Mart 28, 2026, 03:03:05 posle podne

Autor Tema: Vibracije prednjeg tocka/kormana  (Pročitano 5127 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže aleksandar67

• Moto manijak u usponu
  • Pol: Muškarac
Vibracije prednjeg tocka/kormana
« poslato: Maj 26, 2010, 01:28:28 posle podne »
Da li Vam se desava da ponekad imate vibracije na kormanu u situacijama preko 100 km/h, kada vozite na autoputu ili kada naglo oduzmete gas pri vecim brzinama.
Ja imam takav problem i ne mogu da ga resim. Ima Transalpa XL600V iz 99. godine.
Menjao sam prednju gumu i balansirao, centrirao zbice tj felnu i tocak, lezajevi tocka OK, zamenio lezajeve volana i opet ima povremeno vibracije.
Juce sam vozio autoputem prema aerodromu brzinom 120 do 150 km/h, i na pojedinim deonicama sve je OK a negde vibrira. Cenim da je put u ocajnom stanju i ima kolotragova od tockova u asfaltu, te oni uticu na ove vibracije.

Primetio sam, da kada sam napumpao prednju gumu na 2.2 bara, situacija se popravila, i sada mnogo manje vibrira.

Mozda je do gume. Trenutno imam Pirelli Scorpio MT90 AT. Guma je nova iz 2009 i nije presla vise od 700 km.

Kakvo Vi imate iskustvo sa vibracijama.
« Poslednja izmena: Maj 26, 2010, 02:43:10 posle podne od strane aleksandar67 »

Zverka

• Gost
Odg: Vibracije prednjeg tocka/koromana
« Odgovor #1 poslato: Maj 26, 2010, 02:19:13 posle podne »
slicno mi se desavalo daaavno doduse ...pa sam menjala ulje u viljusci ...i sljaka sve  kako treba
kad si to posledji put radio

SsnMarko

• Gost
Odg: Vibracije prednjeg tocka/koromana
« Odgovor #2 poslato: Maj 26, 2010, 02:22:51 posle podne »
Probaj da zamenis gumu, samo kao test.
Reci mi kada skreces, da li ti pomalo klekne motor, ili nesto slucno tome. Kao da ti je nestabilan.
I da li ti se te vibracije desavaju prikocenju ili samo pri oduzimanju gasa?

Van mreže aleksandar67

• Moto manijak u usponu
Odg: Vibracije prednjeg tocka/kormana
« Odgovor #3 poslato: Maj 26, 2010, 02:45:13 posle podne »
slicno mi se desavalo daaavno doduse ...pa sam menjala ulje u viljusci ...i sljaka sve  kako treba
kad si to posledji put radio

Ulje nisam menjao. Takodje ni prethodni vlasnik. Kad naglo kocim ne fasuje prednja vila. Ne curi nigde i lepo radi. Deluje sve OK.
Mislis da sa promenom ulja moze da se resi ovaj problem?

Van mreže aleksandar67

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #4 poslato: Maj 26, 2010, 02:51:49 posle podne »
Probaj da zamenis gumu, samo kao test.
Reci mi kada skreces, da li ti pomalo klekne motor, ili nesto slucno tome. Kao da ti je nestabilan.
I da li ti se te vibracije desavaju prikocenju ili samo pri oduzimanju gasa?

Pre zamene gume imao sam staru Anakee i nisam primetio da vibrira. Do duse nisam ni vozio mnogo sa njom.
Inace kad skrecem nema klecanja, sve je OK. Pri kocenju je sve super koci i ne bezi levo-desno.
Vibracije nastaju kada i u voznji povremeno u zavisnosti od puta (ako je neravan) ili kad naglo pustis gas. Inace kada je pri naglom oduzimanju gasa zaigrao, svratio sam na pumpu i proverio pritisak u gumi. Bio je 1.4 bara i kada sam napumpao na 2.2 bara sve je nestalo, i motor je mnogo stabilniji i bolje lezi u krivinama.
Mozda je na jucerasnjoj voznji kofer odradio svoje.
Probacu danas bez kofera da ga provezem istom turom kao juce pa da uporedim.

SsnMarko

• Gost
« Odgovor #5 poslato: Maj 26, 2010, 03:01:40 posle podne »
Probaj, bolje da proveris nego da napravi neko vece sranje...

Van mreže RoaD GunneR

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #6 poslato: Maj 26, 2010, 03:34:58 posle podne »
Aj molim te javi da li si skontao sta je ja isrkreno sumnjam na gumu jer kako si sam napisao sa Anake nisi imao problem. Moj prethodni motor je bio enduro sa istim tim Pirelijevim gumama, mozda je samo slucajnost ali non stop sam morao da pumpam prednju gumu i non stop sam imao neki bezveze osecaj u rukama u krivini. Na svaki prolaz kroz istu krivnu motor mi se drugacije ponasao kao da su prosla 4 godisnja doba a ne 3 minuta od prehodnog prolaska kroz istu. I kod mene su mislili da je lezaj kormana, mada nije bio. Gume na tom motoru su bile nove, i po godistu i po kolimetrazi pa se ja tripujem da su date gume los izbor.

Zverka

• Gost
« Odgovor #7 poslato: Maj 27, 2010, 10:04:09 pre podne »
Ulje nisam menjao. Takodje ni prethodni vlasnik. Kad naglo kocim ne fasuje prednja vila. Ne curi nigde i lepo radi. Deluje sve OK.
Mislis da sa promenom ulja moze da se resi ovaj problem?
e super ...nisi menjao ulje...nigde  ne curi ...zato sto najverovatnije  ima izuzetno malo ulja po stapu ... ZAVRSI TO ( NIJE  NEKA  FILOZOFIJA) PA  JAVI  molim te ... dal si resio  stvar ... ja  sam imala  takav isti problem...pri  zameni  ulja u stapovima nema problema...
koliko je  motor kod tebe...koliko ga  vozis...i  kako je  moguce da nisi zamenio ulje  u  viljuskama...ja  to obavezno radim...kako kupim motor !!! i minimum jednom u godini dana...s
OBAVEZNO JAVI i nemoj da razmisljas dalje...jesi sve uradio ...kako treba samo nisi  ovo ...

imam ja  poznanika koji  vozi  hondicu ...neku tamo ...kaze necu da diram nista  na njoj ..FABRICKA JE... vila  mu  uopste  nema ulja on kaze  sve je  sjajno ... ne curi  nigde ...sve super  sljaka...OD  90 I NEKE  GODINE NISTA  NIJ E DIRANO  NA MOTORU .. evo vec me sad jeza hvata ...
idi polaganeze  jedno po jedno ...zamena ulja  u  viljuskama nije  velika filozofija( ako radis sam ) ni ne kosta  mnogo :)

Van mreže aleksandar67

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #8 poslato: Maj 27, 2010, 10:19:21 pre podne »
E pa evo zakljucka!
Prvo Anakee su gume sa sirim kramponima koje bolje leze i kramponi su manje visine u odnosu na pirelli. Pirelli Scorpio MT90 AT ima visesegmentne krampone koji su visi i mekani. To je jedan deo problema.
Sa top case koferom (imam Kappa 46 litara) pomera se teziste nazad zbog tezine (jos ako je pun stvari da ne pricam), a uz vrtlozenje pozadi sa brzinama preko 120 km/h stvara se uzgon koji deluje kao da podize prednji kraj.
Tada se javlja osecaj lebdenja kormana i prednjeg tocka.
Na mom koferu lepo pise: Max 120 km/h i max load 5 kg. Valjda ljudi znaju za problem.
Znaci:
Voznja bez top case kofera, bolje je imati bocne kofere kao opcija, ili pak podesiti prednju vilu malo nize da bi se prebacilo teziste napred, gume uzimati samo za asfalt (ne i off road).
Takodje i nasi putevi su katastrofa, puni rupa, kolotraga i neravnina, to je isto problem jer je prednja guma uska pa oseca svaki kamencic. Mozda sira guma napred ako moze, resi problem, do tada vozi i pazi.....

Van mreže aleksandar67

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #9 poslato: Maj 27, 2010, 10:21:21 pre podne »
e super ...nisi menjao ulje...nigde  ne curi ...zato sto najverovatnije  ima izuzetno malo ulja po stapu ... ZAVRSI TO ( NIJE  NEKA  FILOZOFIJA) PA  JAVI  molim te ... dal si resio  stvar ... ja  sam imala  takav isti problem...pri  zameni  ulja u stapovima nema problema...
koliko je  motor kod tebe...koliko ga  vozis...i  kako je  moguce da nisi zamenio ulje  u  viljuskama...ja  to obavezno radim...kako kupim motor !!! i minimum jednom u godini dana...s
OBAVEZNO JAVI i nemoj da razmisljas dalje...jesi sve uradio ...kako treba samo nisi  ovo ...

imam ja  poznanika koji  vozi  hondicu ...neku tamo ...kaze necu da diram nista  na njoj ..FABRICKA JE... vila  mu  uopste  nema ulja on kaze  sve je  sjajno ... ne curi  nigde ...sve super  sljaka...OD  90 I NEKE  GODINE NISTA  NIJ E DIRANO  NA MOTORU .. evo vec me sad jeza hvata ...
idi polaganeze  jedno po jedno ...zamena ulja  u  viljuskama nije  velika filozofija( ako radis sam ) ni ne kosta  mnogo :)

Ajde da i to proverim. Videcu ovih dana da zamenim pa cu da javim rezultate....

Van mreže aleksandar67

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #10 poslato: Maj 29, 2010, 03:53:52 posle podne »
Evo promenih ulje u viljusci.
Istocio sam oko 510 ccm ulja iz svakog stapa (543 ccm je po uputstvu). Ulje je bilo tamno braon kao coca cola, gustina je bila OK, ali pri pomeranju stapa gore dole bez opruge, kao da nije bilo onog otpora tecnosti kad se izvlaci stap.
Sipao sam Bardahl 10W.
Namontirao sve i probao.
Viljuska je dobila onu tvrdocu kao sto treba. Sada kada brze prelazim preko lezeceg pandura poskoci i prednji i zadnji tocak, a ranije je samo zadnji.
Drugaciji je osecaj u voznji. Mnogo je stabilnije i ne osecaju se vibracije i poskakivanje.
Mislim da je sve ovo bilo zbog ulja....