Septembar 29, 2023, 08:30:27 pre podne

Autor Tema: VELIKA IZMENA U CENI REGISTRACIJE MOTORNIH VOZILA, EVO KADA NAM VRAĆAJU PARE...  (Pročitano 696 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži MR.Čokanlija

 • Administrator
 • Ultimate Biker
 • *
 • Poruke: 4233
 • Pol: Muškarac
  • Moto KLub Čokanlija na WEB-u...
VELIKA IZMENA U CENI REGISTRACIJE MOTORNIH VOZILA, EVO KADA NAM VRAĆAJU PARE...
« poslato: Septembar 01, 2022, 01:46:45 posle podne »


Velika izmena u ceni registracije motornih vozila, evo kada nam vraćaju pare...


Osiguravajuća društva su odlučila da odustanu od novih cena polisa autoodgovornosti, saopštilo je Udruženje osiguravača Srbije, a po preporuci Narodne banke Srbije (NBS). Očekuje se povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije od 1. avgusta 2022. godine, kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti povećana u proseku za oko 22%, navode u NBS.
Kako je navedeno, cene su od 26. avgusta vraćene na nivo od pre početka meseca, čime je ukinuto povećanje od 22%.

Nove cene osnovnog osiguranja motornih vozila bile su na snazi od početka avgusta. Odluka o poskupljenju doneta je prvi put posle 1. jula 2014. godine, na osnovu analize trenutne situacije na tržištu automobila, navelo je Udruženje.

Na rast cena osnovnog osiguranja vozila uticalo je, kako je objašnjeno, pre svega poskupljenje novih i polovnih vozila, kao i rezervnih delova, ali i znatno više cene radnog časa u servisima za popravku vozila.
Podsećamo, Narodna banka Srbije uputila je dopis svim društvima za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti, kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo.
Kako je navedeno, Narodna banka Srbije će u okviru svojih nadzornih ovlašćenja „pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima“.

„Istovremeno, Narodna banka Srbije očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije u prethodnih 25 dana, odnosno od 1. avgusta kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti značajno povećana – u proseku za oko 22%“ – precizirano je iz NBS-a, a piše eKapija.
Kako je navedeno iz kabineta guvernera, Narodna banka Srbije je na vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim „onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja“.

„To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija uz dostavljanje dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija“, navedeno je iz centralne banke.
Izvor: https://nova.rs/auto/registracija-osiguranje-cena/
Izvor: https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/60142/osiguravaci-poslusali-nbs-od-sutra-vracaju-cene-premije-autoosiguranja-na-nivo-pre-poskupljenja/vest
DOBRODOŠLI SVI - JEDNIM KLIKOM REGISTRUJTE SE NA FORUM MOTO ASOCIJACIJE SRBIJE:
http://forum.motoasocijacijasrbije.com/index.php?topic=13614.0

MAS JE JAK ONOLIKO KOLIKO SMO SVI MI ZAJEDNO JAKI!!!
PRATITE MOTO ASOCIJACIJU SRBIJE NA FACEBOOK-U:
https://www.facebook.com/MotoAsocijacijaSrbijeMAS

Na mreži MR.Čokanlija

 • Administrator
 • Ultimate Biker
 • *
 • Poruke: 4233
 • Pol: Muškarac
  • Moto KLub Čokanlija na WEB-u...
Odg: VELIKA IZMENA U CENI REGISTRACIJE MOTORNIH VOZILA, EVO KADA NAM VRAĆAJU PARE...
« Odgovor #1 poslato: Septembar 01, 2022, 02:08:15 posle podne »
Evo još i vesti danas iz prve ruke...
Ja sam i sam lično registrovao svoj motocikl u avgustu po novim cenama, i danas sam zvao prvo agenciju gde sam registrovao motocikl i rekli su mi da vraćaju osiguravajuće kuće novac, a zatim sam zvao i Dunav Osiguranje kome sam platio osiguranje po novoj ceni i dobio sam odgovor da je odluka u Dunavu doneta da nam se svima vrati razlika u novcu od stare do nove cene, samo još uvek se ne zna kada i na koji način će nam biti vraćen novac ?!? Kažu informacija će biti nadaju se uskoro potvrđena i zvanično objavljena na njihovom zvaničnom web sajtu Dunav Osiguranja.

Telefonom sam zvao kasnije da proverim i Sava Osiguranje koje je po rečima operatera kažu krenulo sa procedurom povraćaja novca koja traje kažu traje 10 do 15 dana i potrebno je doneti polisu osiguranja, bankovnu karticu i zahtevni obrazac za povraćaj novca da se preuzme popuni i preda kod njih.Biće nam po svemu sudeći verovatno svima nama vraćena razlika u ceni koju smo platili više...
Šta vi mislite o ovome?

DOBRODOŠLI SVI - JEDNIM KLIKOM REGISTRUJTE SE NA FORUM MOTO ASOCIJACIJE SRBIJE:
http://forum.motoasocijacijasrbije.com/index.php?topic=13614.0

MAS JE JAK ONOLIKO KOLIKO SMO SVI MI ZAJEDNO JAKI!!!
PRATITE MOTO ASOCIJACIJU SRBIJE NA FACEBOOK-U:
https://www.facebook.com/MotoAsocijacijaSrbijeMAS