Mart 30, 2026, 08:23:46 pre podne

Autor Tema: Zavestavanje organa - DONIRANJE  (Pročitano 5896 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vladan_BC

• Moto Manijak
  • Pol: Muškarac
  • Bela Crkva
Zavestavanje organa - DONIRANJE
« poslato: Oktobar 10, 2009, 12:15:33 posle podne »
Sta mislite o zavestavanju organa u medicinske svrhe - radi neke buduce transplantacije, ili ispitivanja bolesti.

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
Odg: Zavestavanje organa - DONIRANJE
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 10, 2009, 12:56:27 posle podne »
Po meni je to human gest. Misljenja su razna. Neki bi se trezvene glave odlucili na tako nesto. Ali kad dodje trenutak da se nekom nasem voljenom nesto desi verujem da bi vecina bila protiv. Smatram da je to humano ali neznam da li bi se ja prijavio na tako nesto. Za takve stvari treba dobro razmisliti i konsultovati se sa najblizima pre donosenja odluke.

Van mreže Vladan_BC

• Moto Manijak
  • Bela Crkva
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 10, 2009, 02:05:03 posle podne »
Palo mi je napamet da pokrenem ovu temu, jer se u zadnje vreme dosta o tome piše, a dobrim delom, na primer, ljudi iz sveta politike na tome prave politički marketing.

Srpska pravoslavna crkva odobrava, ali pod uslovom da se ne zloupotrbljava.

S obziro da spadamo u rizičnu grupu, najviše smisla ima da neko od nas zavešta organe.

Mislim da bi bilo neverovatno humano i veličanstveno da jedan deo tebe živi i dalje.

Van mreže dejansd

• Bajker Bez Granica
  • KAWASAKI ZX-6
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 10, 2009, 02:34:00 posle podne »
takodje mislim da je to humano,ali ovo je srbija neko donira organe iz humanih razloga
a sledeci korak ,tih organa prodaja,ko je organe dobio dzabe.........iz humanih razloga
ja mozda gresim ali u ovakvoj zemlji kao sto je sada nisam za to
SMEDEREVO SRBIJA

Van mreže riderlady

• Totalni Moto Manijak
  • Pol: Žena
  • Moto Klub VARJAK Srbija
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 10, 2009, 02:39:15 posle podne »

Mislim da bi bilo neverovatno humano i veličanstveno da jedan deo tebe živi i dalje.

Pa pazi... ima logike u tome...
Moto Klub VARJAK Srbija

Van mreže riderlady

• Totalni Moto Manijak
  • Pol: Žena
  • Moto Klub VARJAK Srbija
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 10, 2009, 02:42:12 posle podne »
takodje mislim da je to humano,ali ovo je srbija neko donira organe iz humanih razloga
a sledeci korak ,tih organa prodaja,ko je organe dobio dzabe.........iz humanih razloga
ja mozda gresim ali u ovakvoj zemlji kao sto je sada nisam za to

Pa znaš upravu si... s' obzirom da doktori naplaćuju i to baš deru jadan narod, da li se nešto plaća i porodici donatora da bar i oni imaju nešto od toga ako već neko otima pare bolesnicima i stavlja u svoj džep. Ja nisam razmišljala o tome pa ne znam ni kako to već ide?
Moto Klub VARJAK Srbija

Van mreže Dexxter

• Ultimate Biker
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 10, 2009, 02:54:08 posle podne »
Vidis o tome nisam razmisljao. Da li se ti organi prodaju ili dele?

Van mreže Pop Milan

• Vozac
  • *
  • GSX-R1000K6
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 10, 2009, 03:08:33 posle podne »
   U razgovoru  sa jednim visokim funkcionerom/nebih da navodim ime jer je jos uvek na toj funkciji/ u zdravstvu ,on mi je rekao da nase zdravstvo izvozi krv u inostranstvo ,nemam razlog da mu neverujem.
   Kada je moj drug imao udes motorom ,inace sin priznatog beogradskog  hirurga ja sam doktora  pozvao da ga pitam kako je njegov sin, covek mi je rekao :,,Sta da ti kazem sa onakvih smo skidali bubrege, neka zahvali Bogu samo sto je moj".Moj drug je hvala Bogu preziveo, ali da mu otac nije bio to sto jeste neznam sta bi bilo.
   Da nebudem krivo shvacen ja sam za donaciju  i dvoumim se /mnogo / da uznem karticu ,ali  ako moj organ treba nekom glavonji iz vlade ladno moze da me pokupi neki kamion na putu i da bude nesrecni slucaj ,motorista  brzo vozio i poginuo a covek ubijen zbog organa.
   Sve je to lepo i humano ali bice tu velikih zloupotreba .

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 11, 2009, 12:07:22 pre podne »
 Sto svi vole da budu selektori  >:(
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže ssaallee

• Profi Vozac
  • **
  • night wolves mc
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 11, 2009, 12:40:21 pre podne »
  Sve je to lepo i humano ali bice tu velikih zloupotreba .

Samo da toga ne bude, u suprotnom-podrzavam!
''...Krim - Rusija, Ukrajina - Rusija, Aljaska - Rusija, Sve - Rusija, osim Kosova, Kosovo je Srbija...''

Van mreže serbduck

• Bajker Bez Granica
  • MK VALJEVO / HONDA CBR 1000 F
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 11, 2009, 12:17:26 posle podne »
  Lepo je pomoci coveku u nevolji. Sta vise mozes nego da nekome spasis zivot?
 Doniranje organa je potpuno ok   ALI...  Svi znamo (ili bar neko zna) da se krv prodaje van. Nasa krv van nase zemlje. Sad ce  neko i da se ljuti, ali znam coveka koji je nosio krv na aerodrom po sluzbenoj duznosti ( radi u db-u ).... Mozda to jos uvek radi. Svaki cas kukaju kako nema krvi a nismo u ratu jbg...
  U poslednje vreme politicari ( domaci a i strani...) trube na sva zvona ( i ostale talambase) o doniranju ili zavestanju organa. Sve mi lici na dobru trgovinu. Jako profitabilnu trgovinu. Ne dao Bog da padnes s motora i slomis ruku, a "pogines" zbog bubrega ili jetre ili cega god... Prica se o tome .... Ideja odlicna ali Srbija ce uvek biti Srbija...
...baba Kurana pojede pet metara drva... i ne trazi vode...

www.mkvaljevo.com

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 11, 2009, 12:24:37 posle podne »
 Mislim da polako postajemo paranoicni  :(
 Ne kazem da ne zivimo u drzavi u kojoj su bile moguce sve mahinacije,ali...
 Ne zelim ja da branim ni jednog svog kolegu koji je korumpiran,jer ga i ne dozivljavam kao kolegu,ali mi ide na ..... generalizovanje tipa

s' obzirom da doktori naplaćuju i to baš deru jadan narod

Interesuje me,da li je tebi,riderlady,iskreno, neki lekar trazio pare za neku medicinsku uslugu ili si cula da je trazio Mari,Jani,Peri ...

Sto se tice transplatiranja,da bi neko bio primalac transplatata,moraju da se poklope mnogi faktori,od krvne grupe,preko antigene kompatibilnosti itd.,tako da moze da bude i sam Predsednik drzave,ako nije kompatibilan sa donorom,doci ce do odbacivanja transplatata!!!

Zbog toga je ovo,bez ljutnje,

Da nebudem krivo shvacen ja sam za donaciju  i dvoumim se /mnogo / da uznem karticu ,ali  ako moj organ treba nekom glavonji iz vlade ladno moze da me pokupi neki kamion na putu i da bude nesrecni slucaj ,motorista  brzo vozio i poginuo a covek ubijen zbog organa.

cista nebuloza !!!

Ako sam dobro upucen,pre mesec dana Srbija je usla u evropski sistem,sto se transplatiranja tice,tako da ce organi iz Srbije sigurno ici u Evropu,ali sam uveren da ce mnogo vise organa doci u Srbiju,ako ni zbog cega drugog,onda zbog toga sto je u Evropi dalekoooo veci broj onih koji su zavestali svoje organe !!!
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 11, 2009, 12:41:46 posle podne »
Dzabe se trudis doktore, ja ne verujem, ipak je ovo zemlja SVRBIJA, daleko je evropa a kao ni tamo se nista ne muva, ha, ha, jesam generalno za donaciju ali ne mogu da poverujem u postenu raspodelu organa, pa na Kosovu su pored onoliko kontrole klali i prodavali organe a sta bi tek bilo sa nama kad im unapred poklonimo??? Daj boze da stvarno neko ne naleti kamionom na nekog motociklistu i slicno...
Zao mi je, ja bih voleo da je nivo svesti i kulture u ovoj Svrbiji na mnogo visem nivou ali nazalost nije. . .

>:( >:( >:(    :( :( :(

Van mreže Ivta - MK Smederevo

• Ultimate Biker
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 11, 2009, 01:01:05 posle podne »
Ja sam apsolutno ZA
Na prethodnom sastanku kluba predlozio sam da ovo uradimo klubski, odnosno clanovi koji to zele, da se udruze i da to zajedno odradimo i uvrstimo u arhivu kluba i to humano delo.
Ovu odluku svako treba da donese sam i po svom nahodjenju, a kad je donese i ako je pozitivna onda ne bi trebalo razmisljati o tome da li ce neko trgovati sa time, da li ce se prodavati, izvoziti ili sta vec raditi....
Mislim da je jako humano zavestati organe i ne zelim da razmisljam o tome da li se neko gresi pred Bogom prodajom istih. Normalno je da sebi zelim dug zivot ali ako nesto mogu da iskoriste od mene posle mog zivota, samo napred tu sam i potpisacu za to.

Van mreže Rendi

• Ultimate Biker
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 11, 2009, 01:22:51 posle podne »
Ja nemam tih problema posto su mi svi organi amortizovani i nisu upotrebljivi za dalje.

Van mreže FERDINAND

• Moto Manijak
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 11, 2009, 01:57:56 posle podne »
Ako će to spasiti nečiji život... bilo gdje na ovoj planeti...boli me dupe dali će to neko naplatiti, zloupotrebiti ili što će me neko na taj način "iskoristiti"...
speed limit,ali taaaamo negdje...

Van mreže Pop Milan

• Vozac
  • *
  • GSX-R1000K6
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 11, 2009, 03:38:18 posle podne »
Mislim da polako postajemo paranoicni  :(
 Ne kazem da ne zivimo u drzavi u kojoj su bile moguce sve mahinacije,ali...
 Ne zelim ja da branim ni jednog svog kolegu koji je korumpiran,jer ga i ne dozivljavam kao kolegu,ali mi ide na ..... generalizovanje tipa

Interesuje me,da li je tebi,riderlady,iskreno, neki lekar trazio pare za neku medicinsku uslugu ili si cula da je trazio Mari,Jani,Peri ...

Sto se tice transplatiranja,da bi neko bio primalac transplatata,moraju da se poklope mnogi faktori,od krvne grupe,preko antigene kompatibilnosti itd.,tako da moze da bude i sam Predsednik drzave,ako nije kompatibilan sa donorom,doci ce do odbacivanja transplatata!!!

Zbog toga je ovo,bez ljutnje,

cista nebuloza !!!

Ako sam dobro upucen,pre mesec dana Srbija je usla u evropski sistem,sto se transplatiranja tice,tako da ce organi iz Srbije sigurno ici u Evropu,ali sam uveren da ce mnogo vise organa doci u Srbiju,ako ni zbog cega drugog,onda zbog toga sto je u Evropi dalekoooo veci broj onih koji su zavestali svoje organe !!!

Nemozes me nikako ubediti da u zdravstvu nema zloupotrebe ,to je druga tema i ja nebih o tome .
    Koliko ja znam u civilizovanom svetu  postoji donorska lista/ili baza podataka / za svim podacima potencijalnih donora ,e sad je bitno ko ima pristup tim podacima Ako miji organi odgovaraju /kao sto ti kazes ako svi ti faktori poklope / cisto sumnjam da necu da nastradam .Mozda je ovo nebuloza ali sta je sve ,,DB'' radila proteklih decenija ...

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 11, 2009, 04:49:35 posle podne »

Nemozes me nikako ubediti da u zdravstvu nema zloupotrebe ,to je druga tema i ja nebih o tome .

Bilo bi debilno da to uopste pokusavam,ali mi smeta generalisanje stvari!!!
 Tvrdim da 80-85% kolega iz mog okruzenja,nikada ni kintu nisu trazili za neku usluga,pa je neposteno da zbog 15-20% svi nosimo isti krst !!!
« Poslednja izmena: Oktobar 11, 2009, 05:08:11 posle podne od strane vudu »
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže serbduck

• Bajker Bez Granica
  • MK VALJEVO / HONDA CBR 1000 F
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 11, 2009, 05:19:20 posle podne »
  Interesantna je ova rasprava. Ipak stavite se u poziciju primaoca ili nekog njemu bliskog. S tog aspekta slika je potpuno drugacija. Iz te perspektive ni malo nije bitno odakle i na koji nacin dolazi organ...ni koliko kosta...
  Kao i vecina genijalnih ljudskih ideja i ova ce imati svoje "glodare", al jebes vodenicu koja ne moze da nahrani tri misa...
 Ponovicu jos jednom da je ovo dobra ideja i da je treba podrzati, i naravno treba se boriti protiv zloupotrebe.  Vudu je u pravu za procenat, a problem je sto ljudi (nicim izazvano) generalizuju. Veterinaru kad crkne pacijent on ima rucak  ::) a kod lekara je malo drugacije...  Onaj nesretnik sto pade s motora kod pozorista u sred Beograda (tockarenje) je doprineo generalizaciji slike o bajkerima. Ja vozim na dva tocka kao i vecina nas. I sta cemo sad...? Ekstremnih i negativnih primera ima svuda. Aj da malo realno sagledamo stvari.
  Zamislite da vama ili jos bolje nekom vama bliskom treba transplatacija.... Samo zamislite.... :icon_scratch: :icon_scratch: :icon_scratch:.... najmanje bi bilo bitno gde, kako, od koga i za koliko novcanih jedinica....
...baba Kurana pojede pet metara drva... i ne trazi vode...

www.mkvaljevo.com

Van mreže Pop Milan

• Vozac
  • *
  • GSX-R1000K6
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 11, 2009, 06:53:24 posle podne »
Bilo bi debilno da to uopste pokusavam,ali mi smeta generalisanje stvari!!!
 Tvrdim da 80-85% kolega iz mog okruzenja,nikada ni kintu nisu trazili za neku usluga,pa je neposteno da zbog 15-20% svi nosimo isti krst !!!

Slazem se,jeste neposteno ali je nazalost tako , jer  zito niko ne odvoji od kukolja.