@squi
Druze, vidi mi smo par meseci na BJB forumu zvakali o ovoj temi i ono sto nas je najvise ubijalo u pojam je to sto smo stalno imali utisak da pricamo u vetar (zbog toga ja vec duze vreme ne ucestvujem u toj temi na pomenutom forumu).
Kada si 27-mog otvorio ovu temu i pozvao "sve dobronamerne da svojim komentarima i zapažanjima pomognu u finaliziranju teksta..." , ljudi su to docekali sa odobravanjem (da ne kazem sa odusevljenjem) i odmah je neko stavio link na BJB forum.
Mozda je ista ova informacija i poziv postojao i ranije, al je onda promaklo ljudima. Da je tako nesto stiglo do nas, budi siguran da bi se svi prebacili tamo gde bi znali da se sigurno nesto konkretno radi na problemu koji nas sve boli i gde cemo znati da neko slusa ono sto pricamo.
Izvini, ako su informacija i poziv bili izneseni ranije, ja sam verovatno pogresno stekao utisak da je ovo prvi poziv za ucesce.
A sad bi hteo da iznesem jednu dobronamernu kritiku u vezi organizacije proslogodisnjeg protesta.
Prosle godine 21. 04. ,
samo 3 dana pred planiran protest na verovatno najvecem bajkerskom forumu, otvara se tema u kojoj se pozivaju ljudi sa foruma da se prikljuce protestu
a da se pri tome nije iznela nikakva informacija o tome sta stoji u zahtevu. Par ljudi sa foruma (medju njima i ja) postavljaju pitanje o zahtevima, ali ne dobijamo nikakav odgovor. Ja sam normalno ucestvovao na protestu jer, a to sam i tada rekao, bila bi me sramota da u Beograd potegnu ljudi iz cele Srbije a da ja posmatram to sa strane.
Par dana nakon protesta ponovo u istoj temi postavljam pitanje :" jel bi mogli bar sada da cujemo sta je pisalo u zahtevu koji je predat?" i ponovo ne dobijam nikakav odgovor.
Poenta je jasna - u informisanju su nacinjene tri greske :
- poziv za ucesce je upucen kasno
- u samom pozivu je trebalo izneti bar neke osnovne informacije u vezi zahteva
- ma kakvo misljenje da imate o forumu cije clanove pozivate da se prikljuce protestu koji organizujete, mislim da je osnovni red, ako ste ih vec pozvali, da ih udostojite odgovora na pitanja koja imaju u vezi istog
Sve ovo gore sto sam naveo ostavlja los utisak. Stice se utisak kao da ste nam bacili poziv tek onako, pa sad ako hocete dodjite, a ako necete ko vas sisa.
A o tome sta pise u zahtevu sta ima vi da brinete i mislite - o tome brinu pametniji ljudi od vas.
Squi, nadam se da je jasno da sve ovo iznosim sa zeljom da se iste greske ne ponove. Meni je takodje jasno da ti ovih dana ne znas ni gde ti je glava, ni kako se zoves, a kamoli da bi sad mogao da ucestvujes na svim forumima i odgovaras na stotine pitanja.
Mislim da je tu potrebna samo dobra organizacija. Za par vecih bajkerskih foruma bi trebao da se odredi po jedan covek koji bi na vreme otvorio temu sa pozivom za ucesce u protestu, u kojoj bi izneo sve vazne informacije i odgovarao na eventualna pitanja. To ne bi morali da budu obavezno ljudi sa clanskom kartom MASa. Mogli bi da budu ljudi sa tih foruma koji su se vec aktivno ukljucili oko finaliziranja zahteva (Motoklasik, Fantom, Serbduck i ostali izvinite sto pricam u vase ime)
I na kraju ponovo da se vratim na konkretne zahteve.
Vec sam rekao da mi se kod ovog zahteva ne svidja to sto takav predlog podrazumeva smanjenje priliva u drzavni budzet, te da samim tim umanjuje sanse za uspeh. Mislim da bilo koji drugi zahtev koji im ne stavlja ruku u kasu / odnosno ne smanjuje priliv u istu, ima vece sanse Na primer Americki model gde se ta taksa naplacuje samo za vozila do 7 god. starosti (s tim sto bi opet trebalo da se namet na iste rasporedi tako da priliv ostane nepromenjen)
Vidi, mi smo jos prosle zime, kad sam otvorio tu temu dosta pricali o ovome i u diskusiji smo dosli do takvog zakljucka. U toj temi su ucestvovali i ljudi iz MAS-a - Lancia 88 je X puta ponovio da nema sanse da drzava pristane na ukidanje ili smanjenje takse.
Par meseci posle toga predaju se zahtevi za koje smo rekli da imaju malu sansu za uspeh. Rezultat protesta i zahteva znamo.
I evo sada, godinu dana nakon toga imamo sledecu situaciju : Pred istu tu vlast izlazimo sa takoreci istim zahtevima. To bar ja tako vidim.
Samo po sebi se namece pitanje - sta se to u medjuvremenu promenilo, pa vi sada mislite da imate solidne sanse za uspeh?
Ili mozda i ne mislite ? Mozda mislite da u narednih nekoliko godina svako prolece izlazite pred vladu sa istim zahtevima, pa ce mozda jednom da im dosadi te ce da popuste. Samo onda rizikujete, kao u onoj prici o decaku koji je u sali vikao "vuk",da ostanete bez podrske velikog broja ljudi koji su sada spremni da vam je daju. Ako ovaj protest ne postigne zeljeni cilj, a sledece godine zatrazite podrsku od ljudi za neku ideju koja bi imala vece sanse mnogi bi mogli da se zapitaju : Zvali su nas pretprosle godine i nista, zvali su nas prosle i opet nista i vredi li onda ici treci put?
Zasto ovo pricam? Samo zato da istaknem da na onom ko pise zahtev i poziva ljude na podrsku lezi ogromna odgovornost i
da je od svega najvaznija dobra procena. Procena o tome sta staviti u zahtev i kakve su sanse da takav zahtev prodje pred vladom (ukoliko su sanse male, bolje nista ne preduzimati i ne trositi zalud pozitivnu energiju ljudi)
Znaci samo trebate da imate u vidu sta se mota u glavama ljudi koji sede u skupstini i koji treba da odluce o sudbini nasih zahteva. Nemojte da vas zavara pozitivno gledanje ljudi sa foruma, ili da pogledamo malo sire - misljenje svih normalnih ljudi koji raspolazu bar sa trunkom zdravog razuma u glavi, jer razmisljanje kod politicara funkcionise na sasvim drugim principima.
Ponavljam :podrska ljudi sa foruma ne moze da bude opravdanje za losu procenu. Ako propadne akcija krivica ce biti samo vasa.
Sve ove stvari i ova pitanja koja sam postavio, pisem ne da bi dobio odgovore i da bi usli u neku polemiku, nego samo da ti ih nabacim da sam razmislis o njima.
Sto se mene licno tice ja cu svakako izaci na proteste ma sta mislo o tome da li su sanse za uspeh realne ili ne. Jedan razlog sam vec naveo, a onda ko sam pa ja da dajem neku realnu ocenu o tome. I trece, kad bi odustao od ucesca zbog neke sumnje, a protest na kraju dao neki rezultat, pa mislim da bi se tek onda ziv pojeo (posebno nakon sveg ovog palamudjenja

)
Pozdrav i sretno