Ako znate da sezdesetogodisnji Zan-Bertan Bruno radi kao zubar,koji je,u slobodno vreme,izmedju postavljanja plombi i skidanja kamenca u rodnom Le Manu uspeo da razvije razlicite JBB koncept-bajkove sa centralnom glavcinom,onda i nije inenadjujuce da ga neko smatra excentricnim hobistom,koji nije dobio priznanja.
Ipak ,JBB-ov prednji kraj je stalno razvijan otkad je Bruno poceo da radi na njemu,pre vise od CETVRT VEKA,inspirisan kreacijama britanskog inzenjera Dzeka Difacija,prvog u modernoj eri koji je pokusao da prevazidje nedostatke teleskopske viljuske. pomocu patentiranog resenja sa centralnom glavcinom.
IDEJA U PRAKSI
Prateci evoluciju ideje,Bruno je konstruisao seriju prototipova,pocevsi sa radikalnim dvotaktnim GP trkacem od 250 kubika,koji je napravio 1981. kao koncept-paket,potreban da bi se patentirao JBB prednji kraj i dizajn,1984.godine.
Ali,bez budzeta za trke,JBB_rotaks sa centralnom glavcinom nikad nije uspeo da se trka u tim vremenima.Ironija sudbine je htela da se motorcikl 2003.godine nadje u rukama Leteceg Policajca,Zila Hampa,koji je na veoma popularnim francuskim,oldtajmer trkama uspeo da osvoji titulu,pobedivsi konvencionalnije Yamahine TZ modele i druge motocikle sa Rotaksovim motorima.Moglo bi se reci da JBB koncept nije zurio da potvrdi svoje vrednosti,ali bez prave finansijske pomoci Bruno je morao da seosloni na sopstvena sredstva da bi ga razvio i to uz istovremeno pravljenje mostova i busenje zuba.On je to cinio uglavnom uz stvaranje razlicitih trkaca izdrzljivosti sa Yamahom,Hondom i Kavasakijevim masinama,a vise puta je postigao uspeh u svom gradu,na trci 24 casa Le Mana.
" Nadao sam se da bi to moglo
da privuce nekog proizvodjaca da
stvori drumsku verziju,ali nista se od toga
nije desilo,sve dok se,jednog dana,nije
iznenada pojavio Renco Gotelije sa molbom
da napravim jedan drumski model Dukatija za njega"
Priznaje Bruno.
PRAVI COVEK ZA PRAVI POSAO
Bez sopstvene radionice,Bruno je prethodno morao da unajmi nekoga da napravi motocikl po njegovim zamislima.Zadatak je dobio Iv Kerlo,na francuskoj motociklistickoj sceni poznat kao neko ko je u stanju sva da ucini sa motociklima i ko izradjuje specijalne delove za ELF Hondu i sonaauto,Yamaha 500GP trkacke modele,a kreator je bezbrojnih stajl-bajkova i restaurator motocikala.Pravi covek,dakle,da napravi prvi JBB drumski bajk.
Rencova prvobitna ideja je bila da,jednostavno,postavi JBB prednji deo na standardni Dukati 996 i to je ono sto su ucinili-seca se IV Kerlo.
-Izgledalo je dobro.Bio je potreban avangardni izgled,koji ce se slagati sa radikalnim resenjem upravljanja.Na kraju sam ubedio Renca da nam prepusti stvaranje,
Da bi to ucinio,Kerlo je kontaktirao dizajnera Zan Misel Tarala,koji je saradjivao sa Refleksom i nakon usaglasavanja ideja,stigao je rezultat "JBB RenNA dukati".Renco je ostao laksi za nekih 60.000 evra,ali je konacno dosao do svog motocikla pod oznakom JBB ReNa dukati,sa avangardnom tehnikom konstrukcije.

ODAKLE IME RENNA?
_ To je pocetak mog imena i zavrsetak imena moje majke Rine.
Osim toga zvuci italijanski,bas kao i motocikl,
Kaze Bruno
LAKSE U KRIVINI
U sedistu "JBB RenNa" modela,vozac se odmah podseti na Dukati 966.Visina sedista je ista,a ruke i zglobovi optereceniji nego kod,ranije extremnog polozaja za upravljacem serijskog modela,sto se pripisuje malo uspravnijem upravljacu.Ovo pomaze da se prednji tocak jos jace optereti i tezinom vozaca,iako je raspodelom mase od 55:45 odsto u korist prednjeg dela,prednji avon "azaro" pneumatik,dimenzija 120?70-17,i ranije bio dobro pritisnut uz asfalt u krivinama.
Glavna prednost JBB prednjeg kraja je najevidentnija pri ulascima u krivinu i pri promenama pravca nakon kasnog kocenja na vrhu zavoja.
To su situacije kada ste najsveniji prednosti koju pruza extremno lako upravljanje,a na koje sa,iskreno receno,treba navici sto zahteva odredjeno vreme.
Nema amortizer upravljaca ,a to bi verovatno donekle umirilo motocikl.
JBB PRINCIPI
Kao samouki inzenjer Bruno je svoju paralelnu karijeru posvetio istrazivanju alternativnih puteva postizanja optimalne upravljivosti motocikla.
-Nakon proucavanja prednosti i mana teleskopske viljuske,odlucio sam da probam da je poboljsam-kaze Bruno.
-Najpre,upravljanje i prednje oslanjanje moraju da budu odvojeni,tako da i jedan i drugi mogu da daju maximum,ali su medjusobno nezavisni.
Posebno je vazno omoguciti da geometrija rama ostane svo vreme konstantna.Za razliku od resenja sa centralnom glavcinom,pokusao sam da JBB konceptom ukupnu strukturu odrzim sto vise simetricnom,radi ravnomerne distribucije sila po konstrukciji.Odlucio sam da "tonjenje" prednjeg kraja pri kocenju mora biti redukovano na minimum i mnogo bolje kontrolisano.Zamena prednjeg tocka mora da bude brza i efikasna,a instalacija upravljackog sistema mora da ima sto manje negativnih efekata na aerodinamiku motocikla.Ni estetika se pri tom ne sme zanemariti.Verujem da nakon 25 godina razvoja JBB koncept potpuno zadovoljava ove kriterijume.
Iako nije toliko extreman kao neka druga resenja,uprkos Taralovom dizajnu,JBB RenNa i dalje izgleda pomalo cudno.
Ipak,najveca mana ovog resenja je "nervozno upravljanje" jer deluje kao da samo udahnete vazduh,a da se motocikl vec pomerio za pola metara sa izabrane putanje.
A nama drage moje,dragi moji , preostaje da sacekamo pa da probamo i ovo resenje viljuske
ZIVI BILI PA VIDELI !!!