Mart 28, 2026, 02:55:22 posle podne

Autor Tema: Pomalo glupavo pitanje o kvačilu  (Pročitano 5811 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
  • Pol: Muškarac
Odg: Pomalo glupavo pitanje o kvačilu
« Odgovor #20 poslato: Jun 15, 2010, 12:20:20 pre podne »
Moj pegaso je bio rotax, tako da nemoj baš sve što sam napisao da shvatiš zdravo za gotovo...  ;)

zodiac

• Gost
« Odgovor #21 poslato: Jun 15, 2010, 12:33:49 pre podne »
Ma prljav karburator, 100%.

vuk

• Gost
« Odgovor #22 poslato: Jun 15, 2010, 12:35:12 pre podne »
Hehe, moj je Minareli, nema karburatora :)
Ler gas mu je podešen po PS-u, na 1500 rpm i štekće vrlo lijepo i ravnomjerno, motor uredno (i lijeeeepooo ;) ) prima gas kad treba da povuče, sve je ok osim ovog povremenog gašenja (posle kojeg svaki put normalno upali).

Jedan majstor mi pomenu da treba očistiti  "klapnu ajnšprica" (jebemliga, zvuči kao da je rekao "špulnu cincilatora" ;D ). Bješe čovjek u žurbi te mi bi neprijatno da ga zadržavam, samo sam s razumijevanjem klimnuo glavom, kao "aaaa, klapna ajnšprica, sad shvatam"... Shvatam k***c, samo sam zaključio da treba pratiti vod vazduha od filtera ka motoru pa pažljivo iščistiti sve što djeluje kao kakva klapna :)

Mislio sam da će pasovati filter od Yamahe XTX 660, s obzirom da je ista mašina, ali izgleda da ne odgovara. Vidjeću ujutru tačnu oznaku ovog filtera pa javljam. Hvala! :)

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #23 poslato: Jun 15, 2010, 12:43:05 pre podne »
Pa ako je ubrizgavanje u pitanju ne gine ti ultrazvučna kadica  :)  nek ti to majstor odradi... Mada, to može biti i do struje, prekidača bočnog štendera, pikapa i još sijaset kojekakvih zajebancija, znači za taj problem pravac servis, nije to za kućnu radionicu, bar se ja sa tim nebi zezao.
Pozzz

vuk

• Gost
« Odgovor #24 poslato: Jun 15, 2010, 12:47:55 pre podne »
Ne gine mi odlazak u servis svakako (najbliži Aprilijin mi je u Dubrovniku, taman fin đir do tamo) nego eto, čačkam ne bih li se što bolje upoznao s tom ragom :)

zodiac

• Gost
« Odgovor #25 poslato: Jun 15, 2010, 01:10:45 pre podne »
Pa ako je ubrizgavanje u pitanju ne gine ti ultrazvučna kadica  :)  nek ti to majstor odradi... Mada, to može biti i do struje, prekidača bočnog štendera, pikapa i još sijaset kojekakvih zajebancija, znači za taj problem pravac servis, nije to za kućnu radionicu, bar se ja sa tim nebi zezao.
Pozzz

Upravo tako. To nemoj sam da cackas. A filter vazduha bi mogao da promenis i sam, i trebalo bi sto cesce to da radis.

vuk

• Gost
« Odgovor #26 poslato: Jun 15, 2010, 01:33:16 pre podne »
Pa ako je ubrizgavanje u pitanju ne gine ti ultrazvučna kadica  :)  nek ti to majstor odradi... Mada, to može biti i do struje, prekidača bočnog štendera, pikapa i još sijaset kojekakvih zajebancija, znači za taj problem pravac servis, nije to za kućnu radionicu, bar se ja sa tim nebi zezao.
Pozzz
Sorry guys, još jedno pitanje :) Što je pikap?

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #27 poslato: Jun 15, 2010, 01:58:52 pre podne »
Pikap je deo koji odredjuje tačku paljenja sa magneta, umesto platinskih dugmadi, jednostavno čita elektromagnetni impuls u odredjenom trenutku i šalje na CDI a cdi daje impuls na bobinu i tako dalje na svecice. Nadam se da ti je sada koliko toliko jasno. Elem, da ti približim princip, to je vrlo slično kao brzinomerima sada na biciklama, sa jedne strane montiraš na žice mali magnet a na drugoj strani na viljušku malu sondicu koja očita svaki put kada magnet prodje pored nje, tako isto pikap očita označenu tačku na magnetu motora i daje impuls na komp itd...  ;D
« Poslednja izmena: Jun 16, 2010, 05:06:08 pre podne od strane bobysha »

vuk

• Gost
« Odgovor #28 poslato: Jun 15, 2010, 09:50:10 pre podne »
Jasno, 1/1 :) Hvala!