Mart 28, 2026, 03:03:54 posle podne

Autor Tema: 03 - 10 APRIL - ,,ABU DHABI DESERT CHALLENGE"  (Pročitano 1966 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži MR.Čokanlija

• Administrator
  • Ultimate Biker
  • *
  • Pol: Muškarac
    • Moto KLub Čokanlija na WEB-u...
03 - 10 APRIL - ,,ABU DHABI DESERT CHALLENGE"
« poslato: April 09, 2014, 09:24:54 pre podne »

06.04.2014 - ABU DHABI DESERT CHALLENGE
Posle nešto više od 290 kilometara brzinskog ispita kroz pustinju u široj okolini Abu Dabija,
završen je prvi dan Svetskog šampionata za motocikliste i kvadove, dok je ovo vozačima automobila treća ovosezonska stanica.
Kod dvotočkaša najbrži je bio Sem Sandrlend, dok je naš Gabor Sagmajster na cilj stigao kao 21.
U konkurenciji automobilista prvo mesto pripalo je Nani Romi.

- Marko Koma i ja smo praktično od starta išli zajedno, a imali smo sreće što su nam put utabali takmičari ispred nas.       
Nekoliko kilometara pre cilja, ja sam malo dodao gas i prvi presekao ćeliju. Ovo je tek prvi od pet dana koliko traje takmičenje, tako da je sve još uvek otvoreno – rekao je Sandrlend. Marko Koma potvrđuje Sandrlendovu izjavu i dodaje da je bilo dosta zahtevno za navigaciju, što recimo nije slučaj kada je u pitanju Miran Stanovnik, takmičar iz Slovenije klupski kolega Sagmajstera na Dakaru.

- Dobro sam odradio navigaciju i znao sam da ću biti među vodećima na kraju prvog dana.
Bio sam fokusiran na ritam, kako bih bio spreman za naredni dan – rekao je Stanovnik koji je prvi dan završio na 8. mestu.
Sagmajster je bez mnogo teškoća stigao na cilj kao 21.

- Zadovoljan sam rezultatom posle prvog dana, bez obzira na činjenicu da sam jedno pet puta pao, pri brzini od jedno 50 kilometara na čas. Problem je bio u prednjim rezervoarima za gorivo koji su bili prazniji od zadnjih, tako da je dolazilo do disbalansa i onda sam praktično pado preko volana, ali na sreću bez posledica. Na trenutke sam prepoznavao delove specijalnog ispita od prošle godine, ali se organizator potrudio da ubaci dosta novog – rekao je Sagmajster.

Nani Roma takmičenje u pustinji oko Abu Dabija koristi kako bi i isprobao neke nove sisteme na automobilu.
- Bilo je dosta dina, ali sve je prošlo lagano i bez problema sa navigacijom. Specijal smo mahom iskoristili kako bi probali neke nove sisteme na automobilu. Drugog dana organizator je predvideo 269 kilometara brzinskog ispita, posle kojeg se takmičari opet vraćaju u kamp udaljen jedno desetak kilometara od grada Live.
Izvor: http://www.plumrace.com/
« Poslednja izmena: April 09, 2014, 10:21:50 posle podne od strane MR.Čokanlija »
MAS JE JAK ONOLIKO KOLIKO SMO SVI MI ZAJEDNO JAKI!!!

Na mreži MR.Čokanlija

• Administrator
  • Ultimate Biker
  • *
Odg: 03 - 10 APRIL - ,,ABU DHABI DESERT CHALLENGE"
« Odgovor #1 poslato: April 09, 2014, 09:44:23 pre podne »
07.04.2014 - ABU DHABI DESERT CHALLENGE
Drugi dan Svetskog šampionata za motocikle u pustinji oko Abu Dabija bio je u znaku fabričkih vozača KTM Marka Kome i mlađeg, ali ništa manje ozbiljnog kolege Sema Sandrlenda. Spektakularnim prolaskom kroz cilj, tik jedan pored drugoga, obezbedili su dva vodeća mesta u plasmanu dvotočkaša. Miran Stanovnik je posle dva dana na šestoj pozciji dok je gorostas sa severa Bačke Gabor Sagmajster popravio plasman za četiri mesta i trenutno je 17.

- Moj zadatak je bio da otvorim stazu, što sam vrlo dobro radio u prvoj polovini brzinskog ispita. Tokom jednog doskoka povredio sam ručni zglob i posle toga sam prepustio vodeću poziciju klupskom kolegi Komi i praktično smo zajeno prošli kroz cilj. Dan je bio dobar i verujem da će tako biti i u nastavku – rekao je Sandrlend.
Znatno iskusniji i prvi vozač tima Mark Koma svestan je činjenice da će ga mlađani Sandrelend vrlo brzo naslediti i zbog toga vrlo mudro koristi svaki trenutak da dokaže kako je još uvek nezamenjiv.

- Za nama je još jedan dobar dan, Sem i ja smo išli zajedno tokom čitavog brzinca i pored toga što su uslovi na trenutke bili teški. Cilj nam je da do kraja takmičenja ostanemo u vrhu – dodao je Koma.
U odnosu na prvi dana Sagmajster je napravio pomak za četiri pozicije i na taj način nagovestio da polako ali sigurno ulazi u ritam.
- Prvi deo specijale bio je idealan za one koji nemaju mozak, ali imaju hrabrosti da odvrnu gas do daske, što bi se reklo. Bilo je trenutaka kada je stvarno bilo potrebno povesti računa o navigaciji u nepreglednom moru peska po dinama, ali to je sad slobodno mogu reći, stvar rutine. Polako ulazim u formu, što se vidi i po plasmanu, a vredno je napomenuti da ne vozim do maksimuma i da praktično imam još lufta – rekao je Sagmajster.

Posle drugog dan zbog stomačnih problema koje je Nani Roma imao na dinama, došlo je do promene u plasmanu automobilista, sad je na prvom mestu Rus Vasiliev, koji takođe vozi mini.
- Zbog lomatanja po dinama gore dole, u jednom trenutku mi je pozlilo, tako da sam morao da zatražim medicinsku pomoć. Popio sam par pilula i nastavio. To mi se često dešava u pustinji, ali u ovom trenutku je važnije da je tim u vrh i verujem da će tako ostati do kraja – naglasio je Roma.
Trećeg dana specijalni brzinski ispit iznosi će 256 kilometara i voziće se praktično oko kampa.

Na mreži MR.Čokanlija

• Administrator
  • Ultimate Biker
  • *
« Odgovor #2 poslato: April 09, 2014, 09:53:43 pre podne »
08.04.2014 - ABU DHABI DESERT CHALLENGE
Treći dana Svetskog šampionata za motocikliste i vozače kvadova u pustinji oko Abu Dabija obeležila je deonica od 150 kilometara specijalnog brzinskog ispita po dinama. Gore dole, i tako gotovo do iznemoglosti manje spremnim vozačima zadavalo je dosta problema, jer kada jednom izgube ritam, nastaju problemi. Našem predstavniku Gaboru Sagmajsteru pomenute dine nisu zadavale problema, šta više, posle trećeg dana jedini vozač iz Srbije nalazi se na 16. mestu u plasmanu motociklista.

- Zadovoljan sam kako sam odradio treći dan, mada mogu reći da nije bilo ni malo lako. U jednom trenutku sam pomislio da će čitav brzinac biti po dinama, ali onda je usledila pauza za dolivanje goriva i lagano osveženje koje mi je i te kako prijalo. U nastavku sam bio još brži i mogu reći da lagano podižem ritam, što potkrepljuju i rezultati. Očekujem da i dva preostala dana odradim u svom maniru i mislim da mogu još koju pozicju „dole“ – rekao je Sagamjster.

U generalnom plasmanu kod motociklista Sem Sandrlend i Mark Koma fabrički vozači KTM se smenjuju u vođstvu i praktično su jasno stavili do znanja konkurenciji, da će po svemu sudeći šef tiam odlučiti ko će na kraju podići pobendički pehar u Abu Dabiju.

- Etapa je bila odlična, uspeo sam da stignem Marka posle 80 kilometara i posle dolivanja goriva prešao u vođstvo. Posle tog smo se malo opustili što su vozači iz fabričkog tima Honde iskoristili i uspeli da nas prestignu, ali to ne menja stvar u generalnom plasmanu. Ruka me još uvek malo boli, ali videćemo kako će biti do kraja – rekao je Sem Sanderlend.

Miran Stanovnik i trećeg dana bio je na visni zadatka i nije se dao iznenaditi ni jednog trenutka.
- Bilo je dosta zahtevno i naročito na dinama, kada sam morao da držim ritam, jer u suprotnom ništa ne valja. Uspeo sam čak jednom i da padnem, ali na sreću bez posledica. Samo ko ne vozi na maksimumu nema mogućnost ni da padne. Na trenutke sam morao da obratim pažnju i na konkurenciju, jer su im zakrvavljene oči jasno govorile da imaju nameru da me prestignu, gotovo po svaku cenu. Nisam se dao iznenaditi i zadržao sam šesto mesto – rekao je Stanovnik.
Kod automobilista Rus Vladimir Vasiljev zadržao je vodeću poziciju i najavio osvajanje prvog mesta. Za pretposlednji dan organizator je predvideo specijalni ispit u dužini od 240 kilometara, gde gotovo svi učesnici očekuju da će biti manje dina.

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
« Odgovor #3 poslato: April 09, 2014, 03:10:20 posle podne »
Bravo za naseg Gabora !
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"

Na mreži MR.Čokanlija

• Administrator
  • Ultimate Biker
  • *
« Odgovor #4 poslato: April 09, 2014, 10:09:55 posle podne »
Sagmajster u skladu sa svojim startnim brojem...

09.04.2014 - ABU DHABI DESERT CHALLENGE
Zbog atraktivnosti, ali i zbog nemogućnosti da vodeći timovi naprave taktiku za četvrti brzinski ispit, organanizator se odlučio za moto kros princip startovanja. U tri grupe, dva puta po 15 i u trećeoj 18 vozača krenuli su sa startne linije put dina. Gabor Sagmajster stari majstor moto krosa iskoristio je pomenuti način startovanja i u drugoj grupi posle prvih par stotina metara od starta izbio na drugo mesto i praktično napao dine kad i Kristofer Dan.

- Danas je bilo toplije u odnosu na prethodne dane i zbog toga mi je u prvom delu specijalnog ispita bilo loše, tako da sam morao dva puta da stanem kako bih povraćao. Pauzu za dolivanje goriva u trajanju od 15 minuta iskoristio sam da se osvežim i povratim snagu, ako bih nastavio specijal. Na kraju sam uspeo da brzinski ispit završim na 15, a ukupno sam 14, što se poklapa sa mojim startnim brojem. Ostao je još jedan dan i verujem da mogu da odbarnim stečenu poziciju, jer mogu reći da je i to uspeh, imajući u vidu da je konkurencija ove godine mnogo jača – rekao je Sagmajster.

Način startovanja direktno je doprineo da mladi Sem Sandrlend u nameri da bude vodeći prilikom jednog skoka ozbiljno ošteti motor i zbog toga je morao da odustane.

- I odustajanje je sastavni deo takmičenja, ali me teši činjenica da je Koma u igri i verujem da će na kraju slaviti – rekao je Sandrlend.
Miran Stanovnik je startovao u prvoj grupi od 15 vozača i četvrti specijalni ispit završio na sedmom mestu, što ga u generalnom plasmanu postavlja na peto mesto.
- Dva minuta pre starta tačno se videlo ko od vodećih vozača obraća pažnju na konkurenciju i koju je poziciju izabrao. Posle 30 kilometara „otpala“ je polovina vozača koja nije mogla da prati ritam, a onda smo se mi jurili i lovili jedni druge. Sviđa mi se što smo startovali kako na moto kros trci, prvo zbog atrakcije, a drugo što na ovaj način imamo mogućnost da vozimo u grupi, jer kada startujemo u razmaku od 2 minuta, praktično ne postoji način da vidite kako vodeći napadaju dine, poput Kome ili Sandrlenda, koji je konkretno prvo otkinuo auspuh, a kasnije ostao i bez amortizera. Ja sam se konkretno jurio sa Paulom Gonkalvesom i bilo je vrlo zahtevno. Najzabavnije je bilo kada smo trebali da uđem na mesto gde se doliva gorivo, bila je prava borba ko će prvi stići da mu upišu vreme –prokomenatarisao je Stanovnik.

Uoči finalnog takmičarskog dana u vođstvu je Mark Koma, ali samo 91 sekundu za njim kasni Gonkalves, tako da će biti krajnje neizvesno.

09.04.2014 - VIDEO REPORTAŽA - ABU DHABI DESERT CHALLENGE

Kod automobilista na četvrtom specijalnom ispitu slavio je Kazahstanac Rakhimbajev ispred Rusa Vasiljeva, koji je na kraju uspeo da sačuva vodeću poziciju. Finalnog dana takmičari startuju 10 kilometara od kampa i vozi put Abu Dabija gde je predviđen i cilj, a vozi se specijalni ispit ukupne dužine 244 kilometara.
Izvor: http://www.plumrace.com
« Poslednja izmena: April 09, 2014, 10:31:04 posle podne od strane MR.Čokanlija »

Na mreži MR.Čokanlija

• Administrator
  • Ultimate Biker
  • *
« Odgovor #5 poslato: April 11, 2014, 10:12:29 posle podne »
10.04.2014 - ABU DHABI DESERT CHALLENGE
Posle pet dana i više od 1.300 kilometara specijalnih brzinskih ispita po pustinji oko grada Live u Emiratima završen je reli za Svetski šampionat. U vrlo uzbudljivoj i neizvesnoj završnici u konkurenciji motociklista slavio je Portugalac Paulo Gonkavles ispred Španca Marka Kome, dok je jedini predstavnik Srbije Gabor Sagmajster zahtevno takmičenje završio na 14. mestu.

- Čim sam video listu prijavljenih takmičara za ovogodišnje takmičenje u Abu Dabiju znao sam da će biti teško ponoviti prošlogodišnji rezultat, tačnije 11. mesto. Završiti među prvih 15 vozača na svetu, smatram da je uspeh vredan pomena, a moram naglasiti da sam i te kako zadovoljan 14. pozicijom i mogu reći da sam u potpunosti ispunio očekivanja – rekao je Gabor Sagmajster.

Iz dana u dan organizator se trudio da iz takmičara izvuče maksimum na specijalnim brzinskim ispitima, kako bi pobednik bio što neizvesniji, a trijumf vredniji. Više stotina kilometara po dinama tokom jednog dana i najspremenije vozača iscrpljivalo je do maksimuma, plus što je temepratura vazduha kako je odmicalo takmičenje sve više rasla.

- Od pet dana, najteže mi je bilo trećeg i četvrtog kada sam više puta morao da stanem, kako bih savlado mučnine i mogao da nastavim takmičenje. Mogu reći i da sam pogrešio sa izborom opreme, jakna mi je praktično bila preteška, ali sada je lako kada sam stigao do cilja. Prilikom padova, ni jedna deo opreme nije višak, kad treba da vas sačuva od povreda. Vozio sam mudro i vodio računa da sačuvam snagu do kraja svakog specijalnog ispita. Bilo je trenutaka kada sam mislio da nikad nećeu ugledati cilj, ali kada bih se vratio u kamp i malo odmorio, opet bih se odobrovoljio i skoro sa nestrpljenjem isčekivao start narednog dana. Bilo je i padova, što je sastavni deo takmičenja, na sreću bez posledica po mene i motor, sa kojim sa posebno zadovoljan jer mu je ovo treće takmičenje u Abu Dabiju, plus tri Dakara – dodao je Sagmajster.

Odličan rezultat osvajanjem petog mesta ostvario je Miran Stanovnik iz Slovenije, klupski kolega Sagmajstera na Dakaru. Najbrži na kvadovima bio je Poljak Rafal Sonik. Prvo mesto u konkurenciji automobilsita pripalo je Rusu Vladimiru Vasiljevu za volanom minija, dok je drugi Poljak Adam Mališ u tojoti višestruki šampion u ski skokovima.

NEZGRAPAN A BRZ

Portugalaca Paula Gonkalvesa ljubitelji Dakara se sigurno sećaju jer na nesebičan način pomogao Francuzu Sirilu Despreu da se izvuče iz novolje, da bi ga isti ostavio na cedilu kada mu je bila potrebna pomoć. Vrhunac malera za nezgrapnog, ali silno simpatičnog omalenog vozača bio je, kada mu je izgoreo motor.
Strpljivo i krajnje profesionalno čekao je Gonkalves svoju šansu tokom relija, da bi je iskoristi finalnog dana. Posle četvrtog specijalnog ispita kasnio je za Komom 91 sekundu, da bi na petom specijalu nadoknadio vreme i povećao prednost za 20 sekundi što je bilo dovoljno za trijumf.

- Gonkavles je ozbiljno dobar vozač, a u prilog tvrdnji govori činjenica da je nosio startni broj 1. Zahvaljujući moto kros startu na četvrtom brzincu vozio sam upored sa njim do cilja i mogu reći da ima nevorovatno dobru tehniku napadanja dina i da je ozbiljno brzo. Na pravcima sam bio brži, ali kada dođu uzvišenja od peska, on to tako mekano i sa lakoćom radi, da je to za poštovanje – prokomentarisao je Stanovnik.

Van mreže PECA BMW

• Ultimate Biker
« Odgovor #6 poslato: April 12, 2014, 11:17:28 pre podne »
Bravo za Gabora !
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"