Mart 30, 2026, 07:40:36 posle podne

Autor Tema: Zenske u bajkerskom okruzenju  (Pročitano 9414 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Anka

• Profi Vozac
  • **
  • Pol: Žena
  • Kcer ludog oca
Zenske u bajkerskom okruzenju
« poslato: Februar 01, 2010, 02:18:24 posle podne »
Bikerska supkultura je okruženje u kojem dominiraju muškarci. Značajni, ali ne i najbitniji razlog tomu je taj, što među vozačima motocikla ima puno manje žena nego muškaraca. Motocikl kod većine nije vlasništvo od životnog značaja, nego ulazi u područje luksuza, koji nije jeftin. U patrijarhalnom sastavu, koji je usprkos deklariranoj ravnopravnosti više ili manje prisutan na našim prostorima, žene se većinom ne koriste ovim luksuzom. Tako su vozačice motocikla u izrazitoj manjini. A kao manjina teško dolaze do izražaja u supkulturi, u kojoj već od samog početka dominira jedan pol.

Bikerska je supkultura nastala puno pre nego što je val feminizma zahvatio zapadnu civilizaciju. Tada niko nije postavljao pitanja o ženskom članstvu u bajkerskim klubovima. Svima, a naročito samim bajkerima bilo je samo od sebe potpuno razumljivo da žene ne mogu biti članice jednog bajkerskog kluba. Bajkerska supkultura, za razliku od dominantne kulture i nekih drugih supkultura nije regulirana od strane države. Država u određenoj meri regulira motociklizam, npr., sa zakonom o cestovnom prometu, ali pošto bajkerstvo ne ugrožava stanje u prometu, naša supkultura prepuštena je samoregulaciji. Prema svemu sudeći, tome u okruženju u kojem muškarci reguliraju i postavljaju norme, nije ni za očekivati neke bitne promjene. Naravno, s feminizmom i polaganim uspostavljanjem ravnopravnosti među polovima, došlo je do nekih promena i u bajkerskoj supkulturi, koja je nasuprot dominantnoj kulturi ostala drugačija. Iako su žene ravnopravne na različitim područjima i u većini zvanja, nisu postale ravnopravne članice bajkerskih klubova, barem ne onih MC klubova. Bajkerski klub ostao je po pravilu muški klub. Zato su neke ženske vozačice formirale svoje udruge i svoje bajkerske klubove, koji su organizovane na isti način, kao i muški klubovi.

Iako žene većinom ne voze motore, ipak su sastavni deo bajkerske supkulture. Većina žena ovu supkulturu prihvata i živi u okviru njenih normi, a da pritom imaju jako malo ili nikakvog udela u njenom kreiranju. U kasnim osamdesetim i ranim devedesetim godinama, kad su i na našem prostoru nastajali motociklistički, a kasnije i bajkerski klubovi, među svoje članove primane su i žene, koje su vozile motocikle. S padom komunizma i s kontaktom s bajkerskom supkulturom zapada, klubovi su počeli uvažavati norme te supkulture i muški elitizam. U procesu diferencijacije klubova, s raspadom nekih starijih klubova i formiranjem novih, u svijest se utisnula norma, da bajkerski klub ne može imati članice. Ženske, koje su već bile članice, to su i ostale (ili pak ne), a novih članica već više godina, barem u MC klubovima nema.

Postavlja se pitanje, zašto žena ne može biti članica bajkerskog kluba? Ženska, kakvu vide muški članovi bajkerskog kluba, predstavlja potencijalnu opasnost za jedinstvenost kluba, za suparništvo među bratstvom.  Žena je, naime, u životu bajkera jedan retki element, zbog kojega je ovaj spreman napustiti bajkesku supkulturu, svoje bratstvo i vratiti se u dominantnu kulturu. Zato je potrebno što više ograničiti uticaj žene na supkulturu. To se može urediti na taj način, da joj se ne dozvoli članstvo u klubu i da ju se ograniči samo na suputnicu. Kao nečlanica nema uticaja na odluke kluba, a kao suputnica je uhvaćena u njegov odnos prema klubu i same supkulture. Ako član i ženska prekidaju vezu, onda je žena odbačena od bajkerstva, osim ako ne postane suputnica drugom bajkeru. Isto tako je odbačena ako bajkeru prestane članstvo u klubu. Na taj način žene u bajkerskoj supkulturi deluju isključivo kao suputnice, a bajkerica je malo. Pošto same ne voze motocikle, ograničene su u mobilnosti. Kao suputnice su aktivne u klupskim delatnostima, u organizaciji i posjećivanju susreta. Takođr učestvuju i u klupskim vožnjama.

Ženama bi napravila krivicu ako bi ih označila samo kao suputnice. Zapravo su žene u klupskoj delatnosti nepogrešive, ali su bez prava odlučivanja. Nepogrešive su i kod organizacije moto susreta. Poseta nekom klupskom prostoru jasno pokazuje da li je u njegovom uređivanju ucestvovala žena ili ne. Žena je dobrodošla suputnica na bajkerovom putovanju i partnerica. Uverena  sam, da su izvan bajkerske supkulture ženske itekako ravnopravne bajkerima, ali u samoj supkulturi muškarci ljubomorno čuvaju svoj položaj. Zapravo je iznenađujuće, da većina žena na toj sceni prihvata svoj položaj i ne pokušava ga promeniti. Inače je potrebno napomenuti, da bajkeri usprkos nejednakosti, barem na ovim područjima nisu agresivni, superiorni ili uvredljivi prema ženama. Svakako ne više od onoga u normalnom životu. Inače, žena na motociklu, kojeg dobro vozi uživa veliko poštovanje. Poznajem više žena, koje su bolje bajkerice od mnogih bajkera, koji su prekjuče nabavili motor, juče stavili boje, a danas su najveći poznavatelji naše strukture.
« Poslednja izmena: Februar 01, 2010, 02:49:32 posle podne od strane Anka »
Devojka moze da bude sa sela ali motor mora da je iz Japana

Van mreže Ivta - MK Smederevo

• Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
Odg: Zenske u bajkerskom okruzenju
« Odgovor #1 poslato: Februar 01, 2010, 03:08:40 posle podne »
Anka Resavska škola  :D :D :D :D :D

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Rade-Squi
« Odgovor #2 poslato: Februar 01, 2010, 05:50:12 posle podne »
Anke
"Iako žene većinom ne voze motore, ipak su sastavni deo bajkerske supkulture. Većina žena ovu supkulturu prihvata i živi u okviru njenih normi, a da pritom imaju jako malo ili nikakvog udela u njenom kreiranju."

Slažem se ovo je trenutna slika,ali na suprot tome žene sve više ulaze
u MK... osnivaju svoje MK i posećuju skupove... A taj trend se sve više
uvećava iz godine u godinu, zar ne...

« Poslednja izmena: Februar 01, 2010, 06:27:35 posle podne od strane Squi »

Van mreže dencse1

• Moto manijak u usponu
    • mwp
« Odgovor #3 poslato: Februar 01, 2010, 07:15:55 posle podne »
bez uvrede.......ali glavni problem kod žena je to što ukoliko neka od njih ima bilo kakva zanimanja u vezi nečega,u čemu su brojno zastupljeniji muškarci,odmah se pojavi neko kukanje tipa:"jadne žene,ovo,ono"
uopšte ne shvatam u čemu su to žene ograničene u bilo čemu?
po meni je to izbor svake žene....dali hoće da sedi pozadi ili napred(mada moram napomenuti,da mnogo bolje izgledaju kada sede pozadi)

a što se tiče "klubske priče" i žena......smatram da to nije istina,barem kod nas,jeste da je mnogo supruga,devojaka bajkera,koje bi se izgubile iz priče ukoliko bi došlo do napuštanja kluba tog člana......ali jbg,te žene i devojke obično nisu ni članovi tih klubova,već jednostavno supruge koje izmedju ostalog,samo učestvuju u aktivnostima,a niti plaćaju te članarine,niti odlaze na sastanke klubova.....već se jednostavno provozaju sa mužem(dečkom)

e ali postoje punopravne članice mnogo klubova,koje učestvuju u svim klubskim aktivnostima....e naravno one i imaju pravo glasa u istim......

e sad,ukoliko je problem što žene ne mogu u neke klubove,koji u svom statutu imaju pravilo da ne primaju ženske članove.....to je već druga stvar.....mada su to uglavnom"strani" moto klubovi......toga kod nas nema.....i nadam se da neće ni biti

Van mreže sandra

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #4 poslato: April 19, 2010, 04:25:23 posle podne »
odlican text.... napisao ga je Bartolo Lampret - Jackson.
napisao je jos puno lepih, poucnih i pametnih tekstova
Bravo Anka za trud

:)

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
  • AFRIKA TWIN XRV 650 RD 03
« Odgovor #5 poslato: April 19, 2010, 05:00:05 posle podne »
Bez obzira da li je tekst napisan ili citiran, smatram da je na mestu! Protivnik sam šovinizma a i predrasuda, veznanih za učešće žena u motociklizmu.
Anka pokušaj kontaktirati sve bajkerke, bilo samostalne ili pripadnice nekog kluba, razgovarajte se i nešto će od toga proizaći, siguran sam!

Van mreže sandra

• Profi Vozac
  • **
« Odgovor #6 poslato: April 19, 2010, 05:36:33 posle podne »
i ja smatram da je text na mestu. nisam imala nikakvu nameru da nekog uvredim ili sta god. Poenta je da je lik napisao par sjajnih tekstova i zapazanja o motoristima i svemu onome sto pripada bajkerskoj zajednici koje vredi procitati. Anka je jedina koja se potrudila i koja je bila radoznala da takvo istinito vidjenje i lepo napisan tekst koji zavredjuje puno paznje podeli sa nama

istina je da zena u moto drustvu ima malo i da se redje pojavljuju u javnosti.
Slazm se da bi trebale bajkerke da se izbroje i okupe, pa eto Anka lepog predloga za tebe posto si pokrenula to pitanje i lepo izlozila tekst. Imas punu moju podrsku i pomoc ako je potrebna...

Marina

• Gost
« Odgovor #7 poslato: April 20, 2010, 09:22:28 posle podne »
Cemu bespotrebno zamaranje vijuga sto se samo ne vozite ili vozite i uzivate  :icon_scratch:

Van mreže Rider girl

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #8 poslato: April 20, 2010, 11:53:32 posle podne »
Cemu bespotrebno zamaranje vijuga sto se samo ne vozite ili vozite i uzivate  :icon_scratch:
Pravilo foruma:
http://www.motoasocijacijasrbije.com/forumm/index.php?board=6.0
Never ride faster than your angel can fly!

Van mreže motoklasik

• Nedostizni Vozac
« Odgovor #9 poslato: Maj 16, 2010, 11:22:17 pre podne »
Cemu bespotrebno zamaranje vijuga sto se samo ne vozite ili vozite i uzivate  :icon_scratch:

Marina, s obzirom da si se tek danas predstavila, ja cu tek danas napisati nesto u ovoj temi, kao osvrt na tvoj post.

Ne znam da li si uopste i koliko dugo si u bajkerskom svetu, bilo kao ucesnik bilo kao "simpatizer", ali bez obzira na to, malo je neskromno savetovati ljude sta treba da rade.
Neskromno je, najblaze receno a ima i drugih preciznijih epiteta, davati sebi takvu vaznost iz koje proistice potreba da odredjujes nacin ponasanja drugih.

Da li ce neko bespotrebno da zamara vijuge, ili samo da se vozi, stvar je koja se tice samo njega i nikog vise. Da se nisu, potrebno a jos cesce i nepotrebno, zamarale vijuge, ne bi smo mi sada vozili motore, mozda se ne bi znalo ni za tocak. I vrlo je prepotentno dati sebi za pravo da ocenis kada je to "zamaranje vijuga" bespotrebno, ili je mozda kod nekih a priori bespotrebno, a kod drugih uvek plodonosno?

Upravo zato smo izabrali motocikl kao hobi ili kao nacin zivota (kako ko) da bi smo izbegli okruzenje u kome neko stalno dize prst i objasnjava sta i kako bi trebalo da radimo i kako da se ponasamo.
A ovo tvoje pitanje me je podsetilo na pitanje koje mi je otac postavio pre 36 godina kada sam kupovao prvi motocikl:  "Sto nekupis auto pa se vozis, a ne motor?". Odgovor znamo svi koji smo u ovoj prici, nema potrebe da ga citiram.

Nije od tvog pitanja daleko ni pitanje npr.: "Sto vozite Kawasaki, a ne Hondu ili BMW?" ili "Sto vozite kruzer a ne enduro ili R ?"
Ljudi u bajkerskom svetu rade ono sto hoce i ne treba sebi pripisivati ulogu mesije koji ce ih prosvetliti i otvoriti im oci da shvate kako i sta treba, a sta ne treba.
...

Van mreže MILJAN

• Moto manijak u usponu
  • SUZUKI V STROM K8
« Odgovor #10 poslato: Maj 16, 2010, 12:15:22 posle podne »
Nije devojka nista lose napisala.Ja sa to shvatio kao:" nema potrebe za filozofijom oko toga...vozi i uzivaj"....
SUPER TEŠKA DOŽIVOTNO :)
MIXED MARTIAL ARTS.....GENERACIJA 1972.

http://picasaweb.google.com/112617047077522863095/MEMENTOMORI?authkey=Gv1sRgCPrTzu7Z0NPC8wE#

Van mreže motoklasik

• Nedostizni Vozac
« Odgovor #11 poslato: Maj 16, 2010, 12:22:36 posle podne »
Pa upravo to.  Da li ima potrebe ili nema ipak odlucuje onaj ko je otvorio temu.
...

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #12 poslato: Maj 16, 2010, 12:36:57 posle podne »
Znam da ce te se nasmejati ali svo jednog bizarnog primera gde su žene zapostavljene a mogle bi, samo ako se organizuju, promeniti što-šta u svoju korist, bez štete drugome!!

Na par skupova koje sam obišao, primetio sam da one plastične kante od toaleta nisu ni za nas a kamoli njih! Dovoljno je i takvih par odvojiti samo za njih ali koji bi se muškarac setio toga?
Ma to je samo jedan sitan primer a ima ih podosta gde bi žene, samo ako se organizuju, mogle obogatiti bajkerski život!!

bboxon

• Gost
« Odgovor #13 poslato: Maj 16, 2010, 10:40:11 posle podne »
Devojka je napisala jednu recenicu u formi retorickog pitanja, ne znam samo odakle odmah potreba za prevaspitavanjem.

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #14 poslato: Maj 16, 2010, 10:50:04 posle podne »
Koja bre devojka...dok vi ukapirate da se neko zeza, tj pokušava nas da zeza...ode mas' u propas'!!

Van mreže dencse1

• Moto manijak u usponu
    • mwp
« Odgovor #15 poslato: Maj 16, 2010, 11:54:49 posle podne »
Znam da ce te se nasmejati ali svo jednog bizarnog primera gde su žene zapostavljene a mogle bi, samo ako se organizuju, promeniti što-šta u svoju korist, bez štete drugome!!

Na par skupova koje sam obišao, primetio sam da one plastične kante od toaleta nisu ni za nas a kamoli njih! Dovoljno je i takvih par odvojiti samo za njih ali koji bi se muškarac setio toga?
Ma to je samo jedan sitan primer a ima ih podosta gde bi žene, samo ako se organizuju, mogle obogatiti bajkerski život!!

moram da ti odgovorim na ovaj post........

da odmah na početku kažem"ja obožavam žene,i u mojoj porodici je uglavnom žena glavnokomadujuća"(ovo sam napisao,da se ne bi moj dalji tekst protumačio kao kao neki negativan stav prema istim ;D)

elem WC......
prošle godine,skup u temerinu...lokacija koja se izdaje za grdne pare,te je stvarno uređena kao "park"....prelepa trava,raznorazni vodopadi,betonske staze........i naravno novi mokri čvor....završen par meseci pre skupa........odvojeni za muškarce,sa 2-3 lavaboa,6 pisoara i tri klonje......ženski isto tako sa još više lavaboa i klonja(bez pisoara ;D),pvc stolarija,keramika do plafona....znači klonja"boli glava".......

e sad.....razbih se ja od alkohola onako pošteno(pola subotnje večeri sam i prespavao).....i ujutro,kada je sav taj pasulj,jagnjetina i pivo,rakija krenulo gde mu je i suđeno.......i već sam bio u dilemi hoću li stići ili neću.....trčećim korakom ka klonji.....već usput ja počnem da razmišljam,neću u muški,mi muškarci smo svinje,a i garant nema papira........stigoh ispred vrata,pogledam levo,desno(kao da li neko gleda gde ću)i uletim u ženski wc.........
kada sam ja ugledao kako to izgleda...........to,to se ne može rečima objasniti.........(neću da zalazim u detalje)povratio sam i otišla mi i volja od s***a......
taj ženski wc je izgledao 3 puta gore nego muški.......a za nas kažu da smo svinje

tako da nema potrebe odvajati,vidi se koji je ženski ;)
u ženskom je uvek daska prekrivena sa 20-ak slojeva wc papira,samo mi nikada nije bilo jasno,za čega će papir,kada na njemu ostave otiske cipela......

poenta.....nemojte ih baš toliko braniti,nisu one baš toliko "ugrožena"vrsta ;)
jeste,mi muškarci smo "svinje",ali nisu ni one baš"mačići"

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #16 poslato: Maj 17, 2010, 12:05:37 pre podne »
Ne, ne pokušavam ih braniti, nema za tim potrebe, nismo mi sileđije već samo želim da se do nekle izjednaće u svojim prohtevima, koji moraju biti shodno broju učesnica bilo vozača ili suvozača!
Svuda prasetine i pljece a nigde nekog ribljeg sendvića ili pileće salate za sve one koji drže do strejta u svakom smislu!
Pogledaj opremu...ili muška ili unisex a slabo, isključivo žanska!

Van mreže dencse1

• Moto manijak u usponu
    • mwp
« Odgovor #17 poslato: Maj 17, 2010, 12:25:05 pre podne »
to si potpuno u pravu(osim ovo za opremu ;) )

ali opet se vraćamo na onaj tekst pisan na samom početku teme.....
jbg,nisu muškarci krivi što su mnogobrojniji,pa se samim tim sve ovo etiketira kao muški"hobi iliti sport"

čak šta više kada vidim žensko na motoru(ja lično,a mislim da i velika većina)posmatram to sa oduševljenjem
i sumnjam da je bar na našim prostorima(a ovde se to računa,a ne neka tamo amerika)ikada  i jednoj devojci,ženi na motoru zabranio da npr.uđe na neki skup,ili da polaže uopšte za A kategoriju......
čak šta više ne znam da je ikad pandur ženskoj na motoru naplatio kaznu,ili da je na kapiji skupa naplaćen ulaz....

znači onda o čemu se ovde radi?šta ne valja?
šta taj "dubokoumni tekst" pokušava da objasni?
pogotovo ovde kod nas gde sigurno takvih predrasuda nema......
ovo je brate ko kada bi u indiji raspravljali kako  je u srbiji kravama mesto u štali a kod njih je to sveta životinja.....
isto tako sada raspravljamo kako u americi žene ne mogu da učestvuju u nekoj klubskoj priči.....
i kako se vrši neka "strašna diskriminacija"
e sad to što ih je malo,po meni više ih čuvamo,ali ipak nisu ugrožena vrsta

Van mreže Squi

• MK Uzice
  • Ultimate Biker
  • Rade-Squi
« Odgovor #18 poslato: Maj 17, 2010, 12:33:55 pre podne »
"Ikona"...  :o ;D

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #19 poslato: Maj 17, 2010, 12:38:54 pre podne »
Ima ih i te kako lepe...baš slika i prilika!!

Kada bi ih samo malo podstakli da se udruže, ne mora klubski već samo polno ali nevezano za diskriminaciju već da bih lakše i smislenije došle do svojih povoljnosti...