Mart 29, 2026, 07:38:41 posle podne

Autor Tema: Upoznavanje Francuske u nastavcima  (Pročitano 10511 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • Pol: Muškarac
  • BMW R1200GS
Upoznavanje Francuske u nastavcima
« poslato: Maj 31, 2010, 05:28:44 pre podne »
  Ovo je prvi putopis koji postavljam ovde , pa da prvo objasnim nekoliko sitnica , da shvatite lepse i ovaj putopis
  Deo ovog i neki drugi putopisi su bili pre na nekom drugom mestu , ali sam , duga je to prica , sve obrisao .
  Ne ocekujte od mene privatnih slika . To dali sam kupio zeni poklon , po meni ne spada ovamo . I verujte , uzivao sam na svim ovim putovanjima , i nije potrebna gomila nasih slika sa kezom broj 5 da bi vam to preneo . Ako postoje bar dve slike jednog pejsaza , verujte , ubacit cu onu na kojoj nema nas , tema je putopis , ne putopisac i njegova bolja polovina .
  Ne ocekujte od mene slike hrane . Nikad u zivotu to nisam slikao , pa necu da pocnem ni sad .
  Nikome ne namecem nikakva pravila , samo objasnjavam sta da ocekujete . Sve ima svoje . Da su i meni blize kafane pored puta negde u Srbiji , mozda bi gledao na to drugcije ... I ja volim pljeskavicu ...
  I , najvaznije , ne ocekujte od mene da svaka dva dana svratim na ovaj putopis i zahvaljujem na pohvalama i komplimentima .
  Nemojte pogresno da me shvatite , niko , pa ni ja ne postavlja putopis bez nade da dobije pohvale , i meni je drago kad se nekome moj trud svida , ali takvim postupkom samo vracam putopis na prvu stranu , a to nije fer do drugih .
  Ja cu da svratim cesto , i uzivat cu u svim pohvalama i komplimentima , ali cu da odgovaram samo na pitanja , ako bude nekih , tako da vam se svima unapred zahvaljujem na lepim recima !!
  Sa svakog putovanja imam bar 1000 fotografija , i trudit cu se da ubacim samo najlepse , ali svakako ne sve ...
  Takode , ako je moguce , mislim da valja postaviti putopis odjedanput , inace ispada da pisac samo navlaci paznju . Sem ako javljanje nije sa puta oko sveta , to shvatam .
  Znaci , ne namecem nikome ove poglede , ali verujem bilo bi lepse i lakse svima nama koji volimo da procitamo lep putopis kad bi se svi mi toga bar malo pridrzavali .

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
Odg: Upoznavanje Francuske u nastavcima
« Odgovor #1 poslato: Maj 31, 2010, 05:29:50 pre podne »
  Imam jos nekih putopisa , kad stignem podelit cu i to sa vama , a nadam se , uz Bozju pomoc , bice i novih .
-
  Odlucio sam prvo da uradim Francusku . Meni je , iz Engleske to mnogo blize nego vama , a putnici iz nasih krajeva cesto produ Francusku ili obidu samo neke vaznije stvari , pa sam odlucio da ovim probam da vam dam neke ideje sta obici , ako vam se nesto sto smo mi videli svida . Ako odlucite da vidite nesto jer ste to videli ovde , bice mi drago . Ako mogu nekako da savetujem , tu sam.
  Meni licno se Francuska izuzetno svida , raj za motore , a ima jos mnogo toga sto tek treba da tamo obidem , pa mozda i dogodine dodam nesto u ovu temu .
  Prvo putovanje je bilo kolima , sa zenom i sinom , pa i ne spada ovamo , ali sam ipak odlucio da i to na brzinu obradim , cisto u nadi da vam dam neku ideju gde ici i sta videti u Francuskoj .
--
--
  Nekoliko najosnovnijih informacija u vezi putovanja u Francuskoj
  Culi ste verovatno , a i ja cu da vam potvrdim , putevi su fenomenalni , pogotovu u juznoj polovini .
  Na autoputevima , van naselja , cesto se placa putarina , koja moze da se nakupi , pa uzmite to u obzir . Mada se mogu lako izbeci takvi putevi , u vecini slucajeva , ne uvek .
  Hrana je odlicna . Ja sam malo probirljiv , ne volim da experimentiram sa hranom , ali generalno , ako idete skromno , ko sto smo mi to radili , moze jeftino da se prode . Ja uvek kazem da sve sto trebam je Patiserija , expreso kafa rano ujutro i motor ..
  Mi se najcesce odlucimo za hotel Etap , mada ima malo jeftinijih , kao na primer Formula 1 , a hvala bugu , ako imate para , ima i dvoraca u najam … Inace Etap je oko 29 do 39 eura na noc za sobu ako planirate dovolno daleko unapred , a u vecim gradovima ili na kraci rok do 49 ili 59 eura ...

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #2 poslato: Maj 31, 2010, 05:31:30 pre podne »
Upoznavanje Francuske  - prvi deo
  Sva imena gradova i dvoraca pisat cu u originalu , jer ne pricam francuski , pa nisam siguran za izgovor , a i lakse cete jih tako naci na Googlu ako budete trazili ili planirali neki put u Francusku .
 Ima jos jedan razlog zasto pominjem ovaj put. Moja zena voli da putuje , a ne voli motore . Posle ovog putovanja , sama je rekla da moramo da kupimo motor , da cesce odemo u Francusku. Tako je i bilo .... Tako da je i ovaj put , na neki nacin povezan sa motorima ....
 Bilo je to 2007 godine , avionom smo otisli do Pariza i uzeli Rent-a Car odatle . Posto motora jos nema u ovoj slici , samo cu na brzinu ovo da obradim …
  Prvi je bio Pariz , odlazili smo tamo kasnije Eurostarom iz Londona , ali Pariz ko Pariz , svi ga znamo , pa necu da vas mucim fotografijama . Sve u svemu , Pariz sam zasluzuje mnostvo fotografija , i opis , ali posto nikad nisam u Parizu bio motorom ...
-
  Odatle smo otisli u dolinu reke Loare , obisli nekoliko dvoraca .
  Prvo smo otisli do dvorca ili kako Francuzi kazu Chateau de Chambord u dolini reke Loare .
  Taj dvorac je najveci i medu najlepsima od dvoraca u dolini Loare . A bio je izgraden za francuskog kralja Fracoisa I da mu posluzi kao kuca za lov ??? ::)
-

-

-

-
-
  U dvorcu ima 440 soba , 365 kamina i cak 84 stepenista . Ali centralno mesto zauzima vrlo interesantno stepeniste sa duplom spiralom , tako da se kroz sva tri sprata nigde ne susrecu . U centru stepenista nalazi se vertikalni

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #3 poslato: Maj 31, 2010, 05:32:40 pre podne »
-
  Odatle smo krenuli prema oblasti Dordogne , gde se na vrlo malom prostoru mogu naci mnogi interesantni dvorcevi , tvrdave i stara srednjevekovna naselja , pa smo se tu vracali svake godine posle ove posete .
-
  Recica Dordonja je bila granica izmedu Engleske i Francuske u takozvanim  stogodisnjim ratovima od 1337 do 1453 , pa se na

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #4 poslato: Maj 31, 2010, 05:34:37 pre podne »
  Sledece sto bi hteo da pomenem je kanjon reke Tarn  sa selom La Malene 
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
  Inace , to je samo deo kanjona , nazalost nismo imali vremena da obidemo kanjon citavom duzinom ...
-
  Odatle smo krenuli preko poznatog viadukta Millau , koji je inace najvislji most na svetu , visine 343 metara ....
-

-

-
-
  Posle toga pozadinom provincije Provans
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
prema Monaku , gde smo planirali da pogledamo Formulu 1
  Noc pre trke otisli smo u neki sport bar u Monaku , zaboravih ime , gde sam sedeo bukvalno izpod palice Segeja Bubke , a nedaleko sam u vitrinama pored kaciga svih velikih trkaca auto i moto sporta nasao i onu koja me je interesovala ...  8)
-

-

-
inace , sam bar nalazi se u samoj luci Monaka , pa je i ovaj mali brodic parkiran na sto metara ..
-

-
  Formulu smo gledali sa najjeftinijeg mesta u Monaku , poznatog kao sektor Rocher , koji se nalazi na vrtoglavoj strmini izpod samog dvorca vladajuce porodice Monte Karla .
-

-

-

-

-

-
-
  Odatle smo se preko Italije , Svajcarske i Nemacke vratili do Pariza , i kuci , ali kako to nije deo ove teme , a isli smo kolima , preskocicemo to .
  Samo cu da izdvojim poznate vodopade na reci Rajni kod svajcarskog gradica Schaffhausen . Inace to su najveci vodopadi u Evropi .
-

-

-
-
 Takode , dolina Rajne i Mosela u Nemackoj , gradic Trier , svaka pohvala , vredno obilaska ...
-
  Inace , deo puta kroz Francusku je izgledao nekako ovako ...
-

-

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #5 poslato: Maj 31, 2010, 05:36:47 pre podne »
-
Upoznavanje Francuske , drugi deo , godina 2009
U zelji da ubidemo malo vise Francuske , ovog puta bez sina , te zime smo kupili motor , i zeljno ocekivali prvi duzi put.
U toj zelji da sto vise vidimo , malo sam se presao , jednostavno je tesko videti sve izplanirano i jos proci svu kilometrazu za taj dan. Covek uci dok je ziv .. Dogodine ce da bude bolje ...
Prvi dan
Posle ranog ustajanja , voznje iz Londona po mraku , rano ujutro smo stigli do trajekta Dover - Calais , upakovali motor na trajekt
-

-

-

-

-
-
  i pravac u selo Étretat na severu Francuske . Selo se nalazi u zalivu , obrkruzeno sa obe strane sa liticama , koje je more oblikovalo vremenom u predivne formacije . Cak je i poznati slikar Clod Mone ( Claude Monet ) napravio nekoliko slika kamenih formacija
-

-

-

-

-
jedna slika uzput ..
-

-
  Posle kratkog zadrzavanja otisli smo do manastira na otoku Svetog Mihajla ili francuski Mont Saint-Michel
  Istorija tog manastira je podugacka , pa nema smisla da ovde duzim , samo da vam napomenem da je u vreme vlade Engleza nad severnom Francuskom manastiru poklonjeno izmedu ostalih imanja i otok , slican , ali manji u Kornvalu ( Cornwall ) u Engleskoj , gde je uradena kopija , doduse manja koja se zove Mount ( engleski ) , a ne Mont ( francuski ) Svetog Mihajla ...
  Inace lokacija samog manastira i citav otok je kao iz bajke , bez preterivanja . Nezaobilazna destinacija u Francuskoj .
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
  Odatle smo otisli na spavanje u jedan od Etap hotela . Pominjem to iz razloga sto smo tamo sreli grupu motorista iz Italije , koji su nasli dobar nacin kako da jeftinije putuju ...
  Grupu motora , od maksi skutera , KTM Adventurera , BMW K1200S , Suzuki GSX-R ( sarena grupa ... ) pratio je mali kamionet – hladnjaca kojeg vidite u pozadini , sa kojim su prevozili kobasice , sirove i slicne proizvode iz svog kraja , reklamirajuci tako uz put , a za to su , hvala bugu , imali bezplatan prevoz njihove prtlage , plus pokriven dobar deo troskova spavanja i goriva ....  Ljudi se snasli ... *351
-

-
  Taj dan smo presli bar 700 km , trajekt , dva duza razgledanja , i bilo mi je potpuno jasno da sam zaj ... sa planom , ali bilo je vec kasno ..

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #6 poslato: Maj 31, 2010, 05:38:51 pre podne »
-
  Drugog dana prvo smo obisli dvorac Plessis-Bourre , jedan lepsih dvoraca koje mozete videti u tom podrucju .
-
uz put prosli smo kroz jedno selo , ne secam se vise imena ..
-

-

-
  Dvorac Plessis Bourre izgraden je za samo 5 godina , od 1468 do 1472 , a izgradio ga je ministar finacija kralja Luisa XI - mora da je ta drzavna kesa bila malo

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #7 poslato: Maj 31, 2010, 05:40:19 pre podne »
-
-
Sledeci dan , prvo smo obisli gradic Brantome , koji se nalazi vec u oblasti Dordogne , nazvanoj tako po reci koja prolazi kroz nju.
  Citav taj kraj je poznat po kucama koje se nalaze delimicno u steni koja se izkopa iza prdnjeg zida , a ako nista drugo , ono se te

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #8 poslato: Maj 31, 2010, 05:41:40 pre podne »
-
Sledeca destinacija , nedaleko , nam je bio dvorac Marqueyssac , jos jedna destinacija koju smo propustili na proslom putovanju , a ostalo je jos neko i za ovogodisnje putovanje , o tome kasnije .
  Odatle se pruza predivan pogled preko doline na dvorac Castelnaud , pa sam bacio pogled sa zumom , da vidim ako mi je neko dirao ratne sprave ;D
-

-
A moze da se vidi i Beynac et Cazenac , koga smo obisli ove godine
-

-
-
  Sam dvorac Marqueyssac i nije nesto drugo od vece kuce , kao dvorac neinteresantan , ali se na citavom grebenu brda sire vrtovi , za koje kazu da su medu najlepsim na svetu .
  Dvorac je izgraden u 17 veku , a vrtovi su dogradivani nekoliko puta , najozbilnije oko 1860 godine , kad je tadasnji vlasnik zasadio 150000 tzv. boxwood drveca , koje se lako oblikuje , sto mozete da vidite i na slikama . Pored toga zasadeno je jos mnostvo drugih biljaka , postavljeno 5 kilometara staza za setanje , konjska staza itd
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
  Iz vrtova smo uhvatili i pogled na La Roque-Gageac ,
-

-

-
-
sad vec nase standardno odmaranje uz rucak i hladno pice u tom delu Francuske , a taj dan nam je pogotovu dobro doslo , jer nas je ko da smo englezi , sunce drmnulo malo jace . A zahvaljujuci mom losem planiranju , trebali smo da predemo jos 350 kilometara do spavanja , uz koje nas je pratila uluja , grmljavina i jak vetar , a 10 minuta posle ulaska u hotel otvorilo se nebo .. valjda je neko odozgo proverio da smo prvo stigli na nase odrediste ...
-
-

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #9 poslato: Maj 31, 2010, 05:42:56 pre podne »
-
 -
Sledece jutro probudili smo se u gradicu Carcassonne
  Brdasce na kome se nalazi stari grad bilo je utvrdeno jos 100-te godine pre Krista od strane Rimljana . A kasnije grad su drzali razni kraljevi i nacije .
  Za vreme Napoleona , grad je brisan sa spiska utvrdenih tvrdava , i poceo je da propada , pa su cak pomislili da ga sravne sa zemljom 1849 godine . To je izazvalo revolt medu strucnjacima , pa su 1853 poceli sa restauracijom .
  Ni danas nisu svi zadovoljni tom restauracijom , jer su navodno krovovi u tom delu Francuske drugciji , ali se svi slazu da je celokupan rezultat fenomenalan
  Karkason cini srednjevekovni gradic na vrhu brdasca , okruzen dvostrukim utvrdenjem na kome ima ni vise ni manje nego 53 tornja !!
  Zbog velicine citavog utvrdenja tesko je neprofesionalcu uhvatiti sve u objektiv , pa mi dozvolite da postavim ovde link za divnu nocnu fotografiju utvrdenja
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Carcasssonne_vieux_pont.jpg
-
A evo kako smo to uspeli da vidimo mi
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
Odatle smo , preko tzv. Katarskih zemlja ,
-

-

-
-
podrucja u kome su ziveli Katari ( ko je citao knjige Dan Brown-a , znace ) produzili prema kracem ali zasluzenom odmoru na plazi u St. Cyprien-u
  Necete da mi zamerite , u kupacima i nisam neki prizor za gledanje , pa samo da podelim sa vama malu kafanu nedaleko plaze , gde smo odlazili svakodnevno na kafu . Nezna se ko je gazda kafane , brkati Spanac ili macor  ;D
-

-

-

-
  Obacit cu samo dve slike , pogled na plazu iz hotelske sobe , rano ujutro
-

-

-
-

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #10 poslato: Maj 31, 2010, 05:44:24 pre podne »
-
-
Posle zasluzenog odmora , put kuci nas je vodio novim predilima Francuske , a prvi stop je bio
 Pont du Gard
  To je jedan od najlepsih rimljanskih akvadukta u Evropi .
  Izgraden je oko 19 godine pre Krista da se snadbeva vodom danasnji grad Nimes u Francuskoj.
  Citav vodovod je bio duzine 50 kilometara , i na toj citavoj duzini , pad je bio samo 17 metara , ili 34 cm po kilometru !! Preciznost izgradnje , slozit cete se ..
  Viadukt je inace visok 49 metara , dugacak 275 a na najsirem mestu 6 metara

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #11 poslato: Maj 31, 2010, 05:45:41 pre podne »
-
-
 Kratko smo stali i na stazi Nevers Magny-Cours , koja je inace vise poznata po Formuli 1 , ali su taj dan imali neki lokalci klubski dan , pa smo seli kratko da odmorimo i pogledamo dali ima nekog talenta medu njima ;D
-

-

-
-
To vece smo spavali u gradicu Fontainebleau , u kome se nalazi jedna od palata francuskih kraljeva , pa smo , posto je vec bilo vreme zatvaranja , obisli palatu i gradic ,
-

-

-

-

-

-

-

-

-
videli neke cudne cuvare izloga ;D i otisli na zadnje spavanje u Francuskoj te godine
-

-
-
Sledeci dan , pravac trajekt i kuci , pa sem slika interesantnog V-Maxa na trajektu , za koga mi je zao da nisam uhvatio njegov zvuk kad ga je upalio

-

-
-
i srecnih faca posle uspesno obavljenog puta , nemam nista da podelim sa vama
-

-

-
-
Jedino je zanimjliv podatak da smo presli tacno 1998 milja , pa sam posle dolaska kuci pitao zenu dali da obidem dva kruga da uhvatimo jos te dve milje , ali se ona na to samo nasmejala ...
  Evo i slike , nije 100 posto , kuda smo putovali te godine
-

-
-

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #12 poslato: Maj 31, 2010, 05:47:09 pre podne »
Treci deo , ova , 2010 godina
-
-
Nadam se necete mi zameriti
Jeste , pisao sam da volim kad se putopisi napisu odjedanput , ali nisam neka kucacica , pa cu da ne poludim ako nesto ne valja , da postavim ovo sto sam nakucao do sad , a da vas bar uputim gde je bilo ovogodisnje putovanje , sa kojeg smo se vratili pre sedam dana
-

-
Nastavak zaista ubrzo , pa da putopis ostane u celini , ne zamerite , zakljucavam ovu temu ...
Pozdrav

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #13 poslato: Maj 31, 2010, 08:35:54 posle podne »
-
-

Treci deo , ova , 2010 godina
  Prvo da se izvinem , od 2500 fotografija napravio sam uzi izbor , pa brisao nekoliko puta , neka sela sam potpuno izbacio , ali ne pomaze …
  Bas ima mnogo slika , ali nikako da srezem jos …
  Poucen iskustvom predugackih putovanja prosle godine , gledao sam da izvedem put nekako drugcije , pa smo prvi dan , poslepodne , laganica , otisli od Londona do Porthsmouth-a , gde smo uhvatili trajekt za Bilbao u Spaniji . A odatle severno , lagano kroz Francusku prema kuci .
  Nemojte odmah da me kritikujete , svestan sam da je tema Francuska , ali ta dva gradica , i pored toga sto zasluzuju svoju temu , spojicemo sa ovim putopisom .
  Inace , mada ce vama , polazeci iz nasih krajeva tesko to pasti u kombinaciju , samo da pomenem , trajekti idu izmedu Spanije i Engleske od Bilbao ili Santandera do Portsmoutha ili Plymoutha , i mora se napomenut da su zaista jeftini , kad uporedite put kojim bi morali da prodete , ili kad uporedite sa npr trajektom Bar - Bari
  Put do Spanije traje 35 sati ( moglo bi brze , ali bi onda bio tamo oko ponoci , pa zato uspori na pola puta ... i cena sa najosnovnijom kabinom koja ima komplet kupatilo , ali jeste minimalne velicine , za dve osobe , plus motor je 220 engleskih funti , ili oko 260 eura ... Ja mislim da je Bar – Bari skuplji , ili gresim ?
  Tako da , kad bude dosla na red da se iztrazuje Spanija , to ce mi biti precica ...
  Brod na kome smo plovili , zove se Pride of Bilbao , i nije los , mada mislim da je Bilbao , da je ponos u pitanju , zasluzio brod sa malo manje rdje ...
-

-
-
sa zaviscu smo gledali brod pod francuskom zastavom parkiran do naseg ..
  Pre plovidbe obisli smo brod , pogledali tabelu sa slikama morskih zivotinja koje je moguce , uz malo srece videti u Biskajskom zalivu , i ubrzo posle toga brod je izplovio

-

-

-

-
  Luka Portsmouth vazna je vojna luka pa moze da se vide mnogi stariji brodovi
-

-

-

-

-
  cak i nosaci aviona za Harijere
-

-
  i razvikani HMS Dauntless
-

-

-

-
  a pored njih i mnogi stariji brodovi , kojima grad i pogotovu razgledni toranj u obliku jarbola prave dobar

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #14 poslato: Maj 31, 2010, 08:37:17 posle podne »
-
-
Kod izlaska uhvatili smo , delimicno pogled na brod koji nas je dotle doveo .
-

-
Brod je stigao u 08:00 nedelju ujutro , grad Bilbao je te noci oprala kisa , pa su ulice vecinom bile prazne
-

-

-

-
Bilbao je najveci grad u Baskijskom delu Spanije , i bas sam se iznedadio kad smo , u prolazu videli nekoliko prodavnica sa oruzjem ... 
Obisli smo poznati muzej moderne umetnosti , Gugenheimer muzej , poznat po tome jer je , sto se vidi i iz slika , extravagantno arhitektonsko delo , oblozeno plocama titanijuma
-

-

-

-

-

-
pored muzeja stoji i popularna skulptura psa pravljena od cveca , ali nazalost je bila u radu ..
-

-
tako da smo , sretni da smo se resili odvratne engleske brodske hrane , otisli do starog grada - Casco Vijeo u potrazi za doruckom
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
Na putu prema Francuskoj kratko smo stali i u San Sebastian-u , predivnom malom gradu , poznatom medu lokalcima kao Donostia
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
u kome imaju neke konfuzne znakove ;D
-

-
probam to da izbegnem , ali ocima se ovo lako vidi , a kamerom treba da rukuje neko bolji od nas ... mada su skoro sve slike od moje zene , necu da je kritikujem ... ali jos nismo kupili avion , pa evo dve profesionalne ..
panorama nocu
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Panorama_Donostia_Kontxako.jpg
i pogled iz aviona
http://en.wikipedia.org/wiki/File:San_sebastian_aerial_7909.JPG
-
-
i odatle produzili prema Francuskoj , destinacija Biarritz
-
Biarritz je meka za surfere u Evropi , nekad ( i sad ) popularna destinacija za aristokratiju , pogotovu Rusku , na jednoj od fotografija mozete da vidite i Rusku pravoslavnu crkvu .
-

-

-

-

-

-

-
Na severnoj strani gradica je malo uzvisenje sa svetionikom , predivan pogled na grad
-

-

-

-

-

-

-

-
a na juznoj strani gradica nalazi se mala luka a iza nje hridi , na koje vodi pesacki puteljak
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
Sledeci dan , destinacija – Pireneji
-

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #15 poslato: Maj 31, 2010, 08:38:35 posle podne »
-
Da se obidu citavi Pireneji , trebalo bi odvojiti malo duze nego jedan dan , a do tad , ovo ce morati da posluzi ..
Plan nam je bio da dodemo do sela Gavarnie , gde se nalazi poznati

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #16 poslato: Maj 31, 2010, 08:39:57 posle podne »
-
  Sledeci dan smo prosli kroz ravice oblasti Landes , nekad su to bile mocvare , ali je u 19 veku pretvoreno u more suma , da sprece eroziju ..
-

-

-

-
sledeca destinacija , selo Mimizan , na obali Atlantika
  Medu nepreglednim sumama nade se i neka oaza mira
-

-

-

-

-
  A Atlantik hladan , jos uvek , a plaze nepregledne
-

-

-

-

-

-

-
  Mimizan je bio samo mali odmor uz put do nase glavne destinacije za taj dan la Dune du Pilat
uz put , moja zena je nasla jos cveca … sta da vam kazem , detalji ..
-

-

-

-
  Priblizavajuci se , pocela je da se nazire gomila peska
-

-

-

-

-
  Hteo sam da odvedem motor do dine da ga pitam koje on ima misljenje o pesku , siguran sam nikako mu se to nikako nebi svidalo , ali rekoh da probam . Medutim smestili su nas na parking pored autobusa .. jel to ima neko znacenje ?
-

-

-
  Duna je inace najveca u Evropi i cini je 60 miliona kubnih metara peska , siroka je oko 500 metara , dugacka 3 kilometra i momentalno , kako kazu majice koje tamo prodaju , posto raste vremenom ( vetar ) 114 metara visoka ...
-

-

-

-

-

-

-

-
-
  Deca uzivaju u pesku , ja sam obezbedio da nas Meda bude najvislji tog dana , morao sam da ga ohrabrim , jer se nesto uplasio , a na kraju smo popili , zasluzeno hladan sok ...
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
  U meduvremenu , kamionski parking se skoro napunio ... ;D
-

-
-
  Te veceri spavali smo u Bordou - Bordeaux , provozali se gradom predvece , popili pice pa na spavanje ... staracki ;D
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #17 poslato: Maj 31, 2010, 08:41:10 posle podne »
-
  Sledeci nam je bio St Emilion
  Malo selo nedaleko od Bordoa , duge istorije . Jos su Rimljani tu pravili vino , a kad je neki monah Emilion napravio crkvu izklesanu u stenu , valjda su i drugi svatili da je to idealan nacin za smestanje vina , pa su grad imenovali po njemu , u cast ;D a drugi monasi , koji su ga pratili , poceli su komercialno da proizvode vino vec u 8 veku ..
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
obratite paznju na cenovnik vina , po godistima ..
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
  Uz put , u nekom malom selu , imali smo i dorucak , na motoru ... ;D
-

-

-

-

-
-
  Vratili smo se u nasu omiljenu pokrajinu , Dordonju ,
-

-

-

-

-
-
pa da nastavimo gde smo stali prosle godine . Pokazao sam vam vec , sa druge strane reke dvorac  Beynac et Cazenac , sad je i on dosao na red ..
  U selu izpod dvorca sniman je film Cokolada sa Joni Depom , a na dvorcu , izmedu ostalih , Posetioci , francuska komedija , neznam kako se to zove kod nas i film u kome Mila Jovovic glumi Jovanu Orleansku . Film je rezirao Luk Beson ( Peti Elemenat , Profesionalac , AngelA ) inace moj omiljeni reziser
-

-

-

-

-

-
-

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #18 poslato: Maj 31, 2010, 08:42:14 posle podne »
-
  Dvorac je izgraden u 12 tom veku i u fazi je velike rekonstrukcije . Obicno na tim dvorcima u utvrdenjima u Francuskoj nemozete da vidite mnogih drvenih elementa utvrdenja , kao npr. obrambene kolce i stale za konje , ali posto je to pravljeno za film sa Milom Jovovic , ostavili su sve tako ...
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
  Sa dvorca se pruza prelep pogled na dolinu i selo u njegovom podnozju   
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
  Odatle smo otisli do jos jednog malog srednjevekovnog utvrdenog sela u neposrednoj blizini  - Domme da upotpunimo sliku ...
  Domme je jadan najboljih primera tzv Bastide , utvrdenog sela , osnovan je 1281 godine , a na kapijama grada mogu da se nadu grafiti koje su izcrtali i izrezbarili Vitezovi templari , kad su jih 1307 godine uhapsili i zatvorili u gradu.
  Lepota sela zanela je malo mog profesionalnog fotografa , nadam se necu da vas udavim fotografijama …
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-
  Tu moram da pomenem ovo ..
  Znam , idem kontra onog sto sam sam rekao , ali ovo je jace od mene ...
  Francuski Saucisson Sec ili u prevodu suva kobasica , ali ja posto ne pricam francuski , jos pre nego sto sam saznao sta to znaci , dao sam jim ime  šošoni Eto , slobodno me kritikujte , prekrsio sam svoje pravilo ... slika hrane …
-

-
-
  Ja da ostanem gladan u Francuskoj ? Nema teorije ...  ;D
-
  I opet morao sam da proverim , zumom dali nam je omiljeno selo tu ( ko da nismo prosli kroz njega pre deset minuta ;D )
-

-
-
  Posto smo proverili , tu je , svratili smo na kratko , ponovo u La Roque Gageac , kafa , klopa ...
-

-

-

-

-

-

-
  Pa kratko i u Sarlat
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
  I otisli do nocenja za taj dan Perigoux , lep gradic , evo nekoliko slika ...
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
-

Van mreže velimlje

• Vozac
  • *
  • BMW R1200GS
« Odgovor #19 poslato: Maj 31, 2010, 08:43:59 posle podne »
-
  Sledeceg dana smo samo prosli kroz Brantome , da proverimo dali nam je tu omiljena pekara 
-

-
-
  U blizini sela Magnac Lavalette Villars smo videli i ovaj dvorac , kasnije sam proverio , poceo je da se gradi tek izmedu dva svetska rata ? Pa zar nemaju dovoljno dvoraca ?

-

-
-
pa smo pravili fot pauzu za magarca ( da me ne cuje … )
-

-
-
  Obisli smo i Cognac , bez degustiranja …
-

-

-

-

-

-
-
  Pa stali na hladno pice u Saintes , gde se nalazi ova divna triumfalna kapija , koja je nekad oznacavala pocetak mosta , koga vise nema .
  To je kapija Germanikusa , izgradena 18 te godine nase ere
-

-

-

-

-

-

-
-
uz put stali smo u Chatelailon Plage , da umocim noge u Atlantik , dok mi motor pricuva cipele ...
-

-

-

-

-

-