Igore, vidim da si očigledno još uvek ogorčen na nas zato što je odbijen vaš predlog da učestvujemo u vašem zahtevu, ali nemoj zaboraviti da si mi lično rekao da će taj dokument biti zvanično UMS-ov ...a mi bi samo statirali i dali kritičnu masu kako bi dokument imao težinu. Ne znam zašto ponovo dovodiš u pitanje tu odluku i način na koji mi vidimo problem, sem ako namerno želiš da produbiš krizu u komunikaciji sa MAS-om.
Rade, kada ste obrisali tekst nasih zahteva koji je u pripremnoj fazi bio postavljen i na vasem forumu, pitao si me da li je to zvanicni dokumenat Unije. Rekao sam ti da NIJE i to stoji u pp, za koje je pravilo da se ne objavljuju na forumu. Pitao si me to s obzirom da je na memorandumu Unije, a ja sam odgovorio da mi sve svoje tekstove pisemo na svom memorandumu.
A tacno je sto kazes da sam dodao da ce zahtev BITI zvanicni dokumenat tek kada se preda (ako ga preda Unija). A zeleli smo i bilo bi dobro da smo tada dosli do konacnog usaglasenog teksta zajedno
i da ga predamo na zajednickom papiru, ili posebno, svako na svom papiru (memorandumu) jer da smo ga zajedno usaglasili, tekst bi bio nas koliko i vas i obrnuto. Ne moze se poreci da je poziv imao za cilj da zajedno dodjemo do teksta, i onda niko ne bi imao ekskluzivno pravo svojine na njega.
Mozda ovo nije mesto da se spominje na koji nacin i uz koje kvalifikacije je UO MAS-a, prokomentarisao tu inicijativu za saradnju (ima ljudi koji su sedeli za tim stolom), kad vec spominjes krizu u komunikaciji sa MAS-om.
I jos u vezi te komunikacije: tekstovi u pripremnoj fazi, podlozni dopunama i poboljsanjima, koje je Unija ove godine pripremala i u vezi poreza i u vezi osiguranja, su brisani sa foruma MAS-a u vise navrata. I u mojim postovima i u postovima drugih clanova foruma koji nisu clanovi Unije.
Ja sam na takav postupak odgovorio sledecom merom: Postavio zam tekst zahteva koji je sacinio MAS na nas forum. S obzirom da je podnet u ime motociklista, neka bude i na moto-forumu Unije. Neka vide ljudi i neka citaju. Imace sta i da procitaju. Vec komentarisu, pa zahtev je i napisan u ime svih.
Ali, da se vratimo temi.
Znam ja da u zahtevu MAS-a ima i po neki argumenat koji je tacna cinjenica i koji nam ne ide u prilog, kako kazes, svidjalo se to nama ili ne.
Takve cinjenice i argumente nismo stavljali u zahtev Unije. Cekamo da ih iznesu oni koji budu na suprotnoj strani, tj. osiguravajuce kuce.
Znamo dobro koji to argumenti mogu da budu, i spremamo se da na njih imamo sto bolji odgovor, da ih sto bolje osporimo u nekom eventualnom razgovoru ili prepisci, da umanjimo njihovu tezinu. To su zadaci moto-udruzenja, a ne da sami iznosimo razne momente na osnovu kojih nam, nemimovno, treba povecati premiju osiguranja.
Kao sto neko gore napisa, zastupaju se dva razlicita stava - "i to je dobro".
Kako moze da bude dobro? Kako mogu da budu razliciti stavovi u pogledu smanjenja cene osiguranja? Koji je onda taj drugi, razliciti stav, ako je jedan smanjenje - jel drugi povecanje osiguranja? Kada je u pitanju diskriminacija motociklista stavovi ne smeju da budu razliciti. Za sve ostale stvari mogu.
Da zahtevi mogu da budu predati od strane razlicitih moto-udruzenja - to bi i bilo u redu. Ali zahtevi moraju da budu isti ili slicni. Ne moze i ne sme ni jedno moto-udruzenje da iznosi argumente na osnovu kojih ce osiguravaci moci da povecaju premije osiguranja, uz tako jaku cinjenicu da su takav zahtev dobili od udruzenja koje zastupa 50-ak klubova, a pisano je i u ime ostalih klubova i samostalnih motociklista.
Kada se pazljivo cita tekst, prema onome sto se u zahtevu MAS-a trazi da bude uzeto u obzir, ispada da samo jedan mali segment motociklista ne spada u ovu ili onu rizicnu grupu. A gde vidi veci rizik, osiguravac automatski vidi i vecu premiju osiguranja. To nisu stvari kojima se mozemo igrati i pisati ovakve, moram da kazem, amaterske tekstove zahteva.
Da bi ova polemika bila usmerena u potrebnom pravcu, osnovno prethodno pitanje je:
Sta bi? Jel poslat zahtev?
Tj. da li je moguce popraviti ga, ili je steta vec nepopravljiva?