Februar 21, 2019, 11:26:30 posle podne

Autor Tema: Novo označavanje guma u cilju pomoći kupcima da naprave dobar izbor :-))  (Pročitano 842 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži MR.Čokanlija

  • Administrator
  • Ultimate Biker
  • *
  • Poruke: 3493
  • Pol: Muškarac
    • Moto KLub Čokanlija na WEB-u...
Novo označavanje guma u cilju pomoći kupcima da naprave dobar izbor :-))
« poslato: Decembar 26, 2011, 04:07:47 posle podne »
Efikasnost potrošnje goriva, prijanjanje na mokrom i nivo buke :-))Od novembra 2012. godine sve nove gume koje se prodaju u Evropi biće klasifikovane i označene oznakama za efikasnost potrošnje goriva, prijanjanje na mokrom i performanse buke. Označavanje će biti slično onom koje se traži za uređaje u domaćinstvu, a potencijalni kupci će moći da uporede karakteristike pre kupovine.
Članice Evropskog parlamenta i predsedavajući saveta postigle su dogovor posle duge diskusije kada je predstavnik Evropska Narodna Stranke - Ivo Belet predstavio koristi koje donose propisi. On je rekao da je ,,novi sistem označavanja bio razumljiva mera s velikim prednostima za zaštitu okoline i potrošače”, a pored toga troškovi proizvođača bili bi minimalni.
Efikasna potrošnja goriva, prijanjanje na mokrom i buka!
Kao i evropsko energetsko označavanje, u označavanju guma biće koriščene klase rangirane od najboljih performansi (zelena “A” klasa) do najlošijih (crvena “G” klasa). pored naznaka koliko gume utiču na efikasnost potrošnje goriva automobila, one takođe daju informacije o performansama u uslovima mokrog kolovoza i buke usled kotrljanja van vozila u decibelima.
Pošto će od 1. novembra 2012. godine, isporučioci guma za putnička vozila, laka i teška dostavna vozila, (C1, C2 i C3 gume) morati da informišu potrošače o efikasnosti potrošnje goriva, prijanjanju na mokrom i klasama buke u svim tehničkim promotivnim materijalima, uključujući i websajtove. Protektirane gume, proffesionalne off-road gume i trkačke gume će biti izuzete od ovih zahteva.
Sve C1 i C2 gume proizvedene posle 1. jula 2012 moraju imati nalepnicu ili moraju biti praćene oznakom prilikom distribucija iz fabrike u prodavnicu ili u auto servis.
Pošto gume nisu uvek izložene u prodavnicama, članovi Evropskog parlamenta insistirali su da maloprodavci budu obavezni da prikažu oznake gume kupcu pre prodaje, kao i na računu ili uz račun.
Vrlo tihe gume:-)
Da bi promovisao vrlo tihe gume, Parlament je pregovarao o redizajnu simbola buke. Nivo spoljne buke kotrljanja biće označen rastućim brojem crnih “talasa” koji se emituju iz “zvučnika”. Tihe gume za automobile koje proizvode buku nižu od 68 decibela, na primer, biće označene jednim crnim i sa dva bela “talasa” pored vrednosti u decibelima.
Podsticaji za štednju goriva:-)
Odluke o mogućim podsticajima potrošačima za promociju guma boljih performansi bile bi donete na nacionalnim nivoima. U principu, državama članicama bi trebalo dozvoliti da daju podsticaje samo za gume rangirane kao najmanje “klasa C” za efikasnost potrošnje goriva i prijanjanje na mokrom tlu...

Izvor: Evropski Parlament

P.S.
Postoje dokazi da razlika između putničkih pneumatika klase A i klase G u celom veku njihovog trajanja može da bude ušteda od čak 300 evra,
 i razlika u zaustavnom putu od čitavih 18 metara tako da novi sistem označavanja olakšaće nadam se svima nama izbor pri kupovini novih guma:)
« Poslednja izmena: Decembar 26, 2011, 11:14:12 posle podne MR.Čokanlija »
MAS JE JAK ONOLIKO KOLIKO SMO SVI MI ZAJEDNO JAKI!!!
PRATITE MOTO ASOCIJACIJU SRBIJE NA FACEBOOK-U:
https://www.facebook.com/MotoAsocijacijaSrbijeMAS