a da recimo vozač motocikla u krivini pri određenoj brzini ostvari 2G ostaje pitanje dali je dovoljna sila gravitacije da stvori 2G ili deluju (kao što zaista deluju) još neke dodatne sile da bi se napravio otpor za 2G. Ako postoje druge sile ... centrifugalna, inerciona... zašto se onda ne koristi neki drugi reper...