Decembar 04, 2023, 05:04:12 pre podne

Autor Tema: fruska gora  (Pročitano 2972 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

farbach

 • Gost
fruska gora
« poslato: April 07, 2008, 11:10:33 posle podne »

Podmetac za vrecu sluzi za blejanje. Kada naidjem na lepo mesto, rasirim ga i blejim. Ovo mi je prva voznja ove godine. Pritisle su me obaveze pa nisam imao ne samo vremena, nego ni volje da se endurasim. Nisam imao neki cilj, nego pustim da me motor sam vozi. Obicno ciim izadjem iz Mitrovice prema FG, uhvatim prvi poljski put, pa gde me odvede. Svaki put negde vodi. Poljski put. Prirodu sumskih puteva sam bolno spoznao. Debeli sumski najcesce vodi negde, a tanki nigde zato sto seljak udje u sumu da nabere drva i vrati se. Na prvoj sumskoj voznji sam ne znajuci to pravilo zalutao, zalutao toliko da sam pomislo da ostavim motor i uzbrdo nastavim pesice u nadi da cu tako izbiti na partizanski put. Bez telefona, hrane i sa malo goriva lako sam mogao postati plen zle vestice, koja otako je pojela Ivicu i Maricu gladuje po mracnim fruskogorskim sumama. Uvek sam se pitao zasto ne pojede krov, kada je vec od cokolade. Izasao sam blizu brda Glavica pa sam resio da obidjem jednu od dve FG pecine.
  Grgurevacka pecina nalazi se u blizini sela Grgurevci. Veoma je mala, tj sastoji se od jedne male odaje koja se nastavlja u duboko vertikalno okno u koje se ne moze spustiti bez opreme. U bocnim kanalima brojni su stalagtiti i stalagmiti, istina malih dimenzija. Boje su zuto-crvene. Takodje, postoji i pecinski nakit u obliku korala. Talozenjem kalcijum-bikarbonata nastala su zrna, slicna zrnima grozdja, sto predstavlja retkost u ovom podneblju. Ako se od Letenke krene ka Rohalj bazama, samo dva kilometra dalje dolazi se do lovacke kuce sa leve strane puta. Ispred nje se odvaja makadamski put levo koji vodi nizbrdo za Grgurevce. Iza ogradene lovacke kuce, u pravcu zapada zaobljen je vrh, do koga su suma i siprag raskrceni. Taj vrh je samo 50 metara udaljen od lovacke kuce. Do njega se moze doci i kolima, ako se pored doma nastavi 70-80 metara asfaltom i kolskim, sumskim putem, skrene levo. Put u luku obilazi vrh i stize na prosirenje, gde je bio kamenolom. Sa leve strane je ulaz u pecinu na kome se sjaje dva nova katanca tako da ovaj put  nisam mogao da udjem. Prvi put otkao se smucam po FG naisao sam na lane. Dok sam upalio aparat pobeglo je u sumu. Ulaz u pecinu je odnedavno zakatancen pa od razgledanja nema nista.

Posle pecine sam se setio Dumbovackog vodopada. Sa Partizanskog puta sam se posle PTT odmaralista zemljnim putem spustio do Beocinskog manastira, jednog od 17 fruskogorskih. Odatle sam produzio do Beocina i na ulasku u gradic naisao na dvorac. Citao sam ranije o njemu,ali nikako da naidje na red da ga obidjem. Neverovatno je da grad dozvoli da tako lep objekat propadne.Dvorac je sagradila porodica Špicer po projektu Steindal Imrea 1890-92. Ede Špicer je bio jedan od vlasnika Beočinske fabrike cementa. Dekoracija objekta diktirana je namenom i veoma uglednim ekonomskim statusom porodice Špicer. Objekat predstavlja primer eklektičkog sklopa u kome su funkcija i dekoracija usklađeni na jedinstven način, prepoznatljiv za prelazak vekova i pokušaj da se usklade i pomire elementi predhodnih stilova sa nastupajućim stilovima. Na zgradi se uviđaju stilovi od romantike, gotike, renesanse i baroka pa sve do modernih strujanja jugendstil, art noveau i secesije. Enterijer je nastao nešto kasnije, a odiše u duhu varijante mađarske secesije kitnjastih oblika. Vrednost objekta ogleda se u retkosti i u vremenu nastanka, odražavanju stilskih promena i rane faze secesijske arhitekture koja je upravo u ovom periodu na prelazu i koja će u potonjim arhitektonskim delima ovog stila jasno formulisati estetska i stilska opredeljenja. Posebnu vrednost objekta daje enterijer centralnog hola. Njime dominira kamin od zelenih žolnai kaljeva, urađen po posebnim nacrtima. Zidovi hola su sa stilizovanim biljnim ornamentima i oslikani secesijskim dekorativnim programom. Zidovi su obloženi drvenom lamperijom kao i galerija na spratu sa balusterima urađenim u punom drvetu. Iako je zgrada projektovana u duhu izrazite eklektike, na njoj se uočavaju trifori i okulusi, terasa i prozori, renesansne arkade, ograda terase i barokne crte kupole. U arhitektonskom kulturnom nasleđu Vojvodine ova zgrada, predstavlja jedinstven primer eklektičke arhitekture posebne namene sa veoma vrednim dekorativnim programom ostvarenom u duhu secesije, naročito u enterijeru. Danas, objekat je napušten i već duže vreme bez namene. Donedavno u njemu bila smeštena gradska biblioteka, radio, dom za vojne invalide i restoran. Na dvorcu ne postoje ni vrata ni prozori, a i krov polako počinje da popušta. Verovatno zbog toga je i dobio naziv "Kuća Duhova". Iako ruiniran dvorac još uvek ima šta da pokaže slučajnom prolazniku. Dvorac je evidentirano kulturno dobro.

Legenda:

Zamak u Beočinu, jedan je od najlepših secesionističkih zamkova u ovom delu Evrope. Međutim, od prelepe fasade i unutrašnjosti sa mnogobrojnim vitražima odudaraju ukrasi na zamku. Zmajolike, žabolike i zmijolike glave kao da su ostale izvađene iz nekog ponoćnog vašara duhova, koji se s vremena na vreme odigrava oko zamka. Ime graditelja se nije dugo moglo saznati. Tek pre tridesetak godina, kada je započeto restaurisanje zamka, u ohlađenom pepelu gipsane peći, pronađen je pergament, na kom je bilo zapisano sledeće: „Po sjaju njegovih očiju bih rekao da dolazi sa Dalekog istoka. Zove se Nador. Otkad je stigao, nije progovorio ni jednu jedinu reč - samo ćuti i gnječi gips za fasadu i ukrase na zamku. Ono što me je zaprepastilo, to je da na svakoj ruci ima po sedam prstiju. Šake su mu toliko velike da prekrivaju hladom čitavu fontanu, kada ih ujutru diže uvis da se pomoli izlazećem suncu. Njegovom dolasku se izgleda raduju samo ptice. Verovatno misle da će u te velike šake stati puno više mrvica kada ih bude hranio." (Sledi jedan deo na pergamentu koji je nečitak) Nastavak: „Nador još ni jednom nije nahranio ptice. Još uvek samo gnječi gips, pravi ukrase na zamku i ćuti. Ti njegovi ukrasi su čudni." „Čini mi se da su gipsane glave tih životinja izašle iz glave nekog zlog čoveka koji u životu nikada nikoga nije voleo. Iz Nadorove izobličene mašte izlaze gipsane poruke mržnje i crnila. Krišom posmatram njegove ogromne ruke koje u tišini gnječe gips i moram da priznam da se malo divim tom sedmoprstom mračnjaku koji sa poslom prekida jedino kada se moli." (Ponovo sledi jedan nečitak deo na pergamentu) (I nastavak koji sledi je jedva moguće identifikovati, kao daje autor svoj zapis završio smrtno zaplašen) „Juče se dogodilo nešto užasno. Bio je poslednji dan Nadorovog rada. Negde oko podne završio je i lik istočnjačkog zmaja na gipsanoj peći. Pre no što je počeo da se pakuje, stao je pred fasadu da vidi svoje delo i za dovoljan je otvorio desnu šaku. Bila je puna mrvica hleba. Toga trenutka sam pomislio da sam se možda ogrešio o čudnog neimara. Prvo mu je u šaku sletela nežna bela golubica, ali Nador je nije nahranio, no je šaku stisnuo i grudvu krvavog perja hitnuo ka najvišem dimnjaku. Umorivši se od prevare i zla seo je na svoj divan u gornjoj sobi da se odmori pred put. U sumrak ga je stigla osveta. Dok je spavao, golubovi su ga sašm pokrili svojim izmetom, tako da su ga potpuno zalepili za divan. Pre noći se i sam pretvorio u golubiji izmet... Nisam samo prestrašen, no sam i tužan. Više se niko neće i izlazećem suncu ali neće biti ni bele golubice da leti ka svetlu".
Legenda je "malo",ali da je logicna ne bi bila legenda.
http://boskovic.fotopic.net/c1003145.html
Ovde ima jos slika i teksta o dvorcu. Vidim da je dodatno ruiniran u tom kratkom periodu.


Nastavljam prema vodopadu. Prvo skretanje posle Beocina je za naselje Dumbovo. Ima puno raskrsnica pa nije lako naci put iz prve. Stizem do Dumbovacke reke, put ide uz i kroz potok i cesto ga preseca. Poslednji put sam bio u Novembru, primecujem da je bez lisca i rastinja lakse i preglednije. Staza se suzila, pa na nekim mestima nema ni pola metra.Par puta sam se lepo ispresecao. Ima dosta oborenih stabala i klizavo je sa puno lisca i rastresite zemlje.

Sve je teze. Zaglavio sam se u nekoj rupi i ne mogu da odglavim motor, vrti u prazno preko neke grane i nema sanse da ga pomerim. Izgledam zabrinuto na slici? S razlogom. Prava akcija tek sledi.

Toliko je strmo da motor jedva ide i to iskljucivo prvom na leru,  dodavanje gasa ga ukopava. Na svakih stotinak metara je oboreno stablo ili grana. Ne usudjujem se da preskacem iz zaleta jer je klizavo, a sa desne strane je gotovo okomita litica. Dole je na 20-30m potok, pa mi nije da eksperimentisem nego polako na zicer. Tako se puino vise umaram. Rezultat ,mokar sam toliko da je kaciga iznutra vlazna kao da sam je polio vodom. Kada smo kod vode, camel back sam isisao pa sam presusio.

Tu sam ugasio, ne mogu da dodjem do vazduha 10-ak min, posto sam se spustao dole do potoka. U prvi momenat mi se ucinilo da se jos neko penjao - spustao tuda jer je bilo dosta tragova odronjene zemlje. Bilo mi je cudno posto nigde nisam naisao na tragove kola-traktora-motora. Kada sam malo bolje zagledao ,vidim tragove papaka. Divlje svinje se spustaju dole na pojilo. Spustaju se pod rucnom, a kako izlaze Bog zna. Vode je malo pa vodopad nije u formi. Ovo je slika sa Novembarske setnje
« Poslednja izmena: April 08, 2008, 06:55:26 pre podne od strane farbach »

Van mreže ssaallee

 • Profi Vozac
 • **
 • Poruke: 220
 • Pol: Muškarac
 • night wolves mc
Odg: fruska gora
« Odgovor #1 poslato: April 08, 2008, 12:13:27 pre podne »
Po nekad se pitam, gde ja to zivim!!??
Zivim u zemlji Srbiji a da pritom i neznam za sva njena bogatstva, kako prirodna tako i ona ljudskih ruku delo!
Da nisi napisao gde se zamak nalazi, mogao bih da se opkladim , svuda samo ne kod nas!!
Fotografije su fantasticne, zadao si mi zadatak za ovu sezonu-definitivno!
Jos jednom bravo za putopis!!
 ;)
''...Krim - Rusija, Ukrajina - Rusija, Aljaska - Rusija, Sve - Rusija, osim Kosova, Kosovo je Srbija...''

Crven Ban

 • Gost
Odg: fruska gora
« Odgovor #2 poslato: April 08, 2008, 10:15:27 pre podne »
Ne endurasim mnogo, ali putopis je jako zanimljiv.Svaka cast.

adega

 • Gost
Odg: fruska gora
« Odgovor #3 poslato: April 10, 2008, 02:00:23 posle podne »
sta da ti kazem nego svaka cast.......

Van mreže MI_LOS

 • Moto manijak u usponu
 • *****
 • Poruke: 445
 • Pol: Muškarac
Odg: fruska gora
« Odgovor #4 poslato: April 11, 2008, 04:23:42 posle podne »
swaka cast
NE BRZE OD ZIVOTA

Van mreže klan

 • Totalni Moto Manijak
 • ******
 • Poruke: 647
 • Pol: Muškarac
 • NAJJACI SAMO OPSTAJU
Odg: fruska gora
« Odgovor #5 poslato: Maj 13, 2008, 05:06:43 posle podne »
e  super je to sto si uradio ajd  sad napravi nam jos neke fotografije sa nekog drugog mesta.
ma salim se putopis je extra
 ;)

Vladamir

 • Gost
Odg: fruska gora
« Odgovor #6 poslato: Jun 19, 2008, 09:04:36 pre podne »
Odlicna voznja i opis. Moje postovanje.

paperinos

 • Gost
Odg: fruska gora
« Odgovor #7 poslato: Jun 19, 2008, 12:42:00 posle podne »
I ja se vozim Fruskom Gorom uzduz i popreko, ali samo asfaltom i to iskljucivo po mrklom mraku.
Da samo znate na sta sam sve nailazio, pa to je za roman.
Svaki put je neka nova dogodovstina.
Stvarno tu ima svega i svacega da se vidi.
Mogu samo zamisliti sta se sve desava po tim sumskim puteljcima...eh eto ideje ako nekad pazarim enduro pa se otisnem u nocne voznje po sumi.... :P