Mart 28, 2026, 04:04:20 posle podne

Autor Tema: Pomalo glupavo pitanje o kvačilu  (Pročitano 5829 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

vuk

• Gost
Pomalo glupavo pitanje o kvačilu
« poslato: Jun 14, 2010, 02:45:11 posle podne »
Nemam nešto iskustva s ovim, sorry zbog glupog pitanja :)

Dakle, da opišem situaciju koja mi izaziva nedoumice: Npr. motor ne palim 24h, pođem do njega, hoću da ga prvo poguram onako ugašenog... Mjenjač je u prvoj, stisnem kvačilo i probam da gurnem motor ali i dalje ne mogu - kao da kvačilo ne radi. Moram izbaciti iz brzine i tek onda to obaviti.

Je li ovo osobina uljnog kvačila ili meni nešto nije u redu s motorom?

Hvala :)

farbach

• Gost
Odg: Pomalo glupavo pitanje o kvačilu
« Odgovor #1 poslato: Jun 14, 2010, 02:59:41 posle podne »
sta je problem da izbacis iz brzine. Kada je ulje vruce verovatno bi mogao da ga preguras,a kada odstiji malo, stisne. Ako kvacilo dobro radi u voznji, sve je ok

vuk

• Gost
« Odgovor #2 poslato: Jun 14, 2010, 03:03:24 posle podne »
Hvala :) Ma nije problem da izbacim iz brzine, samo rekoh da provjerim znači li ovo da imam problem ili je to normalno ponašanje.
Još uvjek sam relativno nov, pa ono... ;)

Van mreže Ivta - MK Smederevo

• Ultimate Biker
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #3 poslato: Jun 14, 2010, 03:48:50 posle podne »
Stavi pancir creva i rešićeš problem  ;D

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
  • AFRIKA TWIN XRV 650 RD 03
« Odgovor #4 poslato: Jun 14, 2010, 06:41:52 posle podne »
Vuče ne postoji glupo pitanje....

Dodao bih svoje...Ivto, kakve sada veze ima da li su pancir creva jer očigledno da hladno, a samim tim gusto ulje, ne dozvoljava..bla...bla...bla  kako su več naveli!?!

• Ultimate Biker
« Odgovor #5 poslato: Jun 14, 2010, 07:19:48 posle podne »
Pa kad je hladno ulje (automatski i gušće) pritiskom poluge kvačila ako su gumena (mekša) creva, više se šire i gubi potisak. Samim grejanjem motora i ulja potisak je manji i lakše upada i pritiska se...
Slično je i sa sistemom kočenja, mnogo je bolje na pancir crevima....

vuk

• Gost
« Odgovor #6 poslato: Jun 14, 2010, 07:45:52 posle podne »
Vuče ne postoji glupo pitanje....
Ono, što jes-jes... :)

Ivto, još jedno pitanje (uz rizik da ispadnem još gluplji ;D ) - od ručice do polugice mi ide sajla...

• Ultimate Biker
« Odgovor #7 poslato: Jun 14, 2010, 07:49:03 posle podne »

Je li ovo osobina uljnog kvačila ili meni nešto nije u redu s motorom?

Hvala :)

pa ja brate rukovodjen ovime, rekoh ti.....
otkud znam koji ti je motor i koje kvačilo ;D ;D ;D ;D

zodiac

• Gost
« Odgovor #8 poslato: Jun 14, 2010, 07:49:33 posle podne »
Citat
Ivto, još jedno pitanje (uz rizik da ispadnem još gluplji  ) - od ručice do polugice mi ide sajla...

vuk

• Gost
« Odgovor #9 poslato: Jun 14, 2010, 07:53:38 posle podne »
pa ja brate rukovodjen ovime, rekoh ti.....
otkud znam koji ti je motor i koje kvačilo ;D ;D ;D ;D
Motor je Aprilia Pegaso, s Minarelijevom mašinom, a valjda je unutra uljno kvačilo, bar tako rekoše neki Aprilijaši... Da znam ne bih pit'o ;D

Nigde, ali zato mozes da stavis teflonski buzir za sajlu, mozda to pomogne ;D
;D *351

• Ultimate Biker
« Odgovor #10 poslato: Jun 14, 2010, 07:56:09 posle podne »
Kod mene ide ulje kroz crevo do cilindra i imam pancir crevo za to ulje  ;)

zodiac

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Jun 14, 2010, 07:57:54 posle podne »
Ko ti kriv kad vozis Suzuki >:D

vuk

• Gost
« Odgovor #12 poslato: Jun 14, 2010, 08:00:12 posle podne »
Uh, ne znam osim da imam problem s nasumičnim gašenjem motora kojem ne mogu naći uzrok, pa ne znam više ni što je normalno ponašanje a što nije *350

zodiac

• Gost
« Odgovor #13 poslato: Jun 14, 2010, 08:02:07 posle podne »
Kako to mislis, nasumicno ti se gasi motor? U kom smislu nasumicno?

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #14 poslato: Jun 14, 2010, 08:19:52 posle podne »
Delijo...ja ti ne mogu pomoći, stručnjak nisam ali ako hočeš da ti momci objasne, onda moraš konkretno, koncizno a ne da ti se podpitanja izvlače kleštima!!..Kada ti se gasi...u leru, ne zagrejan, dok ga pališ...?
Lakše će njima biti da shvate o čemu se radi!!

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #15 poslato: Jun 14, 2010, 11:26:44 posle podne »
To što ti se dešava u mehaničarskom svetu je poznato kao površinski napon na pločicam korpe i lamele, ništa strašno, uglavnom se dešava zbog ulja koje si sipao u motor. Kada upališ motor, pusti ga da radi malko, pritisni par puta kvačilo i pustiće. Meni se to na KLE-u dešava sa Motulovim original uljem dok sa Castrolom ne... Sam odluči, ili menjaj ulje ili se snalazi  ;)

Van mreže Zemunac

• Bajker Bez Granica
« Odgovor #16 poslato: Jun 14, 2010, 11:31:37 posle podne »
Zar nije bilo bolje u KLE sipati mineralno, baš zbog kvačila...samo pitam jer sam ga imao!?!

Sory za mali off!

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #17 poslato: Jun 14, 2010, 11:43:24 posle podne »
Sipam polusintetičko, i to ono koje je proizvodjač preporučio i koje koristi 80 % ljudi koji voze KLE po evropi, mada je vrlo moguće da hoće mineralno, pošteno nisam hteo da se igram, sipao ono što i većina ali Castrol iste gradacije i istih karakteristika se ponaša bar po meni lepše od Motula.

vuk

• Gost
« Odgovor #18 poslato: Jun 15, 2010, 12:02:05 pre podne »
To što ti se dešava u mehaničarskom svetu je poznato kao površinski napon na pločicam korpe i lamele, ništa strašno, uglavnom se dešava zbog ulja koje si sipao u motor. Kada upališ motor, pusti ga da radi malko, pritisni par puta kvačilo i pustiće. Meni se to na KLE-u dešava sa Motulovim original uljem dok sa Castrolom ne... Sam odluči, ili menjaj ulje ili se snalazi  ;)
Hvala!  *22 Zbilja sam sipao Motul V300, isto ulje koje je i prije bilo u njemu.

Izvinjavam se što mi se potpitanja moraju kliještima izvlačiti, evo da opišem detaljnije (inače, nekako sam skontao da problem mora biti do filtera vazduha i/ili usisa, nego me pomalo gricka da nije do kvačila pa zato postavih onakvo prvo pitanje, rekoh da budem konkretniji):
Dakle, kad usporavam (malo kočnica malo motorno kočenje) i hoću da prebacim u nižu brzinu, čim stisnem kvačilo (i valjda pustim gas, radim to mehanički) motor se ugasi. Kažem nasumično jer se ovo ne dešava svaki put već npr. jednom u 10 puta, kako kad.

Nisam još uspio da nađem novi filter vazduha, samo sam nekako produvao stari i onda je bilo ok nekoliko dana (tj. nekih 300 km) a onda opet počelo, samo što nisam siguran je li to puka koincidencija ili stvarno ima veze...

Van mreže Bobysha

• Moto manijak u usponu
« Odgovor #19 poslato: Jun 15, 2010, 12:16:33 pre podne »
E, taj problem sa gašenjem je druge prirode, može biti benzin koji si sipao, smeša goriva i vazduha, tj štelovanje karburatora, čak može da bude i do štelke ventila ali vrlo retko, može biti i trunje u gorivu... Elem, filter očisti, stavi neki filter goriva a za štelku karburator na koji ja uglavnom sumnjam jer je Pegaso osetljiv na to moraš se obratiti nekom majstoru koji to dobro radi, ujedno neka ga i očisti. Eh sad, ne znam koji je tačno karburator u pitanju na tvom Pegasu, kod mene su bila dva mikunija 34 i njih naštelovati je bilo vrlo vrlo teško a za taj filter vazduha ako ne možeš da ga nadješ napiši tačan model i godište motora ili možda oznaku filtera ako se još vidi i ukoliko si siguran da je to original filter koji imaš pa da ga nadjemo negde... Hmmm, jesi li probao da povećaš ler gas, Aprilija Pegaso ima izuzetno veliki ler gas, proizvodjač propisuje čak 1500-600o/min, Ja sam uspeo na mojoj da ga nateram da radi stabilno na 1100 o/min ali sa iridiumskom svećicom i Championovim filterom vazduha naravno uz mukotrpnu štelku karburatora.