Mart 27, 2026, 11:50:05 posle podne

Autor Tema: STA MOTOCIKLISTIMA DONOSI NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRACAJA  (Pročitano 28160 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže SILJA ORLOVI

• Profi Vozac
  • **
  • Pol: Muškarac
  • ....::::Sve u svoje vreme::::....
STA MOTOCIKLISTIMA DONOSI NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRACAJA
« poslato: Februar 20, 2008, 11:02:31 posle podne »
BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU

Ove godine bi trebalo da pocne primena novog zakona o bezbednosti saobracaju,koji donosi brojne novine.Neke vaze za sve vozace a neke se odnose posebno na motocikliste i motocikle.

Posle nekoliko godina priprema,novi zakon o bezbenosti bi trebalo da bude usvojen ove godine.Prema najavama nadleznih,Skupstina ce verovatno tokom proleca usvojiti Zakon,a njegova primena ce poceti sest meseci kasnije,dakle,tokom jeseni.Neke od brojnih novina,koje Nacrt zakona donosi,odnose se i na motocikle.Recimo uvodjenje novih kategorija vozila i vozaca (vozackih dozvola) ce promeniti mnogo toga bas medju dvotockasima i trotockasima.
Najpre,nema vise pojma "bicikl sa motorom" nego moped.On moze da ima dva ili tri tocka a brzina mu je ogranicena na 45 km/h (sada je 50 km/h).Novina je i ogranicenje snage motora na 4 kW (5,45 KS)
Jos su vece promene kod "pravih" motocikala.Oni se,zavisno od velicine motora i snage,dele u tri grupe a za svaku postoji i posebna kategorija vozacke dozvole i propisan minimum godina za vozace.A kao vaznu novinu isticemo da novopeceni motociklisti nece moci da voze brze i snazne motore ako nisu navrsili 24 godine.Ova granica je 20 godina za one koji su dve godine imali dozvolu A2 kategorije (za "srednje snazne" motore)

PROBNA VOZACKA DOZVOLA
Vazna novina u Predlogu zakona su probna vozacke dozvole,koje dobijaju novi vozaci A i B kategorije.probna vozacka dozvola se tek posle dve godine zamenjuje "pravom".Ako vozac zavrsi dodatnu obuku,ovaj period moze da se skrati na jednu godinu.za vozace sa probnom dozvolom vaze stroza pravila nego za one sa "pravom" dozvolom,pa im je,recimo,zabranjeno voze nocu,da voze brze od 90 km/h na autoputu i brze od 70 km/h na ostalim putevima...I pravila u vezi kaznenih poena su stroza,pa vozaci sa probnom vozackom dozvolom lakse mogu da ostanu bez nje.

OBUKA
Kao i do sada,motociklisti ce moci da se obucavaju na sopstvenim motociklima,ali ne samostalno negu u auto-skoli,slicno kao vozaci automobila.Samostalna obuka ce biti dozvoljena samo za vozace mopeda koji ce kao i svi drugi kandidati za vozace,morati da polazu i praktican deo ispita a ne samo teorijski.
Kandidati za motocikliste ce na polaganju morati da voze motocikl odredjenih karakteristika,zavisno od kategorije.Na primer,za kategoriju A,motocikl na kojem se polaze mora da ima preko 600 ccm i najmanje 40 kW (54 KS)

KATEGORIJE ZA MOTOCIKLE

*AM*
- moped sa dva ili tri tocka u skladu sa clanom 10.tacka 30. ovog zakona,(maksimalna brzina 45 km/h,radna zapremina motora ne prelazi 50 ccm)
- laki cetvrotockasi cija masa vozila ne prelazi 350 kg,cija projektovana maksimalna brzina ne prelazi 45km/h,cija zapremina ne prelazi 50 ccm i cija maksimalna snaga ne prelazi 4 kW.
STAROSNA GRANICA JE 16 GODINA.

*A1*
- motocikli cija zapremina motora ne prelazi 125 ccm,snaga motora ne prelazi 11 kW i ciji odnos snage motora i mase vozila ne prelazi 0,1 kW/kg,kao i motorni tricikl cija snaga ne prelazi 15 kW.
STAROSNA GRANICA JE 16 GODINA.

*A2*
- motocikl sa ili bez bocnog sedista cija snaga motora ne prelazi 35 kW i ciji odnos snage motora i mase vozila ne prelazi 0,2 kW/kg.
STAROSNA GRANICA JE 18 GODINA.

*A*
- motocikl sa ili bez bocnog sedista,kao motorni tricikl cija snaga prelazi 15 kW
STAROSNA GRANICA JE 24 GODINE (20 GODINA AKO LICE DVE GODINE IMA VOZACKU DOZVOLU KATEGORIJE *A2*)

NA TRI I CETRI TOCKA
U novom zakonu nisu izostavljeni ni tricikl ni cetvorocikl (kvadovi),ciji status sadasnjim propisima nije jasno definisan.Tako ce sa dozvolom za mopede (kategorija AM) moci da se voze i laki tricikl i cetvoricikl (do 350 kg),sa motorima do 50 ccm i najvecom brzinom do 45 km/h.Za tricikle snage do 15 kW je obavezna dozvola A1 kategorije,a za jace A.Za cetvorocikl mase do 400 kg i snage do 15 kW obavezna je B1 dozvoja,a za jaci cetvorocikl B kategorija.

BEZ ALKOHOLA NA SNAZNIM MASINAMA
Po novom zakonu, za vozace motocikala A i A1 kategorije alkohol je potpuno zabranjen.Samo vozaci mopeda i motocikala A2 kategorije ce smeti da voze sa najvise 0,3 promila alkohola u krvi.

KACIGA SA HOMOLOGACIJOM
Prema novom zakonu,motociklisti (i na mopedu) nece moci da nose gradjeviske,bejzbol i koje kakve druge slemove nego samo homologovane kacige.Kakva homologacija je potrebna i kako se proverava,za sada nije poznato,ali ce to do pocetka primene zakona verovatno biti precizirano.

STROGO PROTIV NASILNIKA
Da bi obuzdali vozace koji dovode u opasnost i sebe i druge,zakon uvodi i neke posebne novine.To su kazneni poeni i pojam nasilnicke voznje.Kaznene pojene vozac dobija za svaki ozbiljan prkrsaj.Kada "sakupi" odredjeni broj poena,mora da ide na posebne seminare za bezbednu voznju,a moze da ostane i bez dozvole.Na primer,za voznju u zabranjenom smeru,preticanje sa desne strane i prekoracenje brzine u gradu od 30 do 50 km/h dobija se sest bodova.Sa 14 sakupljenih poena vozacu se oduzima vozacka dozvola i moze da je dobije nazad tek ako zavrsi poseban seminar.Nasilnickom voznjom se smatra voznja pri kojoj vozac ne vodi racuna o bezbednosti drugih ucesnika u saobracaju, a posebno ako dva ili vise puta prodje kroz crveno svetlo i ako u gradu prekoraci brzinu vise od 50 km/h a na otvorenom putu vise od 70 km/h.Za nasilnicku voznju se dobija 18 kaznenih poena,sto podrazumeva oduzimanje vozacke dozvole.

BEZ TRAJNE REGISTRACIJE
Za sada nije odluceno da li ce mopedi i dalje imati tablice sa oznakama opstina ili ce,kao i motocikli (i automobili),imati oznake gradova.Dilema ce se resiti do jula,kada se uvode nove tablice.
Na jesen treba ocekivati jos jednu vaznu novinu.Prema predlogu novog zakona,mopedi se nece registrovati samo jednom nego ce za njih,kao i za druga vozila,registracija porati da se produzava svake godine.Stavise,mopedi i motocikli stariji od 16 godina ce morati na tehnicki pregled svakih 6 meseci,a novi nakon registracije treba da odu na tehnicki pregled kroz dve godine.

TABLICE,DOZVOLE I NALEPNICE
Izdavenje novih tablica i saobracajnih dozvola ce poceti vec ovog leta,dakle pre pocetka primene zakona o bezbednosti saobracaja.Pravilnik o registraciji motornih i prikljucnih vozila je usvojen jos 17.decembra, a njegova primena pocinje sestog jula ove godine.
Nova tablica za motocikl ce kao i sadasnja biti kvadratnog oblika,a najuocljivija novina je plavo polje sa leve strane,na kojem je natpis "SRB".Sledi oznaka grada,to jest registracionog podrucija,a zatim grb.U drugom delu je registarski broj koji ce,za razliku od sadasnjeg,imati i cifre i slova.Sva slova na tablici su latinicna,a cirilicna je samo oznaka grada ispod grba.Za razliku od sadasnji tablica,koje su zapravo jednostavne limene table,nove ce imati razlicite zastitne oznake.a izradjivace ih Zavod za izradu novcanica.Nova saobracajna dozvola ce biti potpuno drugacija.Imace oblik kartice a ne knjizice,a podaci u njoj ce ostati uglavnom isti.Nema,medjutim,broja motora,a prema novom pravilniku,vlasnik vozila ga nece davati MUP-u ni pri prvoj registraciji.Potpuna novina je registraciona nalepnica koja mora da se zalepi na vozilo,jer bez nje ni saobracajna dozvola ne vazi.Nalepnica za motocikl je manja nego za automobil i na njoj je obelozeno do kada vazi registracija.Lepi se na vetrobran motocikla,a ako on ne postoji,pored fara.Nove tablice,dozvole i nalepnice ce od juia dobijai svi koji produzavaju ili prvi put registruju vozilo,tako da do jula 2009.godine vise nice biti starih.

OVI PODACI POTICU IZ NACRTA ZAKONA,PA JE MOGUCE DA CE SE NEKE ODREDBE PROMENITI.

Revija " DVA TOCKA"
broj 17.

adega

• Gost
Odg: STA MOTOCIKLISTIMA DONOSI NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRACAJA
« Odgovor #1 poslato: Februar 20, 2008, 11:35:28 posle podne »
swaka cast............

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #2 poslato: Februar 21, 2008, 12:06:24 pre podne »
 Bravo majstore!!!
VALJEVSKA PODVALA

Van mreže Šeki

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #3 poslato: Februar 21, 2008, 02:53:39 posle podne »
Prilično verna kopija ZOBS-a evropskih zemalja. Još fali samo da se mi kao narod promenimo, i to je to. Bitno ja da se u svemu prati Evropa osim u zaradama ovog jadnog naroda. Po meni je to dobra stvar i iskreno se nadam da će doneti promene na bolje i da će biti manje nesrećnih situacija i nezgoda, ali ne smemo zaboraviti da moramo voditi računa u saobraćaju prvenstveno zbog nas samih (a i ostalih), a ne zbog kazni... I uvek će nažalost biti bahatih vozača, bez obzira koliko zakon bio strog i neće se primenjivati za sve jednako...

Van mreže TRIKES-M-D

• Bajker Bez Granica
  • KAWASAKI VN 800
« Odgovor #4 poslato: Februar 21, 2008, 09:36:43 posle podne »
Siljo svaka cast.
LUMBES-TRIKES-Dača   " COPER SRBIJA "

Van mreže MI_LOS

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #5 poslato: Februar 28, 2008, 04:16:10 posle podne »
svaka cast za ovo sto si iskucao.......ali znaci ja dok dodjem do hiljadarke ja cu imati  100 godina ;D ;D ;D
NE BRZE OD ZIVOTA

Van mreže mario.gromovi

• Suvozac
  • *
    • MK Gromovi
« Odgovor #6 poslato: Februar 28, 2008, 05:08:19 posle podne »
MENI SE JEDINO NE SVIDJA TEHNICKI PREGLED SVAKIH 6 MESECI ZA MOTOR STARJI OD 16GODINA!!
JOS JEDAN NACIN NA SE UZMU PARE!!! *16

Van mreže markoni

• Moto manijak u usponu
  • live to ride, ride to live BMW :)
    • www.www.mkcivija.com
« Odgovor #7 poslato: Februar 28, 2008, 05:23:11 posle podne »
meni se jako dopada podela vozackih dozvola,njihove kategorije za polaganje.mozda su negde previse poostrili,ali ne moze se vise ovako

farbach

• Gost
« Odgovor #8 poslato: Februar 28, 2008, 07:41:12 posle podne »
Informacija za mudre glave koje donose ovaj zakon. NE POSTOJI NI MAKETA, A NE MOPED KOJI IDE 45 NA SAT.
Savet za iste mudre glave: Tehnicki na 15 dana i da kosta 100 e. Pred svaku voznju napisati zahtev koji se overava u sudu. Ili da se u svaku guzicu stavi GPS pozicioner i da se preko satelita automatski ocitava svako prekoracenje brzine. Pare bi se automatski skidale sa racuna, a ko nema da mu se vadi krv i prodaje. Sa istim uredjajem bi mogla da se prati i brzina pesaka koju bih ogranicio na 3 km/h.
U stvari najbolje da im svaki vozac uplati po 500 e na pocetku sezone, a sto ostane kada naplate kazne da vrate na kraju godine + PDV.
Kada vec prepisuju tudje zakone kako im promakne mogucnost da se motor registruje na 6 meseci koliko se i koristi.
Vise se tu  neke pare  pominju od bezbednosti, ali neka. Navikao sam vec da sve sto rade rade zbog moje dobrobiti.

Van mreže pit

• deaktivirani korisnici
  • Moto manijak u usponu
  • *
« Odgovor #9 poslato: Februar 28, 2008, 09:45:35 posle podne »
Nekako se lepo osecam na ovom forumu gde ne moram da citam bezrezervne hvalospeve novom ZOBS-u od strane umno poremecenih zivuljki koje sebe zovu motoristima.Razume se da ima nekih dobrih stvari  kao A1 itd ali vecina promena je smisljena sa ciljem da jos vise opljacka ovaj narod a sve uvijeno u formu bezbednosti ucesnika i saobracaju.Ja sam odavno ukapirao na moju srecu sa kime imamo posla a ko nije a takvih ima prilicno ja iskreni zelim da ga svaki dan zaustavljaju ,kontrolisu ,naplacuju kaznu za 5 km prekoracenja , da ga teraju da duva ako treba i u alko tester a sve u cilju njegove licne bezbednosti.
deaktiviran 08.12.2010.g
po sopstvenom izboru
http://forum.motoasocijacijasrbije.com/index.php?topic=6552.0

DEKI FAMILIJA

• Gost
« Odgovor #10 poslato: Februar 28, 2008, 11:41:03 posle podne »
Informacija za mudre glave koje donose ovaj zakon. NE POSTOJI NI MAKETA, A NE MOPED KOJI IDE 45 NA SAT.
Savet za iste mudre glave: Tehnicki na 15 dana i da kosta 100 e. Pred svaku voznju napisati zahtev koji se overava u sudu. Ili da se u svaku guzicu stavi GPS pozicioner i da se preko satelita automatski ocitava svako prekoracenje brzine. Pare bi se automatski skidale sa racuna, a ko nema da mu se vadi krv i prodaje. Sa istim uredjajem bi mogla da se prati i brzina pesaka koju bih ogranicio na 3 km/h.
U stvari najbolje da im svaki vozac uplati po 500 e na pocetku sezone, a sto ostane kada naplate kazne da vrate na kraju godine + PDV.
Kada vec prepisuju tudje zakone kako im promakne mogucnost da se motor registruje na 6 meseci koliko se i koristi.
Vise se tu  neke pare  pominju od bezbednosti, ali neka. Navikao sam vec da sve sto rade rade zbog moje dobrobiti.

ZABORAVIO SI DA DODAS I DA SU PREPISALI SVE ZABRANE I OGRANICENJA BELOSVETSKIH ZAKONA BEZ I JEDNE POVLASTICE.

NAJBEZBEDNIJE BI BILO DA UKINU MOTORNI SAOBRACAJ I DA JASEMO MAGARCE K'O U SREDNJEM VEKU, SAMO KOJI CE NAM K...C ONDA I PANDURI

Shesti

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Februar 29, 2008, 01:56:46 posle podne »
Slazem se potpuno farbach, pit, deki....btw, toji su mi komentari nedostajali, farbach :D

Jos jedna nelogicnost (glupost):
starosna granica i za AM (moped) i za A1 (125ccm) je 16 godina...pa koja je onda poenta AM klase? Ko je lud od klinaca da polaze za moped, kad moze da vozi 125cc...svasta...umesto da se dozvole ti mopedi sa 14 godina, sto je po meni normalno...pa pobogu, 45km/h sam  ja vozio biciklom k'o nista...

Eks4toN

• Gost
« Odgovor #12 poslato: Februar 29, 2008, 02:12:08 posle podne »
Hmmmmm, Ja Negde Cuo Da Se Motor Od 125cc Moze Voziti Sa PSP-om ( Poznavanje Saobracajnih Propisa ) I Da Ne Treba A1... Tako Sam Cuo, Da Je To Neki Novi Zakon...

Van mreže MAGNUM

• Totalni Moto Manijak
  • HARLEY DAVIDSON NIGHTSTER
    • MP MOTOR
« Odgovor #13 poslato: Mart 01, 2008, 10:01:29 pre podne »

ZABORAVIO SI DA DODAS I DA SU PREPISALI SVE ZABRANE I OGRANICENJA BELOSVETSKIH ZAKONA BEZ I JEDNE POVLASTICE.

NAJBEZBEDNIJE BI BILO DA UKINU MOTORNI SAOBRACAJ I DA JASEMO MAGARCE K'O U SREDNJEM VEKU, SAMO KOJI CE NAM K...C ONDA I PANDURI
pa brate da bi magarci imali koga da naguze
MK SPID

Ostoja i Tina

• Gost
« Odgovor #14 poslato: Mart 01, 2008, 07:45:34 posle podne »
Stvarno , pa shto ne dozvolishe registrovanje motora na 6 meseci? Ionako nam izvlache svaki dinar iz dzepa, mogli bi bar taj troshak registracije prepoloviti ionako pola godine ne
vozimo.

slovenacMC VRSAC

• Gost
« Odgovor #15 poslato: Mart 01, 2008, 07:50:00 posle podne »
bravo majstore   *603 *603    i ne svidj mi se jedimo sto moramo da radimo tehnicki pregled svakih 6 meseci

slovenacMC VRSAC

• Gost
« Odgovor #16 poslato: Mart 01, 2008, 07:52:59 posle podne »
samo da je lepo vreme vozim se cele zime da nema snega i kise  ;D

paperinos

• Gost
« Odgovor #17 poslato: Mart 07, 2008, 05:50:26 posle podne »
Lopovska drava pa lopovski i zakon.
Prepisali su samo delove koji se odnose na kazne i haracenje.

Imam pitanja za te lopuze...

A gde su odredbe o putevima....po kojim ja to dzadama vozim....
Evropski zakoni se odnose na evropske puteve.
U kojoj ja to drzavi zivim....na dozvoli Jugoslavija, pasos Srbija i Crna gora....
Taman zamenim jedan dokument zbog naziva drzave, oni zamene ime ulice....pa sve u krug...
Evropejci nemaju vize.....a ja nigde ne mogu da mrdnem.
Sta bi sa nasim zaradama.....
Isplata stete... ???  ako ti se na auto putu desi da naletis na stado ovaca ili traktor...toga u Evropi nema
Blatustina po putu...sta bi sa time..
Benzin i dalje domaci....sto i on nije evropski.
A cemu onda ove carine, i porezi...sto to ostade po starom...
Pa kako to da im se omakne.,,,,
Prvi covek policije Jochic manijaci po auto puitu....cita li on taj zakon.

Lopovska drzavo jebi se popusite mi svi redom koji ste nasarali taj zakon.

Vase obaveze ostale socijalisticko komunisticke  a moje da budu moderne kapitalisticke.

Jebite se.
« Poslednja izmena: Mart 10, 2008, 12:40:09 posle podne od strane paperinos »

Van mreže vudu

• Ultimate Biker
  • YAMAHA FJR 1300A
« Odgovor #18 poslato: Mart 07, 2008, 06:35:10 posle podne »
 I sad bih ja Paperinosa terebao da opomenem da vodi racuna kako se izrazava ;)
 Al' ne ide,kad mogu da potpisem svaku njegovu rec :D
 Ziveli ;D
VALJEVSKA PODVALA

spenser

• Gost
« Odgovor #19 poslato: Mart 07, 2008, 08:40:46 posle podne »

Čovek je sve u pravu što je rekao,barem ume sa stilom da psuje. *556
Šta bih sve ja mogao da kažem,ali neću zbog dece na forumu ;D