Ono sto sam ja iskusio sa bankama daje mi za pravo da ti dam savet da ako ikako mozes to zavrsis mimo njih.
Mog kuma su zavlacili mesecima za kredit od 50.000 evra.
Znaci strahota.....podneo zahtev za kredit.
Sa tim kreditom placa carinu, i transport na robu koju povlaci od dobavljaca iz Nemacke koji mu je nenadano odobrio ogroman rabat ukoliko povuce neku vecu kolicinu robe i dao uz robu odlozeno placanje od 200 dana.

Kum je pre toga radio samo sa svojim novcem....i manje kolicine.
Ovoliku kolicinu nije mogao da zatvori iz svojih priliva.
Ta roba se daje na odlozeno placanje od 120 dana firmama koje daju bankarske garancije.
Dakle sve sigurno, nema rizika.
Banka mu kaze kolika je kamata na kratkorocni kredit od godinu dana.
Covek uradi kalkulaciju napravi cene obavesti kupce.
A banka sve proverava i odugovlaci.
Onda tu ide papirologija, izvestaji, preseci stanja, zadnje tri godine su mu gledali poslovanje, bilanse.
Do sitnih creva su mu sve proverili.
A vreme prolazi.
E onda sve to ide na kreditni odbor.
Cekao je skoro mesec dana.

I odbiju ga, kao imaju veliku potraznju za kreditima...bla bla bla...al ga referent posavetuje
da svo svoje poslovanje prebaci iz drugih banaka da ide preko njih.
Kao to mu je bio jedini minus u svemu i da nije bilo toga dobio bi kredit sigurno.
Covek sve prebaci kod njih, prolongira dobavljacu, kaze da ima cvrste garancije da ce kredit dobiti.
Opet obavesti kupce skine im cenu jos vise,zove Nemca, ponovo se nekako dogovore, obezbedi transport.
Primi ovog puta dopunjenu preciznu narudzbinu od firmi koje treba da kupe tu robu.
I pazi sad...prodje tako opet mesec, dva....

tri, oni ga lazu danima.
Bice sutra, prekosutra, odbor zaseda, donesi ovu potvrdu, onu, tamo vamo.
Nemac zove svaki dan, kupci cekaju robu.
Na kraju ga obaveste da kamata nije ona.....ako prihvata tu novu dobice novac.....

Covek se ne uklapa naravno.....i propade mu posao.
Da zlo bude gore izgubi i zastupnistvo, kupci ga tuze...i sad ima brdo problema.
A banka se izmakla....oni nemaju nikakvu obavezu, diskreciono rpavo ih stiti od bilo kakve odgovornosti..oni su ti koji su zasticeni....i oni su nedodirljivi.